Η διάσημη 5η Λεωφόρος (Fifth Avenue) του Μανχάταν, γνωστή για τα πολυτελή καταστήματα όπως το Tiffany και το Chanel, θα έχει σύντομα έναν πιο χρηστικό ενοικιαστή: την Ikea. Η Ingka Investments, ο επενδυτικός βραχίονας της κύριας εταιρείας λιανικής της Ikea , Ingka Group, δήλωσε ότι αποκτά μειοψηφικό μερίδιο σε έναν νέο πύργο που αναπτύσσεται στον κορυφαίο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας το δρόμο για τον σουηδικό όμιλο επίπλων να ανοίξει ένα «σημείο συνάντησης πελατών», στην εμβληματική εμπορική περιοχή.

Η επένδυση σηματοδοτεί την τελευταία κίνηση της Ikea να επεκταθεί στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά συνεχίζει επίσης μια πρόσφατη τάση μεγάλων παγκόσμιων λιανοπωλητών, συμπεριλαμβανομένης της LVMH, να αγοράζουν κορυφαία ακίνητα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

ΙΚΕΑ: Σχεδιάζει εργοστάσια στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τη διαταραχή στο εμπόριο

Η συμφωνία της Ikea

Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Ingka Investments, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία των καταστημάτων Ikea παγκοσμίως, θα κατέχει το ένα τρίτο των μετοχών στο κτίριο 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών ποδιών στο νούμερο 570 της Fifth Avenue, εκτός από τα προνομιούχα ίδια κεφάλαια. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης Extell Development Company θα κατέχει τα υπόλοιπα δύο τρίτα.

Η Ingka Investments ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι θα έχει την πλήρη ιδιοκτησία του χώρου λιανικής των 80.000 τετραγωνικών ποδιών, όπου σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης πελατών της Ikea, αλλά σημείωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια σχεδιασμού για την τοποθεσία της Ikea.

Η Ikea ανέφερε ότι άνοιξε περισσότερα από 70 από αυτά τα σημεία συνάντησης – που εκτείνονται σε καταστήματα μικρού σχήματος, αναδυόμενα παράθυρα και στούντιο σχεδιασμού – παγκοσμίως πέρυσι σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την «προσβασιμότητα» για τους πελάτες σε μεγάλες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές. Τα στούντιο σχεδιασμού είναι πολύ μικρότερα από τα τυπικά καταστήματα Ikea και επιτρέπουν στους πελάτες να συναντούν συμβούλους και να κάνουν παραγγελίες για παράδοση στο σπίτι.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές. Οι πρώτοι ένοικοι αναμένεται να μετακομίσουν μέχρι το 2028.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα νέα αυτής της σημαντικής επένδυσης που ενισχύει τη στρατηγική ανάπτυξής μας στις ΗΠΑ, μια αγορά ζωτικής σημασίας για τον Όμιλο Ingka», δήλωσε ο Peter van der Poel, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Investments.

Η πρόκληση της Νέας Υόρκης

Η Νέα Υόρκη υπήρξε μια αγορά – πρόκληση για τη μάρκα επίπλων. Η Ikea έκλεισε ένα στούντιο σχεδιασμού στο Upper East Side του Μανχάταν το 2022 μετά από λιγότερο από τρία χρόνια, λόγω του υψηλού ενοικίου και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη κίνηση πεζών. Ο λιανοπωλητής έκλεισε επίσης το κατάστημά του στο Κουίνς το 2022 λιγότερο από δύο χρόνια μετά το άνοιγμα, κι έτσι έμεινε να λειτουργεί μόνο ένα κατάστημα στο Μπρούκλιν.

Η επένδυση της Ikea ακολουθεί την πρόσφατη τάση μεγάλων εταιρειών να αγοράζουν άριστα ακίνητα σε μεγάλες πόλεις. Η Kering και η LVMH έχουν ξοδέψει πρόσφατα περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μεταξύ τους σε μεγάλες τοποθεσίες ακινήτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Prada, η Kering και η LVMH ανακοίνωσαν όλες πρόσφατες επενδύσεις στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή