Ιστορίες που παραπέμπουν σε εργαστήρια ασιατικών χωρών με εκμετάλλευση φθηνού εργατικού δυναμικού, παράνομους μετανάστες, μαύρη εργασία αποκαλύφθηκαν μετά από έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων στα εργοστάσια των Dior και Αrmani, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Η έρευνα αποκάλυψε πώς η παραγωγή ενός πολυτελούς προϊόντος ξεκινάει από ένα μεροκάματο 2-3 ευρώ και καταλήγει να πωλείται στις λαμπερές βιτρίνες του Μιλάνου για χιλιάδες ευρώ.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών του Μιλάνου αφορούσε στις συνθήκες εργασίας στα τοπικά εργοστάσια. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι  τα εργαστήρια που κατασκευάζουν τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη για το Dior και τον Armani εκμεταλλεύονται ξένο εργατικό δυναμικό  για να παράγουν τα προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ένα κλάσμα της λιανικής τους τιμής.

Ιταλία: Υπο δικαστική επιτήρηση θυγατρική του ομίλου LVMH για εργασιακή εκμετάλλευση

Η Dior πλήρωνε έναν προμηθευτή 53 ευρώ το τεμάχιο για να συναρμολογήσει μια τσάντα που πουλά στα καταστήματα στην τιμή των 2.600 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν ως μέρος της έρευνας. Οι τσάντες Armani πωλήθηκαν σε έναν προμηθευτή για 93 ευρώ, στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν στην Armani για 250 ευρώ και τελικά η τιμή τους ήταν περίπου 1.800 ευρώ στα καταστήματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι τιμές κόστους δεν περιλαμβάνουν το δέρμα ή άλλες πρώτες ύλες. Οι εταιρείες καλύπτουν χωριστά τα έξοδα σχεδιασμού, διανομής και μάρκετινγκ.

Πηγή: WSJ

«Γιατί κοστίζει τόσο φθηνά η κατασκευή του προϊόντος;» αναρωτήθηκε  ο Φάμπιο Ρόια, πρόεδρος του δικαστικού συστήματος του Μιλάνου, που επιβλέπει την έρευνα. «Τα brands πρέπει να κάνουν αυτή την ερώτηση στον εαυτό τους».

H απάντηση Dior Armani

Ο Dior, που ανήκει στον κολοσσό πολυτελείας LVMH, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η μάρκα υπέβαλε πρόσφατα ένα υπόμνημα που περιγράφει μέτρα για την επίλυση προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού της, σύμφωνα με τα  δικαστικά έγγραφα.

Ο Armani υποστηρίζει ότι είχε «μέτρα ελέγχου και πρόληψης για να ελαχιστοποιήσει τις καταχρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού» και ότι «συνεργάζεται με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια» με τις αρχές.

Η αλήθεια πίσω από την ετικέτα «Made in Italy»

Η ιταλική έρευνα βγάζει στο φως ένα σύγχρονο ζήτημα στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας. Ενώ άλλοι κλάδοι έχουν μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα και σε άλλες χώρες με χαμηλούς μισθούς, πολλές μάρκες πολυτελείας κράτησαν την παραγωγή πιο κοντά στην πατρίδα τους, πιστεύοντας ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την φήμη τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν σφραγιστεί με την ετικέτα «Made in Italy», οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ορισμένα είδη πολυτελείας κατασκευάζονται από αλλοδαπούς εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι Κινέζοι, υπό συνθήκες που υπολείπονται κατά πολύ των προβλεπόμενων από την εργατική νομοθεσία.

Τα προϊόντα πολυτελείας μπορούν να έχουν υψηλές τιμές εν μέρει λόγω της προσδοκίας ότι κατασκευάζονται από ειδικευμένους εργάτες σε εργαστήρια χειροτεχνίας. Στην πραγματικότητα, ενώ οι επωνυμίες διατηρούν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων εντός της εταιρείας, συχνά αναθέτουν την παραγωγή σε εξωτερικούς προμηθευτές.

Πολλά από αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία, όπου λειτουργούν χιλιάδες μικροί κατασκευαστές που παράγουν περίπου το 50% έως 55% των πολυτελών ενδυμάτων και δερμάτινων ειδών παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain.

Από την βιτρίνα των Dior Armani στη δικαστική διοίκηση

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μάρκες πολυτελείας έχουν εργαστεί για να ελέγξουν καλύτερα την αλυσίδα εφοδιασμού τους για μη θέσουν εν κινδύνω τη φήμη τους, να ελέγξουν την ποιότητα και να συμμορφωθούν με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον. Ωστόσο οι προμηθευτές συχνά αναθέτουν εργασίες σε τρίτους, οι οποίοι μερικές φορές αναθέτουν υπεργολαβίες.

Ως αποτέλεσμα της ιταλικής έρευνας, οι δικαστές τον Ιούνιο έθεσαν την Manufactures Dior SRL – μονάδα του Dior – υπό τη λεγόμενη δικαστική διοίκηση, αφού αποφάνθηκαν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της περιελάμβανε εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας στην Ιταλία που κακομεταχειρίζονταν μετανάστες εργάτες. Το ίδιο μέτρο ελήφθη κατά της Armani τον Απρίλιο και του Alviero Martini, που είναι γνωστός για τις τσάντες που απεικονίζουν χάρτες  τον Ιανουάριο.

Η διοίκηση του δικαστηρίου είναι μια νομική διάταξη που αρχικά προοριζόταν ως τρόπος παρακολούθησης εταιρειών που διεισδύουν από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διορίζονται ειδικοί επίτροποι για να επιβλέπουν τις λειτουργίες και να ενημερώνουν το δικαστήριο σχετικά με την πρόοδο της εταιρείας στην επίλυση ζητημάτων.

Ο Alviero Martini είπε ότι ήταν «έκπληκτος και ενοχλημένος» όταν έμαθε τα ευρήματα της έρευνας και ότι δύο από τους περισσότερους από 40 προμηθευτές είχαν παράνομα αναθέσει τμήματα της παραγωγής σε τρίτους εν αγνοία του.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι η αλυσίδα παραγωγής της είναι τεράστια και κατακερματισμένη, όπως είναι χαρακτηριστικό του κλάδου, γεγονός που δυσκολεύει τον άμεσο έλεγχο.

Μαύρη εργασία και παράνομοι μετανάστες – Τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής

Η δικαστική απόφαση σχετικά με τον Dior επικεντρώθηκε σε τέσσερις εταιρείες της περιοχής του Μιλάνου στην εφοδιαστική αλυσίδα του Dior, δύο από τις οποίες προμήθευαν άμεσα τη μάρκα. Τα εργαστήρια που παράγουν τα προϊόντα απασχολούσαν δεκάδες εργάτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο μεταναστών χωρίς χαρτιά και επτά που εργάζονταν εκτός βιβλίων, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι επιθεωρήσεις από την ιταλική αστυνομία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε «συνθήκες υγιεινής και υγείας που είναι κάτω από το ελάχιστο που απαιτείται από μια ηθική προσέγγιση», έγραψαν οι δικαστές σε δικαστική απόφαση 34 σελίδων.

Οι εργαζόμενοι συχνά χειρίζονταν μηχανές από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί συσκευές ασφαλείας για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Στο εργαστήριο ζούσαν, έτρωγαν και κοιμόντουσαν και εργάτες. Τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι συνήθως εργάζονταν από την αυγή μέχρι μετά τις 9 μ.μ., συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών.

Οι Κινέζοι υπεργολάβοι και τα μεροκάματα των 2-3 ευρώ

Όταν οι ανακριτές έφτασαν σε μια εγκατάσταση, οι εισαγγελείς είπαν ότι τρεις εργαζόμενοι που δεν είχαν τα βιβλία τους προσπάθησαν να διαφύγουν σκαρφαλώνοντας πάνω από έναν φράχτη. Συνελήφθησαν γρήγορα. Σε εκείνο το εργαστήριο και σε άλλα, οι ερευνητές εξέτασαν έγγραφα που έδειχναν τις τιμές που πλήρωναν οι προμηθευτές από τις μάρκες για κάθε προϊόν που παρήχθη.

Η δικαστική απόφαση κατά της Armani περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια από τις θυγατρικές της, η GA Operations, προσέλαβε δύο υπεργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους προσέλαβαν έναν αριθμό κινεζικών υπεργολάβων στην Ιταλία. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από εργαζόμενους που είπαν ότι πληρώνονταν μόλις 2-3 ευρώ την ώρα για να εργάζονται πολλές μέρες. Αυτός ο μισθός είναι πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο που ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει τον κλάδο, ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Οι ενημερωμένοι καταναλωτές

Ο Fabio Becheri, στέλεχος μάρκετινγκ που εργάστηκε προηγουμένως για σχεδόν 20 χρόνια στην Gucci και τον ιδιοκτήτη της Kering, δήλωσε ότι οι καταναλωτές είναι όλο και πιο καλά ενημερωμένοι και ότι η χρήση υποτιθέμενων ανήθικων εργασιακών πρακτικών για την κατασκευή ενός προϊόντος υψηλών προδιαγραφών θα μπορούσε να τους απωθήσει.

«Η προσδοκία των πελατών είναι πραγματικά υψηλή, ειδικά όταν αυξάνεις την τιμή τόσο επιθετικά», είπε.

Τα ιταλικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι οι εταιρείες απέτυχαν να επιβλέπουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Ωστόσο δεν είναι αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμων αντίθετα με ορισμένους από τους ανεξάρτητους προμηθευτές οι οποίοι ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν για εκμετάλλευση εργαζομένων και απασχόληση εργαζομένων χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά.

Ο Roia, ο πρόεδρος του δικαστικού συστήματος του Μιλάνου, είπε ότι εργάζεται σε ένα προτεινόμενο πρόγραμμα για τις μάρκες μόδας για να ενισχύσουν τους ελέγχους στους προμηθευτές.

«Πρέπει να είναι υπεύθυνοι για ολόκληρη την αλυσίδα», είπε ο Roia. «Μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το σύστημα που οδηγεί στην εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή