Τουλάχιστον 2 exits από το πρώτο fund με στόχο να εισπράξει 2 φορές τα αρχικά επενδεδυμένα κεφάλαια και 3 νέες επενδύσεις με όχημα το δεύτερο fund έχει στα σκαριά ο Απόστολος Ταμβακάκης, Managing Partner της EOS Capital Partners.

Εμφιαλωμένο νερό: Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης και Καραμούζης εξαγοράζουν ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία η διαδικασία πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων του EOS ΙΙ, συγκεντρώνοντας 219 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, ο έμπειρος τραπεζίτης (Ταμβακάκης) έχει δρομολογήσει 2 με 6 exits μέσα στο επόμενο 12μηνο, με το πρώτο εξ αυτών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να είναι από την εταιρεία Eurocatering, γνωστή για το brand «Φρεσκούλης». Η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών, λένε οι ίδιες πηγές και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 το fund, που φιλοδοξεί να γίνει επιταχυντής εξαγορών και συγχωνεύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, επένδυσε 7 εκατ. στην εταιρεία Eurocatring αποκτώντας περίπου το 32% των μετοχών της εταιρείας. Στην επένδυση αυτή συμμετείχε και το fund της Elikonos το οποίο επένδυσε επιπλέον 4 εκατ. αποκτώντας περίπου το 17% των μετοχών.

Πού θα επενδύσει ο Απόστολος Ταμβακάκης με το EOS II

Έχοντας υψηλότερη στόχευση στα μεγέθη (εταιρείες με τζίρο έως 100 εκατ. ευρώ και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, με τη μέση επένδυση ανά εταιρεία να αναρχέται στο ποσό των 22-23 εκατ. ευρώ, από τα 11 εκατ. ευρώ που ήταν το όριο για το EOS I) και επιδιώκοντας να παίρνει την πλειοψηφία στις υπό εξαγορά εταιρείες, στο ραντάρ του EOS II Fund έχουν μπει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους αμυντικούς σε συνθήκες οικονομικών αναταράξεων, όπως τρόφιμα και ποτά, τεχνολογία, ιατροφαρμακευτικά είδη, χημική βιομηχανία κ.ά.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να έχουν καλές διοικητικές ομάδες, να είναι εξωστρεφείς και να διαθέτουν εύρωστα οικονομικά στοιχεία και εξαιρετικές προοπτικές.

Τα βαριά πορτοφόλια

Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου και κατά 30% κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες και family offices, με τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφώνονται εντέλει σε 400 εκατ. ευρώ

Ειδικά στη συμμετοχή αναγνωρίσιμων επενδυτών, όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, το family office της Μαριάννας Λάτση (συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Obrela Security Industries), o εφοπλιστής Θ. Πριόβολος κ.ά., ποντάρει πολλά ο κος Ταμβακάκης.

Σημειώνεται ότι το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I.

Οι 10+1 επενδύσεις

Δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στον κλάδο των τροφίμων και ποτών το EOS Capital Partners -πέραν της Eurocatering- έχει συμμετοχές μειοψηφίας επίσης στην Μινέρβα, την παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας, όπου το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, είναι ο βασικός μέτοχος, ενώ συμμετέχει και το Elikonos Capital, την Agrifrenda που δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχίνι, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων, την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί με την πλειοψηφία να ανήκει στον Σπύρο Θεοδορώπουλο, και εσχάτως στην εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Μεντεκίδης (νερά ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ) σε συνεργασία επίσης με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το Fund SMERC του Νίκου Καραμούζη.

Από τον κλάδο της τεχνολογίας έχει επενδύσει στην Αρχειοθήκη, η οποία δραστηριοποιείται στην ψηφιοποίηση – διαχείριση και φύλαξη ηλεκτρονικού και φυσικού αρχείου και στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Obrela Security Industries.

Στον κλάδο των logistics και των μεταφορών έχει επενδύσει στη διεθνή μεταφορική εταιρεία Seagull και στη MedFrigo, με δραστηριοποίηση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποθήκευσης, διαχείρισης και μεταφοράς προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Στην τελευταία συνεργάζεται με το fund Elikonos και την εταιρεία Bearonem Limited.

Επιπλέον ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό κατέχει στην εταιρεία Eurolamp σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, αυτό του ηλεκτρολογικού υλικού και ειδών φωτισμού.

Θυμίζουμε ότι το fund προχώρησε στην πλήρη ρευστοποίηση της επένδυσης του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Cosmos Sport.

Συγκεκριμένα, μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην αγγλική πολυεθνική JD Sports, η οποία και απέκτησε συνολικά το 80% της εν λόγω εταιρείας. Από τη ρευστοποίηση αυτή, το fund πέτυχε κέρδος ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,28 Χ του κόστους της επένδυσης, σημειώνοντας απόδοση σε όρους IRR ίση με 58,21%.

Ας σημειωθεί ότι EOS I Fund, έχοντας ολοκληρώσει την επενδυτική του περίοδο τον Δεκέμβριο του 2023, και με μέση διάρκεια παραμονής σε κάθε εταιρεία τους 25 μόλις μήνες, αύξησε, στις επιχειρήσεις που συμμετέχει, αθροιστικά μέχρι σήμερα, τις θέσεις εργασίας κατά 1.550, τον κύκλο εργασιών κατά 108% και το EBITDA κατά 74%.
Tα συνολικά κεφάλαια που «σήκωσε» μέχρι το τέλος του 2023 το ΕΟS I έφθασαν τα 150 εκατ. ευρώ και έχει μπροστά του περίπου 5 χρόνια για να αποεπενδύσει.

Ποια είναι η Eurocatering που λάνσαρε τις συσκευασμένες σαλάτες

Ξεκινώντας από τη λαχαναγορά του Ρέντη το 2000 η Eurocatering του Χρυσόστομου (Μάκη) Μαυρόπουλου ήταν η πρώτη που το «Ολυμπιακό έτος» 2004 λάνσαρε στην εγχώρια αγορά τις πλυμένες και κομμένες σαλάτες υπό το brand «Φρεσκούλης», σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ολοένα και εντεινόμενες ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών για υγιεινές επιλογές διατροφής.

Δημιουργώντας επί της ουσίας την κατηγορία της έτοιμης, κομμένης σαλάτας στην Ελλάδα, με τα χρόνια το εκτόπισμα της εταιρείας ισχυροποιήθηκε και αυτή τη στιγμή τα προϊόντα της βρίσκονται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας, είτε με το brand Φρεσκούλης, είτε με private label κωδικούς.

Σήμερα η Eurocatering διαθέτει παραγωγικές μονάδες εκτός από την Αθήνα (Αχαρνές) και στη Λιβαδειά, καθώς και κέντρα διανομής και πωλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Ο τζίρος της εταιρείας (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός για το 2022) ανήλθε στα 56,286 εκατ. ευρώ (+13,5%), ωστόσο λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και των τιμών των οπωροκηπευτικών, καθώς και του απαιτητικού επενδυτικού πλάνου, η τελευταία γραμμή «κοκκίνισε», γράφοντας σε επίπεδο ομίλου ζημιές 770.619 ευρώ από κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Η Eurocatering συμμετέχει στις εταιρείες Daily Taste ΕΠΕ και στη MC Fresh Ltd. Η τελευταία έχει έδρα τη Βουλγαρία όπου ο επικεφαλής είχε ανακοινώσει το 2021 ότι θα υλοποιούνταν επένδυση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, η οποία δεν έχει προχωρήσει. Όπως προκύπτει από την χρηματοοικονομική έκθεση κατά την 31/12.2022 πραγματοποιήθηκε έλεγχος απομείωσης της συμμετοχής στη βουλγάρικη θυγατρική MC Fresh Ltd και προέκυψε απομείωση ποσού σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Συνεργασία Ταμβακάκη – Μαυρόπουλου στα βιολογικά

Σε κάθε περίπτωση όμως και εφόσον πραγματοποιηθεί το exit του EOS Capital Partners από την εταιρεία Ταμβακάκης και Μαυρόπουλος δεν θα χαθούν, καθώς από το καλοκαίρι του 2022 τα παιδιά του έμπειρου πρώην τραπεζίτη (Σταύρος, Σοφία και Φίλιππος Ταμβακάκης) και ο επικεφαλής της Eurocatering, συνέστησαν την Chain for bios (Αλυσίδα για Βιολογικά), η οποία τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς απέκτησε το 80% της εταιρείας ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ, αντί συνολικού τιμήματος περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η τελευταία που εμπορεύεται οικολογικά και βιολογικά προϊόντα και παράλληλα δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και υπηρεσίες εμπορίας για πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος απορρόφησε την Chain for bios.

Στο εν λόγω εγχείρημα συμμετέχουν επίσης ο Νίκος Μήλιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπήρξε, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lion Rental και της ΤΕΟΜΟΤΟ, ο Σωτήρης Σεϊμανίδης, που έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, CEO του ομίλου Goody’s και αντιπρόεδρος στην Παλίρροια, ο Λεωνίδας Στρατιδάκης, ο Νίκος Λαμπρούκος, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, ΒΡΜ και ο senior partner της EOS Capital Partners, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Και ξενοδοχείο

Πάντως οι δραστηριότητες του Μάκη Μαυρόπουλου δεν περιορίζονται μόνο στα αγροδιατροφικά, καθώς έχει επεκταθεί και στα τουριστικά, όπως έχουν πράξει κι άλλοι βιομήχανοι τροφίμων.

Συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας Serifos Village, δρομολογείται η κατασκευή ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων, το οποίο αποτελείται από 10 ξεχωριστά υπόσκαφα κτίσματα με 31 δωμάτια (93 κλίνες), πισίνες και επίγειο τελεφερίκ στην εμβληματική παραλία Γάνεμα, στη Σέριφο. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις