Πιστό στο «δρομολόγιο» της γραμμής 1.400 – 1.420 μονάδες έμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να διαπεράσει το ανώτατο όριο της συσσώρευσης των τελευταίων ημερών, αλλά άφησε και αρκετούς τίτλους να διορθώσουν και να «σβήσουν» κάθε αγοραστική διάθεση που υπήρξε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 1.407,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.407,03 μονάδων (-0,97%) και 1.418,86 μονάδων (-0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 5,3 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελέγχει τις πιέσεις, χαμηλά παραμένει ο τζίρος

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,03% στις 3.422,41 μονάδες, ενώ στο -0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.249,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,11% στις 1.229,51 μονάδες.

Ένα βήμα μπρος… ένα πίσω

Μπορεί να προσπάθησε να κρατήσει υπό έλεγχο τις πιέσεις του το ΧΑ σήμερα, αλλά το τελευταίο δίωρο οι άμυνες έπεσαν, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί και πάλι πλησίον των 1.400 μονάδων. Έτσι, η εσωστρέφεια συντηρήθηκε, όπως και η παλίνδρομη κίνηση σε ένα εύρος μεταξύ 1.400 και 1.420 μονάδων.

Μια κίνηση που είναι κυριολεκτικά η… χαρά των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι σπεύδουν για λίγες ποσοστιαίες μονάδες να κρατήσουν ρευστότητα και να μην πάρουν μεγάλο ρίσκο.

Την ίδια ώρα, ο βασικός «πρωταγωνιστής» της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο χαμηλός τζίρος, με το ΧΑ να διακινεί όλη την ημέρα σχεδόν 18 εκατ. τεμάχια, αποτυπώνοντας ότι ακόμη οι περισσότερες κινήσεις είναι αναγνωριστικές στο νέο εξάμηνο που άρχισε.

Αναγνωριστικές, αλλά και επιφυλακτικές, καθώς οι αγορές έχουν ακόμη έναν σκόπελο – εστία αβεβαιότητας που θα πρέπει να περάσουν, καθώς την Πέμπτη είναι οι βρετανικές εκλογές και την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Και μπορεί να υπήρξε μια εξομάλυνση στο ρίσκο που αποτυπώνουν οι αγορές σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εστίες αβεβαιότητας έχουν εκλείψει.

Βέβαια το ρίσκο φαίνεται να παραμένει χαμηλό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η εικόνα της αγοράς, η οποία έχει αντέξει τη διπλή πολιορκία των 1.400 μονάδων, είναι ακόμη θετική. Παρόλα αυτά, χρειάζεται ακόμα προσοχή, καθώς αν και τεχνικά αποφύγαμε και πάλι την ενδεχόμενη επιβαρυντική απώλεια των 1400 του Γενικού Δείκτη, δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις για να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές.

Και όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ενδιάμεσα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι τόσο κρίσιμες όσο και πολυάριθμες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό η Εθνική σημείωσε βουτιά 3,10%, με τις Βιοχάλκο, Aegean και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Άνω του -1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, ΕΛΧΑ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Eurobank.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Cenergy, Autohellas, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Λάμδα. Από την άλλη, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, ενώ ο Σαράντης σημείωσε κέρδη 2%. Αμετάβλητη έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών