Σε νέα φάση εισέρχεται ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος με τη δημιουργία νέων μη συστημικών σχημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν μερίδια από την πίτα της αγοράς, που σήμερα σε ποσοστό άνω του 90% καρπούνται τα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Η αρχή έγινε πριν από περίπου 3 χρόνια με την Optima Bank, η οποία υπό υγιείς βάσεις και ξεκινώντας από το μηδέν, έχει καταφέρει να ενισχύσει τα μεγέθη της σημαντικά, αποτελώντας μία εναλλακτική λύση για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Στουρνάρας: Η συνταγή για τράπεζες και οικονομία – Οι 10 «εντολές»
Επόμενο στοίχημα για τον κλάδο αποτελεί η συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένας ακόμη πόλος στον κλάδο, ο πέμπτος μεγαλύτερος με βάση το ενεργητικό του.
Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει επίσης την εμπορική της λειτουργία μία νέα ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, η snappi, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς με 55%. Για πολλούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο έκτος πόλος των τραπεζών.
Οι στόχοι της κυβέρνησης
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις ο ανταγωνισμός θα οξυνθεί, λειτουργώντας προς όφελος νοικοκυριών και νομικών προσώπων.
Προς την ίδια κατεύθυνση πρόσφατα νομοθέτησε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε βελτίωση των όρων διάθεσης καταθέσεων και χορηγήσεων, αλλά και στη μείωση των προμηθειών.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καλώντας τις διοικήσεις τους να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, όπως είπε.
Ο 5ος πόλος
Σε αυτή τη φάση πάντως προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου πόλου στο σύστημα, μέσω της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει τις εργασίες της πρώην HSBC Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες τη συμφωνία των βασικών μετόχων των δύο τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, για τα κεφάλαια που θα εισφέρουν στην έκδοση νέων μετοχών που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η οριστικοποίησή της θα ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η συγχώνευσή τους, νομική σε πρώτη φάση και εν συνεχεία λειτουργική, για να ακολουθήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση του ενοποιημένου σχήματος.
Το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις ζημιές που θα κληθούν να καλύψουν οι δύο τράπεζες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και τις ανάγκες για την ανάπτυξη του εργασιών τους.
Πηγές της αγοράς τοποθετούν την αύξηση κεφαλαίου στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ. Το ακριβές μέγεθός της αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουλίου.
Digital στοίχημα
Από την άλλη, οδεύει προς ολοκλήρωση η προετοιμασία για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της snappi, της νέας ψηφιακής τράπεζας που δημιουργούν η Τράπεζα Πειραιώς και η Natech, μία fintech εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα.
Την περασμένη εβδομάδα εξασφάλισε τραπεζική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με την απόκτησή της, η snappi θα είναι σε θέση να παρέχει ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων.
Την προσεχή περίοδο τα στελέχη της θα επικεντρωθούν στην τελειοποίηση της διαμόρφωσης των τραπεζικών λειτουργιών και των πληροφοριακών της συστημάτων.
Σύμφωνα με το στρατηγική σχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί, στόχο της είναι η προσέλκυση 1 εκατ. πελατών έως το 2026, μέσω της προσφοράς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ως προς την τιμολόγησή τους, πλεονέκτημα για τη νέα τράπεζα αποτελεί το γεγονός ότι δε θα διαθέτει φυσικό δίκτυο καταστημάτων. Το μειωμένο κόστος λειτουργίας της λοιπόν θα επιτρέψει τη διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Latest News
Accenture: Το πρώτο gen AI studio στην Ελλάδα ως μέρος του παγκόσμιου δικτύου της
Το gen AI studio εντάσσεται στην επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Accenture
Νέο επενδυτικό χτύπημα από την Vivartia – Προς εξαγορά της αλυσίδας Jackaroo
Η Vivartia βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την απόκτηση της αλυσίδας street food – Τι κέντρισε το ενδιαφέρον της
Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ασφάλεια και ποιότητα ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας
Ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μίλησε στο Συνέδριο Green Deal του ΤΕΕ
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Αυξημένη κατά 10% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Οκτώβριο
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Ξαναζωντανεύει το Κτήμα Νάσιουτζικ - Το σχέδιο του Μουσείου Μπενάκη
Το υπό μελέτη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Νάσιουτζικ στοχεύει στην προώθηση ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Πώς έφθασε στο σημείο «μηδέν» η Επίλεκτος - Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τράπεζες
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τις τράπεζες – Απειλείται με λουκέτο εάν δεν βρεθεί λύση - Ο έλεγχος του ορκωτού
Ανεβαίνει και χωρίς τη Reebok η Adidas - Με πόσο «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Ανθεκτική αποδείχθηκε η Adidas Hellas στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023 - Πού ποντάρει για το μέλλον