Η «σφαγή των νηπίων…»

Θα προσέξατε πως την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έκλεισε τη – μαραθώνια και δύσκολη… – συζήτηση έσπευσε να αναφέρει μεταξύ των άλλων για τις περίφημες αλλαγές στο επίπεδο των γενικών γραμματέων. Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα αυτό εκκρεμεί. Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν πως είναι πιθανόν οι αλλαγές – δηλαδή η «σφαγή» των γενικών γραμματέων, ως άλλες Ιφιγένειες – θα γίνει περί τα τέλη του Αυγούστου. Ετσι ώστε στη ΔΕΘ, στις αρχές του Σεπτεμβρίου να γίνει – τρόπον τινά – restart! Kι άλλοι που θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων. Εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι πως κάτι θα γίνει επ΄ αυτού!

Ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος

Εψαξα να μάθω τι πρόκειται να συμβεί με την τύχη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου. Διότι ο ρόλος του είναι κομβικός. Αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ του υπουργείου και της αγοράς – κι όπως μου τον χαρακτήρισε μία πηγή μου πρόκειται για «φωνή της λογικής» στο σύστημα του υπουργείου. Αιφνιδίως με την απομάκρυνση του κ. Κώστα Σκρέκα και την έλευση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο κ. Αναγνωστόπουλος φάνηκε να «μπαίνει στην κατάψυξη». Χάθηκε!

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Αυτή ήταν η γενική εντύπωση των συνομιλητών του. Δεν συμμετείχε στην συνάντηση γνωριμίας του νέου υπουργού με τους δημοσιογράφους. Και γενικά εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Εμφανίστηκε προς στιγμήν την περασμένη Παρασκευή, αλλά και πάλι ουδείς είναι βέβαιος για την τύχη του. Κι όπως αντιλαμβάνεστε οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Γι΄ αυτό κι άρχισα να ψάχνω για να μάθω τι συμβαίνει. Πάντως έμαθα από αξιόπιστη πηγή πως ο κ. Αναγνωστόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου. Να σημειώσω πως ο κ. Σκέρτσος είναι ο «αφανώς επιβλέπων» τα θέματα της αγοράς και της ακρίβειας από το Μέγαρο Μαξίμου. Όλα τα μέτρα έχουν περάσει από χέρια του. Και φαίνεται, ως εκ τούτου, πως δεν εντάσσεται στο επερχόμενο κύμα των αλλαγών. Η μήπως όχι;

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εκτός από την τύχη του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης με αγωνία αναμένεται και η κατάληξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για την ακρίβεια το πώς και αν θα μεταβιβαστεί η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου εξολοκλήρου στο κράτος και συγκεκριμένα στο Υπερταμείο.

Η άσκηση

Όπως πληροφορούμαι, το ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο αυτή κάνει την άσκηση για τη μεταβίβαση του μεριδίου 35% της Helleniq Energy.

Η λογιστική αξία της συμμετοχής του ενεργειακού ομίλου ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Ιούλιος

Υπάρχει μία αίσθηση, λένε οι ίδιες πηγές μου, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιδιώκουν να τελειώσουν με την υπόθεση μέσα στον Ιούλιο.

Τα σενάρια θέλουν να γίνεται προσπάθεια για την απεμπλοκή της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Δεν αποκλείεται το σενάριο να θέλει έναν νέο γύρο placement για την Helleniq Energy…

Για να δούμε θα επαληθευτούν τα σενάρια…;

Τιτάν

Μία από τις ελάχιστες ελληνικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα και φυσικά με πρωταγωνιστική θέση στη διεθνή αγορά προχωρά τις επενδύσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε και ανάμεσα σε αυτές είναι εκείνες για την πράσινη μετάβαση.

Αναφέρομαι στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και την επένδυση της στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη

Σειρά λοιπόν από τις επενδύσεις, τις οποίες δρομολογεί είναι κι εκείνη για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγική της διαδικασία στις εγκαταστάσεις της.

Πρόκειται για μία δαπάνη από τη βιομηχανία της τάξης των 13,8 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της στη Νέα Ευκαρπία. Πιο αναλυτικά η επένδυση αφορά στην αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας με την εγκατάσταση υποδομών και εξοπλισμού αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF στον Περιστροφικό Κλίβανο.

Αυτό που έχω να σας πως είναι πώς η επένδυση υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και ενισχύθηκε με 5,5 εκατ. ευρώ από το καθεστώς της φορολογικής απαλλαγής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories