
Το ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο που πυροδότησε ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να θυμίζει σε κάποιους αναλυτές τη φούσκα των dotcom που έσκασε πριν από δύο δεκαετίες, εγείροντας το ερώτημα του κατά πόσο η αισιοδοξία για τη νέα τεχνολογία είναι υπερβολική.
Ο πυρετός της ΑΙ, σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, ανέβασε φέτος τον δείκτη S&P 500 σε νέο ρεκόρ, έπειτα από άνοδο κατά περισσότερο από 50% από το ναδίρ του Οκτωβρίου του 2022.
Υποχωρούν οι αποδόσεις -Ενισχύονται οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων
Ο δε δείκτης Nasdaq Composite, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες τεχνολογίας, έχει ανέβει κατά περισσότερο από 70% από τα τέλη του 2022, όταν άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό το ChatGPT της OpenAI.
Αν και η αποτίμηση των μετοχών δεν έχει φτάσει τα ύψη της κούρσας των dotcom στα τέλη του περασμένου αιώνα, οι ομοιότητες είναι εμφανείς, σχολιάζει το Reuters. Ένας σχετικά μικρός αριθμός εταιρειών, μεταξύ άλλων η Nvidia και η Microsoft, κυριαρχούν στη σημερινή αγορά ΑΙ, μια κατάσταση που παραπέμπει στην παντοδυναμία της Cisco, της Dell, της Microsoft και της Intel τη δεκαετία του 1990.
Άνοδος και κατρακύλα;
Η ιλιγγιώδης πορεία της μετοχής της Nvidia, η οποία ανέβηκε κατά σχεδόν 4.300% σε διάστημα πέντε ετών, θυμίζει την περίπτωση της Cisco, η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά περίπου 4.500% σε διάστημα πενταετίας, μέχρι την κορύφωσή της το 2000.
Η ανησυχία είναι ότι ο ενθουσιασμός με την ΑΙ θα έχει την ίδια κατάληξη με την κούρσα των dotcom: μια κατρακύλα επικών διαστάσεων.
Αφότου τριπλασιάστηκε σε διάστημα τριών ετών, ο δείκτης Nasdaq Composite έκανε βουτιά 80% από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2002. Ο S&P 500, ο οποίος διπλασιάστηκε σε περίπου τρία χρόνια, υποχώρησε κατά 50% την ίδια περίοδο.
Αν και κάποιες εταιρείες όπως η Amazon είδαν αργότερα τις μετοχές τους να ανακάμπτουν, πολλές δεν συνήλθαν ποτέ από την κρίση των dotcom.
«Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με την τεχνητή νοημοσύνη« σχολίασε ο Σαμίρ Σαμάνα του Wells Fargo Investment Institute. Αβεβαιότητα υπάρχει και για τους μακροπρόθεσμους νικητές, πρόσθεσε.
Ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών αντιστοιχεί σήμερα στο 32% του δείκτη S&P 500, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2000, όταν είχε φτάσει το 35%, σύμφωνα με δεδομένα της LSEG Datastream. Μόλις τρεις εταιρείες –Microsoft, Apple και Nvidia, αντιστοιχούν σε πάνω από το 20% του δείκτη.
«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες» με τη φούσκα των dotcom, σχολίασε ο Μάικ Ο’Ρουρκ της JonesTrading. «Όταν σχηματίζεται μια φούσκα, συνήθως έχει τη ρίζα της σε […] κάποια πραγματική, θετική, θεμελιώδη εξέλιξη, και αυτό δημιουργεί αρκετό ενθουσιασμό ώστε ο κόσμος να είναι διατεθειμένος να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή».
Πηγή: In.gr


Latest News

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ