Η Tesla κατέγραψε τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση στις παραδόσεις οχημάτων την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της ζήτησης και τον σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα.

Η εταιρεία παρέδωσε 443.956 οχήματα παγκοσμίως τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αριθμός μειωμένος κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street, αναφέρουν οι Financial Times.

Βίντεο δίνει μια πρώτη γεύση από το πώς θα είναι η υπηρεσία Robotaxi της Tesla

Οι παραδόσεις ήταν υψηλότερες από εκείνες της κινεζικής BYD, η οποία ανακοίνωσε ότι οι δικές της του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε 426.000, με αύξηση 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η BYD μπορεί να ξεπεράσει και πάλι την Tesla σε πωλήσεις, όπως έκανε το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η Tesla αντιμετωπίζει μια νέα εποχή χαμηλότερης αύξησης των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους μετά από χρόνια ταχείας επέκτασης, καθώς οι πολλοί αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα. Η αμερικανική εταιρεία έχει μειώσει τις τιμές σε ορισμένα από τα μοντέλα της μπροστά στον αυξημένο ανταγωνισμό από τους Κινέζους ανταγωνιστές της, όπως η BYD.

Tesla

Πηγή: Financial Times

Τον Ιανουάριο προειδοποίησε ότι η αύξηση των παραδόσεων το 2024 θα είναι «αισθητά χαμηλότερη», καθώς η ώθηση από τις πολύμηνες μειώσεις τιμών μειώθηκε. Αυτό το τρίμηνο η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 439.302 οχήματα για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις του Bloomberg.

Ο τομέας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει γίνει πιο ανταγωνιστικός, με τις πωλήσεις να αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους, καθώς οι υποψήφιοι πελάτες τους είναι διστακτικοί λόγω των υψηλότερων τιμών σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις βενζίνης.

Στα προβλήματα της Tesla έρχεται να προστεθεί και η στροφή των καταναλωτών προς φθηνότερα υβριδικά μοντέλα. Σε αντίθεση με τους παλαιούς κατασκευαστές, η Tesla δεν κατασκευάζει βενζινοκίνητα ή υβριδικά μοντέλα στα οποία μπορεί να καταφύγει. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματά της αυξάνονται. Αυξήθηκαν περισσότερο από 136% τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies, το μερίδιο αγοράς της Tesla στα EV έχει φτάσει σταθεροποιηθεί. Παρόλο που το λογισμικό της παραμένει μπροστά από τους περισσότερους «αργοκίνητους» ομολόγους της, αυτό δεν ισχύει στην Κίνα. «Μια στάσιμη Tesla αποτελεί μικρότερη απειλή για τους άλλους κατασκευαστές μέχρι να επιταχυνθεί και πάλι η ζήτηση EV», δήλωσε ο Φιλίπ Χουσουά.

Η μετοχή της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 15% φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green