Στις τρανταχτές αδυναμίες της ΕΕ που ολοένα και διευρύνουν την απόσταση μεταξύ Βρυξελλών – πολιτών, στάθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και CEO της Iντρακάτ, κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Economist «Αnnual Economist Government Roundtable», που διεξάγεται στην Αθήνα.

Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Άλμα του κύκλου εργασιών στα 2,5 δισ. για το 2026 και μπαράζ εξαγορών

«Υποφέραμε στην Ελλάδα, και άλλα Brexit αν οι Βρυξέλλες δεν καταλάβουν τον μέσο Ευρωπαίο»

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έκανε τους πολίτες να υποφέρουν, ήμασταν μόνοι, καταφέραμε ωστόσο να αποφύγουμε τα χειρότερα, η χώρα άλλαξε, ανακάμψαμε από την καταστροφή επειδή οι πολίτες δέχτηκαν ουσιαστικά να υποφέρουν, η ΕΕ έχει πολλά προβλήματα, υπάρχει μία βαθιά δυσαρμονία μεταξύ της ατζέντας των Βρυξελλών και της ατζέντας του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Πολλές φορές αυτή η δυσαρμονία φέρνει σκεπτικισμό και στρέφει τους πολίτες να αναζητήσουν λύσεις στα άκρα, αν δεν μιλήσουν οι Βρυξέλλες στον μέσο Ευρωπαίο πρέπει να καταλάβουν πως θα έχουμε και άλλα Brexit άλλων κρατών από την ΕΕ, όχι απλά ευρωσκεπτικισμό. Μιλάμε συνεχώς για τεχνητή νοημοσύνη αλλά δεν επενδύουμε σε αυτή στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ μας ξεπέρασαν», ανέφερε.

«Η ΕΕ δεν προστατεύει επαρκώς την οικονομία της, δεν έχει γίνει μία πραγματική ομοσπονδιακή ένωση, η Ελλάδα έμεινε μόνη της στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πρέπει να αποφασίσουμε ποιον χαρακτήρα Ευρώπης θέλουμε, ποια θέλει να είναι η Ευρώπη, είναι ανάγκη να επανεφεύρει τον χαρακτήρα της. Τα παραδείγματα των δύο πολέμων είναι ενδεικτικά της αδυναμίας της Ευρώπης στο παγκόσμιο στερέωμα, η Ευρώπη επίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της, να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να αποκτήσει ξανά τον ηγετικό της ρόλο που έχει χάσει, κανένα κράτος της ΕΕ δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέρχονται από τις Βρυξέλλες οι οποίες πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη μίας κοινής αγοράς και στην οικοδόμηση μίας ομοσπονδιακής ένωσης, το πρόβλημα δεν είναι ενός κράτους αλλά συνολικά της Ευρώπης», επεσήμανε.

«Μιλάμε για 50 χρόνια για τη μετανάστευση αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε μία κοινή λύση», ανέφερε.

Κρούγκμαν: «Επιστροφή στον 19ο αιώνα με Τραμπ»

Από την πλευρά του,  ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν που συμμετείχε στο πάνελ στάθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η παγκοσμιοποίηση αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύει ενδεχόμενη επανεκλογή του Τράμπ. «Ο κόσμος δεν είναι επίπεδος, η παγκοσμιοποίηση έχει πολλά προβλήματα, τίθενται συνεχώς εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο, οι μηχανισμοί που είχαμε βρει για να απαλύνουμε προβλήματα και ανησυχίες δεν λειτουργούν σωστά πλέον. Το ερώτημα για την Ευρώπη είναι πόσο ανώμαλη θα είναι η προσγείωση σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αν ο Τραμπ νικήσει στις ΗΠΑ το ρολόι θα γυρίσει στον 19ο αιώνα, ο ρόλος των ΗΠΑ παγκοσμίως θα αμφισβητηθεί, oι προστατευτικές πολιτικές αυξάνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την Κίνα αυξάνεται για ΕΕ και ΗΠΑ, η Αμερική πρέπει να αναλάβει επιτέλους ηγετική δράση για την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την μείωση των εκπομπών CO2, επείγει να αναλάβουμε δράση για να σώσουμε τον πλανήτη», επεσήμανε δίνοντας έμφαση, μέσα σε ένα εύφλεκτο πολεμικό τοπίο παγκοσμίως, και στην προστασία της εθνικής ασφάλειας. Εστίασε στους κινδύνους από μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. «Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η παραγωγή στρατηγικών αγαθών. Πρέπει η Δύση και η Ευρώπη να κινηθούν συντεταγμένα στην οικονομία, την κλιματική αλλαγή και την εθνική ασφάλεια, πρέπει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος δίνοντας τις κατάλληλες λύσεις και απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών που μόνο ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να παρέχει», τόνισε. Εξάρχου

Ο Πολ Κρούγκμαν και ο Αλέξανδρος Εξάρχου (από αριστερά προς τα δεξιά)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία