Τι επιθέσεις του στην κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας κλιμάκωσε ο Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα λέγοντας ότι το ίδρυμα του οποίου ηγείται ο διοικητής Ρομπέρτο ​​Κάμπος Νέτο πρέπει να είναι πραγματικά αυτόνομο και να μην «ανήκει» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να είναι στην υπηρεσία των αγορών», είπε ο αριστερός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τοπικό ραδιόφωνο την Τρίτη. «Δεν μπορεί να υπόκειται σε πίεση». Η τοποθέτηση του προέδρου γίνεται την ίδια μέρα που ο κεντρικός τραπεζίτης συμμετέχει σε πάνελ μαζί τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ και την σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο ετήσιο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Βραζιλία: Ο Λούλα απέπεμψε τον πρόεδρο της πετρελαϊκής Petrobras – Ο λόγος της διαφωνίας

Ο Λούλα επανέλαβε την κριτική του για τη νομισματική αρχή αφού όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αποφάσισαν να διακόψουν την εκστρατεία νομισματικής χαλάρωσης στις 19 Ιουνίου, αφήνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 10,5%. Έχει στοχοποιήσει ιδιαίτερα τον επικεφαλής της τράπεζας,όπως αναφέρει το Bloomberg,  ο οποίος διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο για να υπηρετήσει μια τετραετή θητεία που λήγει τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Λούλα εξέφρασε την ανησυχία της για το ρεάλ, το οποίο έχει χάσει περισσότερο από 13% μέχρι στιγμής φέτος. Τη Δευτέρα, έκλεισε στο πιο χαμηλό επίπεδό εδώ και σχεδόν 2-1/2 χρόνια, λόγω τουλάχιστον εν μέρει της αβεβαιότητας για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος, όταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θα διοριστούν από την τρέχουσα κυβέρνηση θα είναι πλειοψηφικά.

Ο Λούλα περιέγραψε την αποδυνάμωση του ρεάλ ως «μη φυσιολογική» και προκλήθηκε από «κερδοσκοπία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή