Η αξιολόγηση S2 της startup S2 Cognition , η οποία μετρά γνωστικές ικανότητες όπως ο χρόνος αντίδρασης και η ικανότητά σας να ελέγχετε τους περισπασμούς, μοιάζει με διασταύρωση μεταξύ του βιντεοπαιχνιδιού Pong (Το Pong είναι ένα αθλητικό παιχνίδι arcade βασισμένο στην επιτραπέζια αντισφαίριση) και της οφθαλμολογικής εξέτασης, αναφέρει το BI.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι startups που ξεχώρισαν στην Ευρώπη – Τα βραβεία της Κομισιόν

«Δεν θα παίξω ποτέ στο National Football League. Δεν μπορώ να φυτέψω τα πόδια μου στην τσέπη και να περάσω μέσα από ένα στενό παράθυρο. Είμαι πολύ κοντός και επίπεδος και οι ασθματικοί πνεύμονές μου παραιτούνται μετά από λίγα λεπτά σωματικής άσκησης. Στο γυμνάσιο, τα μόνα γράμματα που έλαβα ήταν για μπάντα πορείας», επισημαίνει αθλητής στον συντάκτη του ΒΙ.

Αλλά όταν πρόσφατα πήρα την κορυφαία αξιολόγηση παικτών του NFL, ανακάλυψα ότι έχω πολλές δεξιότητες που αναζητούν οι επαγγελματικές ομάδες. Στην πραγματικότητα, ξεπέρασα σχεδόν όλες τις προοπτικές σε ορισμένες κατηγορίες αυτού του τεστ, υστερώντας μόνο σε μία. Το καλύτερο; Δεν ίδρωσα καν.

Η startup που… βγάζει πρωταθλητές

Έδωσα εξετάσεις ενώ καθόμουν σε μια καρέκλα γραφείου στα προάστια του Τενεσί της εταιρικής έδρας μιας δοκιμαστικής startup που ονομάζεται S2 Cognition», προσθέτει. Φιλοδοξώντας να είναι η «μόνη αθλητική αξιολόγηση που μετρά επιστημονικά τις γνωστικές ικανότητες ταχύτητας παιχνιδιού ενός αθλητή σε επίπεδο χιλιοστού του δευτερολέπτου», αυτές οι δοκιμές – οι οποίες μοιάζουν με διασταύρωση μεταξύ του παιχνιδιού Pong και της οφθαλμολογικής εξέτασης – έχουν γίνει γρήγορα αναπόσπαστο μέρος του πόσοι ανιχνευτές βρίσκουν τον επόμενο αθλητή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερα από 52 κολέγια και πανεπιστήμια και 16 από τις 32 ομάδες του NFL πληρώνουν την S2 για τη διεξαγωγή δοκιμών σε υποψήφιους υπογράφοντες και για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας των αποτελεσμάτων.

Ο Jack Marucci, διευθυντής αθλητικής προπόνησης στο SEC State University της Λουιζιάνα, μου είπε ότι οι δοκιμές τον βοήθησαν να εντοπίσει τις φυσικές δυνάμεις και αδυναμίες των αθλητών του και να προσαρμόσει την προπόνησή τους για να αξιοποιήσει στο έπακρο. «Έχουμε πολλές Μasserati εδώ», είπε ο Marucci, «αλλά πρέπει να τελειοποιήσουμε λίγο τον κινητήρα και να μάθουμε τι θα τους κάνει να παραμείνουν σε αυτή την υψηλή ταχύτητα».

Ενώ άλλοι αμφισβήτησαν την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα της S2, η εταιρεία επεκτείνεται γρήγορα πέρα από τον αθλητισμό και στην επιβολή του νόμου, στον στρατό, ακόμη και στην αίθουσα συνεδριάσεων. Στο όχι μακρινό μέλλον, καθώς η εταιρική διαδικασία πρόσληψης γίνεται όλο και πιο πολυεπίπεδη και καθώς ο καταναγκασμός να μετρήσουμε κάθε πιθανή πτυχή του εαυτού μας γίνεται όλο και πιο έντονος, μπορεί να κάνετε μια έκδοση αυτού του υψηλής ταχύτητας, εξαιρετικά αγχωτικού τεστ για να βρείτε την επόμενη δουλειά σας.

«Αυτό με έφερε στο Νάσβιλ. Μπορεί να είμαι γενετικά καταδικασμένος να μην γίνω ποτέ Τιτάνας του Τενεσί, αλλά ίσως τα αποτελέσματα των δοκιμών μου μπορούν να με βοηθήσουν να γίνω τιτάνας της βιομηχανίας. Κατά κάποιο τρόπο, έχω λίγο πιο εύκολο χρόνο να το πιστέψω αυτό», αναφέρει υποψήφιος CEO.

«Όταν έφτασα στα ολοκαίνουργια γραφεία της S2 αυτή την άνοιξη, με υποδέχτηκαν οι ιδρυτές της, Brandon Ally και Scott Wylie, δύο αθλητές κολεγίου που έγιναν νευροεπιστήμονες. Αφού πέρασαν την καριέρα τους ερευνώντας τις ατομικές διαφορές στη γνωστική φθορά – ο Ally μελέτησε τη νόσο του Alzheimer και ο Wylie μελέτησε τη νόσο του Parkinson – ίδρυσαν το S2 το 2015, αποφασίζοντας ότι θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το έργο τους στη μελέτη των ατομικών διαφορών στη γνωστική λειτουργία σε αθλητές παγκόσμιας κλάσης. «Δουλεύουμε ουσιαστικά και στα δύο άκρα του φάσματος, από την κατάρρευση έως την ελίτ έκφραση των γνωστικών συστημάτων», λέει ο Ally.

Για πολλές εταιρείες  μετρήσεων, οι δοκιμές του S2 δεν είναι τόσο διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση των υποψηφίων εδώ και δεκαετίες. Τα τεστ IQ και τα τεστ προσωπικότητας όπως το Myers-Briggs ή το Enneagram έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό για να αξιολογήσουν την ικανότητα, την ευφυΐα και την πολιτιστική προσαρμογή των υποψηφίων. Πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου, όπως η Goldman Sachs, η Boeing, η Meta και η Alphabet, κάνουν ήδη πολλά από τα πράγματα που προσφέρει η S2, αν και συγκεντρώνοντας ομάδες ψυχομετρικών ή εμπειρογνωμόνων ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένα κέντρα αξιολόγησης. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι εταιρείες του Fortune 500 προσεγγίζουν την S2. (Η εταιρεία δεν θα αποκαλύψει τους μη αθλητικούς πελάτες της.)

«Δεν με νοιάζει αν έχετε IQ επιπέδου Αϊνστάιν ή μόλις και μετά βίας τραβήξατε έναν μέσο όρο D-minus», λέει ο συνιδρυτής της S2, Scott Wylie. «Αυτό δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στο S2».

Το τεστ στους εργαζόμενους

Πριν από μερικά χρόνια, η S2 έτρεξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε τρεις εταιρείες σε διαφορετικούς κλάδους. Ο Wylie λέει ότι επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των εργαζομένων και στη συζήτηση μαζί τους, αντί για τους διευθυντές τους, πώς τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να «κατανοήσουν τον εαυτό τους λίγο καλύτερα πέρα από την προσωπικότητα και τη δυναμική της ομάδας» και να βρουν τρόπους να προσαρμόσουν τις ροές εργασίας τους ή τους διαφορετικούς ρόλους στους οποίους θα μπορούσαν να μετακινηθούν. «Αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε άτομο να μεγιστοποιήσει την απόδοση και την αποτελεσματικότητά του», πρόσθεσε ο Wylie, «θεέ μου, αυτό θα ανυψώσει τα τμήματα, θα ανυψώσει τις ομάδες». Η ομάδα S2 έμαθε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι ήταν πιο ευαίσθητοι από άλλους σχετικά με το τι ήθελαν να γνωρίζουν οι εργοδότες τους για αυτούς.

Όταν οι Ally και Wylie αξιολογούν τους λεγόμενους εταιρικούς αθλητές – ένας όρος που τους κάνει να ανατριχιάζουν λίγο, αν και παρόλα αυτά χρησιμοποιούν – εξετάζουν δυναμικά συστήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της ρητής και σιωπηρής μνήμης (σκεφτείτε την ανάκληση έναντι της διαίσθησης) και τα εκτελεστικά γνωστικά συστήματα (όπως ο έλεγχος των παρορμήσεων και η ανάληψη κινδύνων). Μερικά από αυτά έχουν crossover με το σύνολο δεξιοτήτων ενός επαγγελματία αθλητή, ενώ άλλα πέφτουν έξω.

Ο Michel λέει ότι ένα τεστ ρευστής νοημοσύνης όπως το S2 θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για να αποφασιστεί εάν ένας υποψήφιος θα κάνει τη σωστή πρόσληψη ή εάν ένας υπάλληλος είναι κατάλληλος για διευθυντικό ρόλο, αλλά μόνο ως μέρος μιας σειράς δοκιμών και αναθεωρήσεων του προϊόντος εργασίας του ή ως τρόπος περιορισμού μιας μεγάλης ομάδας υποψηφίων συνέντευξης.

Ο Wylie και η Ally λένε επίσης ότι οι δοκιμές τους θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα με άλλες αξιολογήσεις. Σε τελική ανάλυση, ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη κόκκινη σημαία για έναν υποψήφιο εργαζόμενο από ό, τι όταν ο μελλοντικός εργοδότης σας βασίζεται σε μια μέτρηση για να πει εάν είστε κατάλληλος ή όχι, εάν μπορείτε να χειριστείτε την εργασία και να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή