
Η επόμενη μείωση στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να είναι μια σχετικά εύκολη απόφαση, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο όταν ο πληθωρισμός κατευθύνεται σαφώς προς τον στόχο του 2%, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Πιερ Βουνς.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πολύ υψηλός και δεν έχει την εμπιστοσύνη ότι το 2% είναι εφικτό.
Ο Βουνς είχε ήδη δηλώσει τότε ότι οι δύο πρώτες περικοπές ήταν εύκολες αποφάσεις και συνεχίζει να διατηρεί αυτήν την άποψη παρά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επίμονη αύξηση των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών.
«Εάν δεν έχουμε σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, τότε με βάση τις προβλέψεις μας, θα έλεγα ότι υπάρχει περιθώριο για μια δεύτερη μείωση», δήλωσε στο Reuters ο Βουνς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. «Μια μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις δεν θα άλλαζε δραματικά αυτή την άποψη».
Το δίλημμα ανάπτυξης- πληθωρισμού: «Πίστωση χρόνου» για τα επιτόκια ζητά η Λαγκάρντ
Υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο για τα επιτόκια
Αλλά ακόμη και αυτή η δεύτερη μείωση δεν κρίνεται επείγουσα, είπε, και η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει έως ότου ανακοινωθούν οι επόμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο.
«Υπάρχει πιθανώς ένα πριμ στην αναμονή για μια συνάντηση με νέες προβλέψεις που επιβεβαιώνουν την εικόνα, αλλά δεν θα το έβαζα ως προϋπόθεση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% τον περασμένο μήνα από 2,6% τον Μάιο, αλλά η ΕΚΤ βλέπει μια «ανώμαλη» πορεία μπροστά με τα στοιχεία να κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.
Αρχίζουν τα δύσκολα
Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εκ νέου μείωση έως ότου τα στοιχεία αρχίσουν να δείχνουν μια πιο αποφασιστική κίνηση προς το 2%.
«Για να συνεχίσω με τις περικοπές, θα χρειαζόμουν περισσότερη άνεση ότι πραγματικά ο πληθωρισμός θα μειωθεί από το 2,5% σε κάτι που είναι πιο κοντά στο 2%,» είπε ο Βουνς. «Θέλετε να πάτε κάτω από το 1% των πραγματικών επιτοκίων spot; Εκεί γίνεται λίγο πιο δύσκολο για μένα».
Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ανέρχεται στο 3,75% και οι αγορές στοιχηματίζουν σε περίπου 40 μονάδες βάσης περικοπών κατά το υπόλοιπο του έτους, ή μεταξύ μίας και δύο κινήσεων, ενώ επίσης βλέπουν συνολικά τέσσερις περικοπές τους επόμενους 18 μήνες.
Οι επιπτώσεις της Γαλλίας
Ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει μέτρια και οι αγορές είναι σχετικά ήρεμες, μια εκλογική νίκη στον πρώτο γύρο της ακροδεξιάς στη Γαλλία περιπλέκει την εικόνα.
Ο Βουνς υπογράμμισε ότι είναι πιθανές περισσότερες πολιτικές αναταράξεις δεδομένου ότι αρκετές χώρες χρειάζονται επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές μετά από χρόνια υπερβολικών δαπανών.
«Στην Ευρώπη συνολικά, έχουμε τώρα πέντε χώρες σε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος», είπε. «Δεν θα είναι εύκολο για καμία από αυτές τις πέντε χώρες. Δεν περίμενα ποτέ ότι η μείωση αυτών των ελλειμμάτων θα είναι εύκολη».
Αλλά υποβάθμισε επίσης κάθε συζήτηση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων σε περίπτωση που η πολιτική πίεση επεκταθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι οι κινήσεις στις αγορές πρέπει να είναι αδικαιολόγητες και άτακτες για να παρέμβει η ΕΚΤ και τα γεγονότα μέχρι στιγμής δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην δώσουμε κανένα μήνυμα στην αγορά ότι έχουμε κάποιου είδους αυτοματισμό, όρια ή σκληρούς περιορισμούς σε αυτό που κάνουμε», είπε ο Βουνς. «Ο κανόνας είναι ότι πρέπει να είναι αδικαιολόγητο και άτακτο. Θα είναι μια κρίση».


Latest News

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά