Ένα νέο μεγάλο «κύμα» υποψήφιων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καταγράφηκε και στον κύκλο Ιούνιου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με συνολικά 202 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 2.026,7 MW. Αν και ο αριθμός των αιτημάτων για μεγάλα έργα άνω των 100 Μεγαβάτ (MW) είναι μόλις πέντε, αυτά καλύπτουν το 49,6% της ισχύος που αντιστοιχεί στο χαρτοφυλάκιο για το οποίο υποβλήθηκαν αιτήσεις.

Παρά τις καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία, τις αγκυλώσεις στη χορήγηση όρων σύνδεσης νέων μονάδων ΑΠΕ με το ηλεκτρικό σύστημα και τις αυξημένες περικοπές «πράσινης» ενέργειας ως μέσο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν αποθαρρύνονται.

Επενδυτικά σχέδια

Ειδικότερα, σε αυτόν τον κύκλο, τα mega επενδυτικά σχέδια αφορούν σε ένα αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 306 MW στη Ροδόπη της Ενέρκοπλαν, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 300,3 MW της Wircon Solar Park 5, θυγατρική της γερμανικής Starvert Energy, στην περιοχή της Ναυπακτίας, και άλλα τρία φωτοβολταϊκά πάρκα της HELLENIQ RENEWABLES (200 MW), της γερμανικής ABO Energy (100 MW) και της CETUS 4, θυγατρική της Canadian Solar (100 ΜW).

Στη λίστα των αιτήσεων για βεβαίωση παραγωγού περιλαμβάνονται άλλο ένα αιολικό της ABO Energy ισχύος 79,2 MW, τρία αιολικά πάρκα της πολωνικής V RIDIUM συνολικής ισχύος 118,5 MW, τρία έργα της ΤΕΡΝΑ (ένα φωτοβολταϊκό και δύο αιολικά) συνολικής ισχύος 47,5 MW, δύο αιολικά της Ρόκας (94,5 MW) καθώς και πολλά άλλα μικρότερα.

Η κατάσταση σήμερα

Έως σήμερα, οι βεβαιώσεις ή άδειες παραγωγού που έχει εκδώσει η ΡΑΑΕΥ είναι συνολικής ισχύος 97 GW. Ειδικότερα, 2.137 βεβαιώσεις παραγωγού αφορούν αιολικούς σταθμούς ισχύος 34,64 GW (εκ των οποίων τα 9,19 GW στη Στερεά Ελλάδα) καθώς και 2.577 βεβαιώσεις αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 60,90 GW, με τους περισσότερους να συγκεντρώνονται στη Θεσσαλία (18,26 GW). Επίσης, άδεια παραγωγής έχουν εξασφαλίσει 711 μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος περίπου 1 GW καθώς και 160 υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά ισχύος 471,42 MW.

Ως προς την ωρίμανση των έργων, από το σύνολο των σταθμών που έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγής, 792 έργα με ισχύ 5,7 GW έχουν άδεια λειτουργίας, 349 έργα με ισχύ 5,3 GW έχουν άδεια εγκατάστασης και 1.876 έργα συνολικής ισχύος 36,2 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους.

Οδικός χάρτης

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των ΑΠΕ που παρουσίασαν προ ημερών ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), απαιτείται ένα ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ, αλλά και αποτελεσματική προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας.

Από κοινού οι δυο αυτές στρατηγικές θα βοηθήσουν στη μείωση των περικοπών πράσινης ενέργειας και, συνακόλουθα, στη μεγιστοποίηση της έγχυσής της στα δίκτυα, με οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, πρέπει να επιλεγεί, έπειτα από ενδελεχή μελέτη, το βέλτιστο, διαχρονικά, μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμιευτικών σταθμών, με κριτήρια την εξέλιξη του κόστους των τεχνολογιών, τις ανάγκες του συστήματος και την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green