Τώρα που παραδοσιακά βρισκόμαστε στην περίοδο των διακοπών για τους περισσότερους Έλληνες, τα ΜΜΕ δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν πόσο έχει αυξηθεί το κόστος και πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθουμε σε αυτό, εννοώντας την απόδραση σε χώρους πέραν της κατοικίας.

Μπορεί όλοι να θέλουμε επιπλέον χρόνο αδείας, αλλά, δύσκολα θα δεις δημοσιεύματα ότι οι Έλληνες δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον χρόνο που τους δίνεται.

Αυτό, όμως δεν φαίνεται να είναι κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο, καθώς σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Expedia σχεδόν δύο στους τρεις εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο «στερούνται διακοπών».

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι περισσότεροι παραπονιούνται οι εργαζόμενοι στις χώρες που δικαιούνται τις περισσότερες ημέρες αδείας.

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται – Πώς θα υπολογίσετε το ποσό

Περίπου το 84% των Γερμανών και το 69% των Γάλλων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται πως δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, σύμφωνα με την «Έκθεση Στέρησης Διακοπών» της Expedia που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες και από τις δύο χώρες είχαν τις περισσότερες ημέρες διακοπών, 27 ημέρες και 29 ημέρες, αντίστοιχα.

Η έρευνα σε περισσότερους από 11.500 εργαζομένους έδειξε ότι οι Αμερικανοί παίρνουν τον λιγότερο χρόνο άδειας ετησίως (11 ημέρες), ακολουθούμενοι από την Ιαπωνία (12 ημέρες). Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 53% των Ιαπώνων δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι «στερούνται διακοπών» σε σύγκριση με το 65% των Αμερικανών.

Η 24η ετήσια έκθεση της Expedia για το θέμα δείχνει ότι ενώ τα ποσοστά στέρησης διακοπών έχουν μειωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, το συναίσθημα βρίσκεται σε υψηλό 11 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι συμβαίνει σε Γαλλία και Γερμανία;

Η έκθεση υποδεικνύει ότι το αίσθημα «στέρησης διακοπών» έχει να κάνει λιγότερο με τον πραγματικό χρόνο αδείας και περισσότερο με πολιτιστικά ήθη γύρω από την άδεια.

«Οι Γάλλοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θεωρούν την άδεια ως βασικό, θεμελιώδες δικαίωμα, ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουν ως ένοχη απόλαυση», δήλωσε στο CNBC η Κρίστι Χάντσον, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Expedia στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Γι’ αυτό ούτε ένας μήνας δεν φαίνεται αρκετός για τον μέσο Γάλλο εργαζόμενο».

Μεταξύ των Γερμανών, ωστόσο, μόνο το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται ότι οι εργοδότες τους στηρίζουν τις διακοπές τους, το χαμηλότερο ποσοστό σε όλες τις αγορές, είπε η Χάντσον.

«Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενοχή και στην αδυναμία να αποσυνδεθείτε και να νιώθετε ανανεωμένοι μετά τις διακοπές.

Χαμένες μέρες διακοπών

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αισθάνονται στέρηση διακοπών, οι ερωτηθέντες από σχεδόν κάθε χώρα παραδέχθηκαν ότι άφησαν αναξιοποίητο μέρος της ετήσιας αδείας τους.

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, σχεδίαζαν σχολαστικά την άδειά τους, μη αφήνοντας ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Είναι ενδιαφέρον ότι το Χονγκ Κονγκ ήταν το μόνο μέρος όπου οι εργαζόμενοι είπαν ότι σχεδίαζαν να πάρουν περισσότερο χρόνο από ό,τι δικαιούνται, είπε η Χάντσον.

«Το 2024, το 15% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να κάνει 31 ημέρες διακοπές, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των 25,5 ημερών», δήλωσε η Χάντσον. «Φαίνεται να έχουν μια ισχυρή κουλτούρα υπέρ της αδείας μετ’ αποδοχών και οι εργοδότες τους υποστηρίζουν τους εργαζόμενους να κάνουν διακοπές».

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, επίσης, σχεδιάζουν προσεκτικά την άδειά τους, με μόνο μία από τις 20 ημέρες της ετήσιας άδειας τους, να μένει αχρησιμοποίητη.

Αλλά οι Ιάπωνες δεν είναι τόσο επικεντρωμένοι στη μεγιστοποίηση της αδείας τους. Οι ερωτηθέντες εκεί άφησαν κατά μέσο όρο 7 από τις 19 ημέρες αχρησιμοποίητες.

Ένα μεγάλο διάλειμμα ή πολλά μικρά

Οι  ερωτηθέντες Ιάπωνες ανέφεραν ότι αισθάνονται τα χαμηλότερα επίπεδα «στέρησης διακοπών», παρά το γεγονός ότι έπαιρναν μόνο 12 ημέρες άδεια ανά έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι Ιάπωνες σχεδιάζουν και περνούν τις διακοπές τους.

Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους Ιάπωνες παίρνει άδεια κάθε μήνα, σε σύγκριση με μόλις 5% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλοί προγραμματίζουν αυτές τις μίνι διακοπές γύρω από εθνικές αργίες και σχολικές διακοπές. Κάτι παρόμοιο κάνουν και οι Γάλλοι.

Οι Αμερικανοί τείνουν να μαζεύουν την άδεια τους για ένα μεγάλο ετήσιο ταξίδι, που λειτουργεί σαν εκτόνωση γεγονός που σχετίζεται με την τάση να αφήνουν κάποιες μέρες να μένουν αχρησιμοποίητες.

Μεταξύ των Αμερικανών που άφησαν μέρος της άδειας τους αχρησιμοποίητο το 2023, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι ήταν επειδή «η ζωή είναι πολύ δύσκολη για να προγραμματίσεις ή να πας διακοπές».

Επιπλέον, οι Αμερικανοί δεν δίνουν προτεραιότητα στην ξεκούραση και στη χαλάρωση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους όπως οι άλλες εθνικότητες, σύμφωνα με την έκθεση. Μόνο το 61% ανέφερε ότι το έκανε «ενώ είναι ο νούμερο ένα στόχος για το 84% των Ιαπώνων ταξιδιωτών», σύμφωνα με την έκθεση της Expedia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή