Ψηφιακό φάκελο για κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και δημιουργία «μαύρης λίστας» με όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά αφήνουν απλήρωτες οφειλές, φέρνει η πλήρης ενεργοποίηση του Eispraxis μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, ανεβάζουν ταχύτητες οι δύο νέες εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία έχουν αναλάβει το κυνήγι των οφειλετών σε όλη τη χώρα.

Εφορία: Απλήρωτοι φόροι 2,6 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2024

Η ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου με στόχο να μπει φρένο στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν σπάσει το φράγμα των 107 δισ. ευρώ και να εισρεύσει ζεστό χρήμα πάνω από 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία με αυτοματοποιημένες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων σε «αδιάφορους» και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι κατασχέσεις θα είναι αυτόματες από το σύστημα, στους λογαριασμούς των οφειλετών, αμέσως μόλις καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή ενώ η εφαρμογή θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, όπως και από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Αυτόματες κατασχέσεις: Οι συνυπόχρεοι

Ειδικότερα θα έχει καταγεγραμμένη την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, τις πηγές και τις ροές των εισοδημάτων του και αν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε άμεσες κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθούνται και θα λαμβάνονται μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων (σύζυγοι, λοιποί συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι).

Μέσω του Eispraxis εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τις κυρώσεις, ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.), δημιουργείται βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax