Τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κίνα έχουν μειώσει το προσωπικό τους στις επενδυτικές τραπεζικές εργασίες κατά το μέγιστο τα τελευταία χρόνια, μετά την επιβράδυνση της αγοράς που έπληξε τα κέρδη και σταμάτησε την πολυετή ανάπτυξη στη χώρα.

Οι περικοπές το 2023 έγιναν καθώς πέντε από τις επτά κινεζικές μονάδες που αποτελούν μέρος της Wall Street και των ευρωπαϊκών τραπεζών, είτε σημείωσαν ζημία είτε ανέφεραν πτώση στα κέρδη, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις. Οι επτά μονάδες απασχολούσαν 1.781 άτομα πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 13% σε σχέση με το 2022.

ΕΚΤ: Καμπανάκι Μπουκ για τα «κόκκινα δάνεια» – Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να κάνουν περισσότερα

Επιβράδυνση της δραστηριότητας των κεφαλαιαγορών στην Κίνα

Η δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σε μια πιο αδύναμη οικονομία που κυριαρχείται από την παρατεταμένη επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων και τις επιπτώσεις από την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Οι δυτικές επενδυτικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Han Lin, διευθυντής στην Κίνα της εταιρείας συμβούλων The Asia Group. «Η αδύναμη ροή συμφωνιών σημαίνει λιγότερες επενδύσεις, γεγονός που περιορίζει την περαιτέρω ροή των συμφωνιών».

Ορισμένες τράπεζες «εξαντλούν τα αποθέματα αντοχής τους όταν οι ευκαιρίες στην Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και τις ΗΠΑ φαίνονται πιο πολλά υποσχόμενες», πρόσθεσε.

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί όμιλοι μπόρεσαν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών τους στην ηπειρωτική χώρα μετά από ένα κύμα ρυθμιστικών αλλαγών το 2020. Οι μονάδες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των παγκόσμιων κερδών στις τράπεζες.

Μεγάλο «ψαλίδι» σε εργαζόμενους τραπεζών

Οι τράπεζες κατάργησαν περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο το 2023, καθώς η μείωση των συναλλαγών και των δημόσιων αγορών προκάλεσε κατακόρυφη πτώση των προμηθειών. Οι μειώσεις στην Κίνα έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες ελπίδες ότι οι δραστηριότητές τους στη χώρα θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται ακόμη κι αν επιβραδύνονταν αλλού.

Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, δήλωσε σε συνέδριο τον Μάιο ότι μέρος της επενδυτικής τραπεζικής της στην Κίνα «έπεσε σε γκρεμό».

Ο αριθμός του προσωπικού αυξανόταν σχεδόν συνεχώς από το 2018. Ακόμη και το 2020, καθώς οι περιορισμοί της Covid-19 δυσκόλευαν τις προσλήψεις, ο αριθμός προσωπικού στις μονάδες μειώθηκε κατά λιγότερο από 3%.

Στη Credit Suisse, την οποία ανέλαβε η UBS μετά την εξαγορά της τράπεζας πέρυσι, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 46% στους 126. Η UBS συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα σε ένα ταμείο που υποστηρίζεται από το κράτος αυτόν τον μήνα. Ο αριθμός του προσωπικού της UBS παρέμεινε σταθερός στους 383, όντας η μόνη τράπεζα που δεν μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων της πέρυσι.

Η μονάδα της Morgan Stanley στην Κίνα κατέγραψε ζημιά για πρώτη φορά από το 2019, ενώ στη μονάδα της JPMorgan στη χώρα, τα κέρδη μειώθηκαν 55% στα 119 εκατομμύρια Rmb (16 εκατομμύρια δολάρια). Η μονάδα της Morgan Stanley ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι το περιβάλλον ήταν «προκλητικό».

Ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε πολύ λιγότερο στην JPMorgan και την Deutsche Bank από ό,τι στις ανταγωνίστριες μονάδες της Κίνας. Η Deutsche Bank κατέχει μόνο το 33% της Zhong De Securities, της κοινοπραξίας της στην κινεζική ηπειρωτική χώρα.

Η Goldman Sachs China, η οποία πέρυσι αποσχίστηκε από μια κοινοπραξία, ανέκαμψε από το ζημιογόνο 2022, αλλά τα κέρδη της ύψους 193 εκατ. Rmb ήταν χαμηλότερα από κάθε άλλη χρονιά από το 2018.

Ο αριθμός των εργαζομένων στη μονάδα κινητών αξιών της Κίνας μειώθηκε από 500 σε 370 καθώς η τράπεζα έκοψε θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Μερικοί υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε άλλες μονάδες της τράπεζας και κάποιοι έμειναν με τον πρώην συνεργάτη της σε κοινοπραξία, Beijing Gao Hua Securities, δήλωσε εκπρόσωπος. Η Goldman Sachs είχε προηγουμένως περιγράψει ένα σχέδιο διπλασιασμού του εργατικού δυναμικού της στην Κίνα σε 600 άτομα, ανέφεραν οι Financial Times το 2021.

Τα δεδομένα της χρηματοοικονομικής πλατφόρμας Dealogic, τον Μάιο, έδειξαν μόλις 8,3 δισ. δολάρια αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) στην Κίνα, το χαμηλότερο σύνολο κατά την ίδια περίοδο από το 2009. Οι καταχωρίσεις στο εξωτερικό χρειάζονται έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, σύμφωνα με τους κανόνες που εισήχθησαν πέρυσι. Η διασυνοριακή δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, παρέμεινε επίσης αδύναμη.

Οι επιδόσεις των μονάδων της επενδυτικής τράπεζας ενδέχεται να μην αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα των εργασιών των τραπεζών στην Κίνα. Ορισμένες τράπεζες έχουν άλλες μονάδες στη χώρα και πολλές χρησιμοποιούν σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσω της ηπειρωτικής δραστηριότητάς τους για να δημιουργήσουν έσοδα που δεσμεύονται στο Χονγκ Κονγκ ή αλλού.

Τα στοιχεία του 2023 έρχονται σε έντονη αντίθεση με το 2021, έτος ρεκόρ για τις επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως, όταν έξι από τις επτά σημείωσαν κέρδη στις δραστηριότητές τους στην ηπειρωτική χώρα.

Η μονάδα ηπειρωτικής χώρας της HSBC πήγε πάντως κόντρα στην γενική τάση, σημειώνοντας κέρδη για πρώτη φορά. «Αυτή η δυναμική προέρχεται από την αυξανόμενη πελατειακή βάση της HSBC και τις διευρυμένες δυνατότητες προϊόντων της», ήταν η εξήγηση που έδωσε ένας εκπρόσωπος της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή