Η γερμανική εταιρεία ειδικών χημικών Covestro ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της από την εδρεύουσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πετρελαϊκή Adnoc (Abu Dhabi National Oil Company). Η Adnoc, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το Εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, φέρεται έτοιμη να εκταμιεύσει 11,7 δισ. ευρώ, καθώς αύξησε την προσφορά της για κάθε μετοχή της Covestro από τα 55 ευρώ, που ήταν αρχικά, στα 62 ευρώ.

LNG: Επενδύσεις στις ΗΠΑ από Saudi Aramco και ADNOC

Δώδεκα μήνες πολιόρκησε την Covestro η Adnoc προτού πειστεί η γερμανική εταιρεία να μπει σε «συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις». Η Adnoc ιδρύθηκε το 1971 και είναι η 12η σε παραγωγή πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως – το 2021 παρήγαγε 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο ίδιος ο υπουργός Βιομηχανίας των ΗΑΕ Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ. Μεγαλομέτοχοι της Adnoc είναι η γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία επενδύσεων BlackRock, που κατέχει ποσοστό 40%, η επίσης αμερικανική επενδυτική KKR, η ιταλική πετρελαϊκή Eni και επίσης η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών OMV.

Η Covestro είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πολυουθεράνης, πολυκαρβονικών και άλλων ειδικών χημικών στην Ευρώπη. Το 2022 είχε τζίρο περίπου 18 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. ευρώ και λειτουργικές ζημιές 300 εκατ. ευρώ. Τα περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονται στα 14,6 δισ. ευρώ και απασχολεί σχεδόν 18.000 εργαζομένους.

Συμφωνία win-win για την Covestro

Σχολιάζοντας τον ασυνήθιστα πολύ χρόνο που χρειάστηκε η Covestro για να πειστεί να μπει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» παρατηρεί ότι επαναλαμβάνεται ό,τι ακριβώς χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά αντίστροφα. Είναι γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αποφασίζουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στον κλάδο των υδρογονανθράκων κατά κανόνα, πρέπει να διαθέτουν υπομονή και επιμονή για να αντέξουν τις εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες.

Η Covestro είναι η πρώην Bayer MaterialScience. Το 2015 αποσχίστηκε από τον πολυσχιδή γερμανικό όμιλο χημικών και φαρμάκων Bayer, μετονομάστηκε και έκτοτε λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα επίσης στο Λεβερκούζεν.

Όπως και άλλες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου ενέργειας, η Covestro την τελευταία διετία πληρώνει τα επίχειρα του πολέμου στην Ουκρανία. «Το σύνολο του γερμανικού κλάδου των χημικών και πολυμερών δεινοπαθεί μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας που προκάλεσαν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Η διακοπή των εισαγωγών φθηνού ρωσικού αερίου έπληξε καθοριστικά τους μεγάλους γερμανικούς ομίλους, που πλέον πασχίζουν για να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές ή τις κινεζικές χημικές», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η Covestro διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της χημικής ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα, μια εμπειρία που μπορεί να φανεί χρήσιμη στον πετρελαϊκό γίγαντα των Εμιράτων», παρατηρεί το AFP. Ευλόγως θα συμπέραινε κανείς ότι, αν ευοδωθεί, θα πρόκειται για μια αραβο-γερμανική συμφωνία win-win.

Αραβικές επενδύσεις

«Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα πολύ συμφέροντα για τους παραγωγούς, έχει ανοίξει την όρεξη του αραβικού κόσμου για επενδύσεις στην Ευρώπη», γράφει η «Les Echos».

Είναι αλήθεια ότι οι επενδύσεις από τις αραβικές χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη ακολουθούν αυξητική πορεία εδώ και μια 15ετία, από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και μετά.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος βρίσκονται εταιρείες (κρατικά funds και εταιρείες επενδύσεων) από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ως επί το πλείστον. «Τα κρατικά επενδυτικά funds από τις χώρες του Κόλπου μπορούν να παρακάμπτουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να επενδύουν μεγάλα κεφάλαια και να παίζουν συχνά το ρόλο του ‘λευκού ιππότη’ για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε στην Deutsche Woelle ο Έκχαρτ Βερτς, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσανατολικών Σπουδών GIGA. Ως «λευκός ιππότης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξάλλου και η Adnoc για την Covestro.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealroom, το 2023 οι συνολικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες (startups) έφθασαν στα 3 δισ. δολάρια και αντιστοιχούσαν περίπου στο 5% των συνολικών επενδύσεων στην ήπειρο. Η συγκεκριμένη επένδυση της Adnoc στην Covestro, αν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει μακράν τη μεγαλύτερη από εταιρεία της Μέσης Ανατολής στη Γηραιά Ήπειρο ως τώρα.

Καχυποψία

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σε ολόκληρη τη Δύση επικρατεί μια καχυποψία για τις επενδύσεις από τα θεοκρατικά καθεστώτα των χωρών του Περσικού.

Είναι χαρακτηριστικοί και σχετικά πρόσφατοι οι φόβοι που είχε εκφράσει το 2023 η τότε αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο (σήμερα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) έπειτα από την επένδυση 2,1 δισ. ευρώ της Saudi Telecom στην Telefonica. Η Καλβίνιο είχε επικαλεστεί ζητήματα εθνικής ασφαλείας της χώρας της. Η σαουδαραβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατέχει μερίδιο περίπου 10% στην ισπανική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή