Οι αξιωματούχοι της Τοσκάνης ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα «Residency in the Mountains» τον Ιούνιο. Το πρόγραμμα δημιούργησε ένα ταμείο 2,8 εκατ. ευρώ για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μετακινηθούν στην ύπαιθρο, σύμφωνα με το Business Insider.

Η Ιταλία πνίγεται από τα χρέη

Το ταμείο, μέρος μιας προσπάθειας σταθεροποίησης του φθίνοντος πληθυσμού της χώρας, θα πληρώσει στους ανθρώπους επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ για να μετακομίσουν στην Τοσκάνη και να φτιάξουν ένα σπίτι εκεί.

«Σκοπός της παρέμβασης είναι να ευνοήσει και να ενθαρρύνει την ανασύσταση του πληθυσμού και την κοινωνικοοικονομική αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, σε αντίθεση με την περιθωριοποίηση αυτών των περιοχών», αναφέρει η ιστοσελίδα του προγράμματος.

Οι επιχορηγήσεις θα καλύψουν το 50% του κόστους ανακαίνισης ενός σπιτιού σε μία από τις 76 πόλεις της Τοσκάνης με λιγότερους από 5.000 κατοίκους – συμπεριλαμβανομένου του San Casciano dei Bagni, γνωστού για τις ιαματικές πισίνες του. Caprese Michelangelo, η γενέτειρα του αναγεννησιακού καλλιτέχνη με το ίδιο όνομα και το νησί Capraia Isola.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε Ιταλούς, κατοίκους της ΕΕ και πολίτες εκτός ΕΕ – εφόσον έχουν δημιουργήσει μακροχρόνια διαμονή διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών. Οι επιλέξιμοι αιτούντες πρέπει να δεσμευτούν να κάνουν την ιδιοκτησία της Τοσκάνης την κύρια κατοικία τους.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κλείνουν στις 27 Ιουλίου. Εκπρόσωποι του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Τοσκάνης δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Business Insider για σχολιασμό.

Πληθυσμιακή κρίση

Η Ιταλία πειραματίζεται εδώ και χρόνια με διάφορα προγράμματα για την προσέλκυση νέων κατοίκων στις αγροτικές περιοχές της. Η χώρα, η οποία έχει το μικρότερο ποσοστό παιδιών κάτω των 15 ετών στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει μια πληθυσμιακή κρίση τόσο σημαντική που σχεδόν 2.500 πόλεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και δεν θα επιβιώσουν περισσότερο από 25 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του 2016 που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας.

Το CNN ανέφερε πέρυσι ότι υπάρχουν περισσότερα από 6.000 χωριά-φαντάσματα σε όλη τη χώρα, που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω μετανάστευσης και φυσικών καταστροφών.

Σε απάντηση, το 2018, στους νέους κατοίκους του Molise προσφέρθηκαν 27.500 δολάρια για να μετακομίσουν στις εγκαταλελειμμένες πόλεις της ορεινής περιοχής στην ανατολική ακτή της χώρας. Το επόμενο έτος, αξιωματούχοι στην πόλη Ollolai έβαλαν 200 σπίτια στην αγορά για € 1 ($ 1,25) το καθένα για να αποφύγουν την ίδια μοίρα.

Η Σικελία έγινε επίσης viral επειδή προσέφερε σπίτια αξίας 1 δολαρίου προς πώληση, τα οποία, παρά την απελπιστική ανάγκη τους για επισκευή, προσέλκυσαν σμήνη ομογενών που συνέρρευσαν στη χώρα για να αρπάξουν ένα από τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

Στη Σικελία, υπήρχαν χρονικά όρια για την ολοκλήρωση των επισκευών, οι αξιωματούχοι απαιτούσαν από τους αγοραστές να συνεργαστούν με συγκεκριμένους εργολάβους για να ολοκληρώσουν το έργο και οι ανακαινίσεις κοστίζουν πάνω από 30.000 δολάρια για να ολοκληρωθούν – αλλά ορισμένοι αγοραστές διαπίστωσαν ότι άξιζε κάθε δε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή