
Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο Great Sea Interconnector (GSI) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (ΦΕΚ 3751/28.6.24).
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund DFC
Με την απόφαση αυτή, η ελληνική ρυθμιστική αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη καταβολής του εσόδου από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, σε εναρμόνιση με τη ρυθμιστική αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) η οποία έλαβε αντίστοιχη απόφαση το καλοκαίρι του 2023 (επί του προηγούμενου Φορέα Υλοποίησης).
Στην απόφασή της, η ΡΑΑΕΥ προσδιορίζει επιπλέον τον επιμερισμό των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 50-50%, υιοθετώντας την πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αναληφθεί μεγαλύτερο μερίδιο του λειτουργικού κόστους έναντι του 37% που προβλέπεται για το Capex.
Τέλος, η μεθοδολογία που προβλέπει η ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει ισχυρότερη πρόβλεψη για την κάλυψη του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, αναφέροντας ρητά ότι θα καλυφθούν πλήρως τα έξοδα μέσω της ρυθμιστικής περιουσιακής βάσης, κάτι που αναμένεται και από την αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕΚ λόγω της εθνικής σημασίας του έργου και για τις δύο χώρες.
Τονίζεται ότι η λήψη της εν λόγω απόφασης από τη ΡΑΑΕΥ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι με βάση την προοπτική έκδοσης αυτής της απόφασης απετράπη η αναστολή παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρύχιων καλωδίων Nexans, λόγω ρυθμιστικής αβεβαιότητας.
Κρίσιμα ορόσημα
Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η έκδοση δύο επιπλέον αποφάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το έργο έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εκλείψει ο ρυθμιστικός κίνδυνος που υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή, και να δοθεί το full notice to proceed στην εταιρεία Nexans, αλλά και να επιταχυνθεί η είσοδος επενδυτών που αναμένουν το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Παρά το ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε δεσμευτικούς όρους χρηματοδότησης (term sheet) από εμπορική τράπεζα και έχει ήδη καταθέσει και στους δύο ρυθμιστές την πρότασή του για το έσοδο (wacc), η οποία τους ενσωματώνει μαζί με τον βαθμό τεχνικής πολυπλοκότητας του έργου.
Την αναγκαιότητα να κλείσουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου υπογράμμισε σε σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες και η Κομισιόν με τους ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου και τον Φορέα Υλοποίησης. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα η πρόοδος σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο και η πορεία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, πέραν του term sheet από εμπορική τράπεζα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η χρηματοδότηση του έργου με βάση την αναθεωρημένη μελέτη κόστους-οφέλους, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στις συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ, DFC.
Παράλληλα, η Nexans έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το detail marine survey και συνεχίζει την κατασκευή του καλωδίου, ενώ ο Φορέας Υλοποίησης βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο των σταθμών μετατροπής Siemens προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία και να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2024.
Νέα επίσκεψη του ΑΔΜΗΕ στην Κύπρο
Στις 11 Ιουλίου η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα παραδώσει στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου το πλήρες τεύχος της μελέτης κόστους-οφέλους του GSI, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας είχαν παρουσιαστεί στις κυπριακές αρχές στις αρχές Ιουνίου.
Κατά την επίσκεψή της στη Λευκωσία, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει συναντήσεις εργασίας με τη ΡΑΕΚ προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι αναγκαίες παράμετροι ώστε να οριστεί εγκαίρως το ρυθμιστικό πλαίσιο από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή και να μην κινδυνεύσει με αναστολή λόγω καθυστερήσεων, το κόστος της οποίας, εξάλλου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.
Τέλος, ο Φορέας Υλοποίησης θα έχει συναντήσεις με χρηματοδοτικούς και άλλους οικονομικούς φορείς της Κύπρου, καθώς και με εκπροσώπους του κυπριακού Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τους Κύπριους Καταναλωτές.


Latest News

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας