Η Siemens Energy σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 10.000 νέους υπαλλήλους για να θέσει τις δραστηριότητές της στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στο επίκεντρο ενός μεγαλεπήβολου εξαετούς σχεδίου ανάπτυξης, καθώς επιδιώκει να αφήσει πίσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα ανεμογεννητριών που έχει πληγεί από την κρίση, σύμφωνα με τους FT.

Siemens Energy: Σχεδιάζει μια μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια για να ανταγωνιστεί την Κίνα

Το τμήμα Grid Technologies του ομίλου — ήδη ο μεγαλύτερος παράγοντας εσόδων του γερμανικού ομίλου ενεργειακής μηχανικής — θα επεκτείνει το εργατικό του δυναμικό κατά δύο τρίτα έως το 2030, με κεφαλαιουχικές δαπάνες 1,2 δισ. ευρώ που προορίζονται για νέα εργοστάσια και αυξημένη παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία,  ανέφερε το αφεντικό της μονάδας, Τιμ Χολτ, στους FT.

Άνθιση για την Siemens Energy

«Βλέπουμε αυτή την τεράστια άνθιση να έρχεται», είπε ο Χολτ σε συνέντευξή του, αναφέροντας την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ένα κύμα έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό κατασκευή που απαιτούν καλύτερες συνδέσεις στο δίκτυο και την εκτεταμένη γερασμένη υποδομή που χειρίζεται μόνο τα υπάρχοντα φορτία ενέργειας.

Το τμήμα μηχανικών δικτύων της Siemens Energy είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, λίγο πίσω από την ιαπωνική Hitachi Energy και μπροστά από την GE Vernova των ΗΠΑ σε έσοδα.

Η εταιρεία ελπίζει να υλοποιήσει τα περισσότερα από τα σχέδια επέκτασής της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Περίπου το 40% των θέσεων εργασίας θα προστεθούν στην Ευρώπη, το 20% στις ΗΠΑ, το 20% στην Ινδία και οι υπόλοιπες αλλού στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Απογείωση

«Έχει ήδη αρχίσει να απογειώνεται», είπε ο Χολτ, σημειώνοντας ότι από το 2021 έως το 2023 η μονάδα διπλασίασε τις παραγγελίες της από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ποσό να ανέρχεται συνολικά στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, ο Holt είπε ότι γνώριζε έρευνα που έδειξε ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας «πρέπει να επενδύσουν τα επόμενα 15 χρόνια όσα επένδυσαν τα τελευταία 150 χρόνια» στο δίκτυο εκεί.

Κατά τα άλλα, το μέγεθος των νέων δεσμευμένων ενεργειακών έργων στην Ευρώπη σήμαινε ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο ποσό επενδύσεων σε υποδομές για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, είπε.

Μπελάδες

Τους τελευταίους 18 μήνες, η εταιρεία συγκλονίζεται από προβλήματα στο τμήμα ανεμογεννητριών της, Gamesa, μετά από προβλήματα ποιότητας και κρίση ιδιωτικής χρηματοδότησης που οδήγησαν σε ετήσια ζημία 4,6 δισ. ευρώ και σε σχέδιο διάσωσης υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης .

Η Gamesa, η οποία ήταν υπεύθυνη για το ένα τρίτο των εσόδων του ομίλου πριν από την κρίση της, διόρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάιο και δήλωσε ότι ελπίζει να επαναλάβει τις πωλήσεις των βασικών τουρμπίνων της που υπέφεραν από μηχανικά ελαττώματα, τους επόμενους μήνες.

Αβεβαιότητα

Ωστόσο, οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας —και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας— είναι αβέβαιες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου παρόχου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, Statkraft, δήλωσε ότι η εταιρεία περιορίζει τα σχέδια για νέα έργα .

Ο Χολτ παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες επέκτασης και ανακαίνισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς από την όρεξη των κεφαλαιαγορών να χρηματοδοτήσουν περισσότερες επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση.

«Η αγορά γίνεται όλο και πιο σφιχτή και θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησής της», είπε. Ωστόσο, το στέλεχος είναι πεπεισμένο ότι η επιχείρηση Grid Technologies της Siemens Energy θα ξεπεράσει τέτοιες προκλήσεις.

Το τμήμα κατέγραψε έσοδα 7,2 δισ. ευρώ το 2023 και οδήγησε τους μετόχους σε αύξηση 30% στα έσοδα του τμήματος φέτος. Ο Χολτ είπε ότι μέχρι το 2030 το τμήμα ήλπιζε να είναι «κάπου μεταξύ 18-20 δισ. ευρώ σε έσοδα».

Ένα μεγάλο μέρος για να φτάσουμε εκεί θα προέλθει από το κλείσιμο μιας εκκρεμούς παραγγελίας που είναι ήδη 30 δισ. ευρώ σε μέγεθος, είπε. Μέχρι το 2030 είπε ότι ήλπιζε ότι «θα πραγματοποιηθεί η πλήρης μετατροπή σε έσοδα» με βάση τα νέα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών του τμήματος.

«Όλοι φοβούνται λίγο για αυτές τις προβλέψεις και για την πραγματοποίηση αυτών των μεγάλων δεσμεύσεων Capex, και στην ενέργεια πάντα βλέπεις έκρηξη και πτώση. Αλλά είμαστε πραγματικά πολύ σίγουροι για τις προβλέψεις», είπε ο Χολτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή