Σε νέα φάση εισέρχεται ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος με τη δημιουργία νέων μη συστημικών σχημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν μερίδια από την πίτα της αγοράς, που σήμερα σε ποσοστό άνω του 90% καρπούνται τα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η αρχή έγινε πριν από περίπου 3 χρόνια με την Optima Bank, η οποία υπό υγιείς βάσεις και ξεκινώντας από το μηδέν, έχει καταφέρει να ενισχύσει τα μεγέθη της σημαντικά, αποτελώντας μία εναλλακτική λύση για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στουρνάρας: Η συνταγή για τράπεζες και οικονομία – Οι 10 «εντολές»

Επόμενο στοίχημα για τον κλάδο αποτελεί η συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένας ακόμη πόλος στον κλάδο, ο πέμπτος μεγαλύτερος με βάση το ενεργητικό του.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει επίσης την εμπορική της λειτουργία μία νέα ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, η snappi, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς με 55%. Για πολλούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο έκτος πόλος των τραπεζών.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις ο ανταγωνισμός θα οξυνθεί, λειτουργώντας προς όφελος νοικοκυριών και νομικών προσώπων.

Προς την ίδια κατεύθυνση πρόσφατα νομοθέτησε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε βελτίωση των όρων διάθεσης καταθέσεων και χορηγήσεων, αλλά και στη μείωση των προμηθειών.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καλώντας τις διοικήσεις τους να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, όπως είπε.

Ο 5ος πόλος

Σε αυτή τη φάση πάντως προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου πόλου στο σύστημα, μέσω της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει τις εργασίες της πρώην HSBC Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες τη συμφωνία των βασικών μετόχων των δύο τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, για τα κεφάλαια που θα εισφέρουν στην έκδοση νέων μετοχών που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η οριστικοποίησή της θα ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η συγχώνευσή τους, νομική σε πρώτη φάση και εν συνεχεία λειτουργική, για να ακολουθήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση του ενοποιημένου σχήματος.

Το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις ζημιές που θα κληθούν να καλύψουν οι δύο τράπεζες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και τις ανάγκες για την ανάπτυξη του εργασιών τους.

Πηγές της αγοράς τοποθετούν την αύξηση κεφαλαίου στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ. Το ακριβές μέγεθός της αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουλίου.

Digital στοίχημα

Από την άλλη, οδεύει προς ολοκλήρωση η προετοιμασία για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της snappi, της νέας ψηφιακής τράπεζας που δημιουργούν η Τράπεζα Πειραιώς και η Natech, μία fintech εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα.

Την περασμένη εβδομάδα εξασφάλισε τραπεζική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την απόκτησή της, η snappi θα είναι σε θέση να παρέχει ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων.

Την προσεχή περίοδο τα στελέχη της θα επικεντρωθούν στην τελειοποίηση της διαμόρφωσης των τραπεζικών λειτουργιών και των πληροφοριακών της συστημάτων.

Σύμφωνα με το στρατηγική σχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί, στόχο της είναι η προσέλκυση 1 εκατ. πελατών έως το 2026, μέσω της προσφοράς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ως προς την τιμολόγησή τους, πλεονέκτημα για τη νέα τράπεζα αποτελεί το γεγονός ότι δε θα διαθέτει φυσικό δίκτυο καταστημάτων. Το μειωμένο κόστος λειτουργίας της λοιπόν θα επιτρέψει τη διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις