Στην πειραματική εφαρμογή της 4ημερη εργασία (4-day work week) προχωράει πειραματικά η εταιρεία Admine. Όπως τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της πρόκειται για μία καινοτόμα πρακτική HR, για τα Ελληνικά δεδομένα, η οποία θα εφαρμοστεί αρχικά για τον μήνα Ιούλιο.

«Το σκεφτόμασταν ίσως και 2 χρόνια, αφού μελετήσαμε πολύ την εφαρμογή του σε διάφορες εταιρίες παγκοσμίως. Τώρα μετά από ένα τόσο σημαντικό 6μηνο, αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα μοντέλο που βασίζεται στη συμπυκνωμένη παραγωγικότητα και την υπευθυνότητα των εργαζομένων, 2 στοιχεία που οι Adminers τα έχουν περίσσια. Μετά την ανεπτυγμένη remote εργασία, έφτασε η ώρα για το επόμενο βήμα» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τηλέμαχος Μαυράκης.

Πειράματα σε διάφορες χώρες

Πιλοτικές μελέτες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Νότια Αφρική δείχνουν ότι μικρότερες εβδομάδες εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μειώσουν την εξάντληση, να διαχειριστούν το άγχος, να κοιμούνται περισσότερο και να ασκούνται, να περνούν επιπλέον ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους και να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και υγιείς. . Οι εργοδότες βλέπουν επίσης προνόμια, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ποσοστών κύκλου εργασιών και απουσιών. Η μελέτη στην Ισπανία βρήκε ακόμη και μείωση εκπομπών καυσαερίων λόγω λιγότερων μετακινήσεων.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τις μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες έχει γίνει από ΜΚΟ όπως αυτή της Λόκχαρτ. Ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Σε έρευνα της Gallup το 2022ν, οι άνθρωποι που εργάζονταν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι αισθάνονται εξαντλημένοι, σε σύγκριση με εκείνους με παραδοσιακά προγράμματα – πιθανώς επειδή στριμώχνουν τον ίδιο όγκο εργασίας σε λιγότερο χρόνο. Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα αποτελέσματα πιλοτικών μελετών που διεξάγονται από ομάδες όπως το 4 Day Week Global. Η Λόκχαρτ αναγνώρισε τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης ως ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη ενός συμπυκνωμένου προγράμματος.

Οι νομοθέτες σε διάφορες πολιτείες φαίνεται να επικεντρώνονται στα θετικά, εισάγοντας νομοσχέδια που θα ενθαρρύνουν τις τετραήμερες εβδομάδες εργασίας ή τουλάχιστον θα επέτρεπαν περαιτέρω έρευνα για αυτά. Ο Μπέρνι Σάντερς, πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για την Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία και τις Συντάξεις, πίεσε επίσης για τετραήμερες εβδομάδες.

Δεν είναι νέο φαινόμενο οι άνθρωποι να θέλουν να εργάζονται λιγότερο, είπε στο ΤΙΜΕ η Τζούλιετ Σορ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Κολέγιο της Βοστώνης που μελετά τα ωράρια εργασίας. Αλλά με την αυξανόμενη υποστήριξη από εργοδότες και νομοθέτες, πιστεύει ότι έρχεται μια αλλαγή. «Πριν από την πανδημία, ένιωθα σαν κάτι που θα ήταν υπέροχο αλλά δεν ήταν ρεαλιστικό», λέει η Σορ. «Μόλις ήρθε η πανδημία, η σκέψη άλλαξε επειδή οι άνθρωποι ένιωθαν τόσο ταλαιπωρημένοι, αγχωμένοι και εξαντλημένοι. Έγινε κοινή λογική ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive