Ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την ανάπτυξη όχι μόνο του κρητικού αλλά του ελληνικού τουρισμού στο σύνολο του έφυγε την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ. Ο Γιάννης Σμπώκος ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Sbokos Group Hotels που από το 1979 με την δημιουργία των πρώτων ξενοδοχείων του και κυρίως του Blue Palace Hotel στην Ελούντα έθεσε νέα πρότυπα για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Σμπώκος δεν ήταν όμως μόνο πρωτοπόρος ξενοδόχος ήταν και ένας άνθρωπος που ασχολούνταν με τα κοινά του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου.

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της ξενοδοχειακής εταιρείας Phāea Γιάννης Σμπώκος

Ο Γιάννης Σμπώκος

Ο Γιάννης Σμπώκος γεννήθηκε 1949 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Γονείς του ήταν ο Βασίλης και η Αγάπη το γένος Σκουλά. Ο ίδιος περιγράφει ως εξής την πορεία του όπως διαβάζουμε σε ένα βιογραφικό του σημείωμα στο φύλο της 6ης Οκτωβρίου του 1990 της εφημερίδας «Πατρίς» όπου έκανε γνωστή την υποψηφιότητα του ως δημοτικού συμβούλου, με την παράταξη Δημοτική Δημοκρατική Συνεργασία του Κώστα Κληρονόμου: «Αποπεράτωσα τις γυμνασιακές μου σπουδές το 1967 και εισήλθα στο ΕΜΠ από όπου αποφοίτησα την Σχολή των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων το 1972. Υπηρέτησα τον ελληνικό στρατό ως έφεδρος ανθυπολοχαγός από το 1972 μέχρι το 1975. Παντρεύτηκα την Ελένη Καπαρουνάκη το 1973 και αποκτήσαμε δυο παιδιά την Αγάπη και την Κωνστάτζα ηλικίας σήμερα 16 και 15 ετών. Εργάσθηκα σαν ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός μέχρι το 1978 οπότε ασχολήθηκα με οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Από το 1978 έως σήμερα είμαι μέλος του ΔΣ της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λαϊκής Βάσης «Μινωικές Γραμμές» και εφέτος αντιπρόεδρος του ΔΣ. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 1986 εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος και ορίσθηκα αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Από φέτος είμαι γραμματέας της νεοσύστατης συνομοσπονδίας των ξενοδοχειακών ενώσεων Κρήτης».

Η συμβολή του στον τουρισμό

Παράλληλα ο Γιάννης Σμπώκος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τη Minoan Lines, Hellenic Seaways, Forthnet, AirGreece που συνέβαλαν στη συνολική αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας μας.

Η ναυαρχίδα των ξενοδοχείων

Ιδρυτής πολλών ξενοδοχείων στην Κρήτη δημιούργησε το ξενοδοχειακό όμιλο Sbokos Hotels Group από το 1979 με την ναυαρχίδα του Ομίλου να αποτελεί το Blue Palace, a Luxury Collection Resort στην πανέμορφη περιοχή της Ελούντας. Γιάννης Σμπώκος

Μιλώντας για τον πατέρα τους και το όραμα του οι κόρες του  συνδιευθύνουσες σύμβουλοι του Ομίλου Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου στην γιορτή για τα 20 χρόνια του Blue Palace, το 2023 τόνισαν ότι «το Blue Palace είναι ένα σύμβολο για εμάς. Η πορεία μας και η καριέρα μας στον τουρισμό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την ιστορία αυτού του ξενοδοχείου. Ο πατέρας μας, Γιάννης Σμπώκος, με τον όραμά του και το πάθος του, δημιούργησε έναν κόσμο πολυτέλειας και φιλοξενίας εδώ στην Κρήτη και ήταν μεγάλο μάθημα και τιμή για εμάς να συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή. Είμαστε υπερήφανες που συνεχίζουμε το έργο του και πιστεύουμε απόλυτα στο μέλλον και την ανάπτυξη του Blue Palace και των Phāea».

 Το «Phāea Resorts»

Η επωνυμία «Phāea Resorts» είναι η επιτυχημένη μετεξέλιξη από το 2019 της Golf Residences SA/Sbokos Hotel Group που ίδρυσε ο Γιάννης Σμπώκος.

Σήμερα η Golf Residences SA/Sbokos Hotel Group στην οποία από το 2018 συμμετέχει και ο Ευτύχης Βασιλάκης πρόεδρος της Aegean, ελέγχει και διαχειρίζεται, πέντε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, τα Blue Palace-a Luxury Collection Resort & Spa, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights και Koutouloufari Village Holiday Club, τα οποία λειτουργούν όλα στην Κρήτη. Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων της PHAEA Resorts, η οποία υπερβαίνει τις 2.500 κλίνες, είναι μια από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά.

Το κάθε ξενοδοχείο και θέρετρο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει και να βελτιώνει μια διαφορετική παραθεριστική εμπειρία: από υπερπολυτελείς, αποκλειστικούς χώρους ανάπαυλας και ρομαντικές αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα, έως ένα παραδοσιακό κρητικό οικισμό και αξέχαστες οικογενειακές διακοπές. Ο ξενοδοχειακός όμιλος που δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Σμπώκο παραμένει διαχρονικά πιστός στη δέσμευσή του για παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και εξαιρετικής ποιότητας.

PHAEA (φάεα) σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, «φως των ματιών», τη χαρά που βλέπουμε στα μάτια του άλλου όταν είναι ευτυχισμένος, και ως λέξη προέρχεται από τη φάεα που συναντάται στον Ομηρο, σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου. Στόχος της είναι να «αναδεικνύουμε την ουσία της ελληνικής φιλοξενίας, μέσα από εμπειρίες που προβάλλουν την έννοια του New Greekness και μεταφράζονται σε προϊόντα που συνθέτουν μια αυθεντική και διαχρονική πλευρά της Ελλάδας που αξίζει να δούνε οι επισκέπτες μας. Εκεί υπάρχει για εμάς πραγματική καινοτομία και αυτό ακριβώς σηματοδοτούν το νέο μας όνομα και τον νέο μας λογότυπο», επεσήμανε στο λανσάρισμα της νέας επωνυμίας η Αγάπη Σμπώκου, συνδιευθύνουσα σύμβουλος της PHAEA Resorts.

«Οι ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας και η ηγετική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μάς ώθησαν να αντιμετωπίσουμε ως πρόκληση για το μέλλον ό,τι έως σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο – μια διαδικασία που αποτελεί για εμάς συνώνυμο της βιωσιμότητας και της προόδου», πρόσθετε η Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, συνδιευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου.

Τα Ανώγεια

Η οικογένεια του Γιάννη Σμπώκου δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπως αποδεικνύει η δωρεά τους στο Δήμο Ανωγείων. Η κα. Σμπώκου -Κωνσταντακοπούλου, εκφράζοντας την επιθυμία του πατέρα της Γιάννη Σμπώκου και θέλοντας να τιμήσει τόσο τον ίδιο όσο και την γιαγιά της Αγάπη και τον παππού της Βασίλη Σμπώκο, προχώρησε σε δωρεά ακινήτου στη θέση Περαχώρι στο Δήμο Ανωγείων τον Οκτώβριο του 2023.

Απόκομμα από την εφημερίδα Πατρίς του 1990, όπου ο Γιάννης Σμπώκος είχε θέση υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος

Η δωρεά αφορά σε πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή, προς το Δήμο Ανωγείων, ενός ακινήτου στη θέση Περαχώρι, επί του οποίου υφίσταται οικοδομή αποτελούμενη από ισόγειο (καταστήματα) εμβαδού 108,97 τ.μ και πρώτο όροφο (εργαστήριο) εμβαδού 106,30 τ.μ.

Η αφετηρία

Το κτίριο αυτό ήταν η αφετηρία της επιχειρηματικής  πορείας της οικογένειας και ειδικότερα το πρώτο εργαστήρι υφαντουργίας της οικογένειας Σμπώκου στα Ανώγεια. Η πορεία της οικογένειας Σμπώκου συνεχίστηκε και συνδέθηκε με τον τουρισμό, με τον Γιάννη Σμπώκο να παίρνει την σκυτάλη και να δημιουργεί μια από τις σημαντικότερες ξενοδοχειακές εταιρείες της Κρήτης όπου η αυθεντική κρητική φιλοξενία, και ο πολιτισμός μας έχουν την πρώτη θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός