Ισχυρή ήταν η ανοδική αντίδραση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή την θετική κίνηση της Wall Street που ήρθε καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε ότι υπάρχει «πρόοδος» στον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, με τον κλάδο της εξόρυξης να κερδίζει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,19% στις 8.379 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 18.171 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,24% στις 7.632 μονάδες.

Wall Street: Μικρές διακυμάνσεις – Βουτιά για την Paramount

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Maersk σημείωσαν άνοδο 3,8% μετά την αποχώρηση του ναυτιλιακού γίγαντα από τις συνομιλίες πωλήσεων με την εταιρεία logistics DB Schenker. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk, Vincent Clerc, δήλωσε ότι μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γερμανική εταιρεία είχε «ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στην αγορά logistics», αλλά εντόπισε προκλήσεις ολοκλήρωσης.

Επίσης, η Lufthansa κέρδισε πάνω από 3,1%, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία της με την ITA Airways, υπό διάφορες προϋποθέσεις. Η Επιτροπή αντιτάχθηκε στη συμφωνία τον Μάρτιο, προκαλώντας ανησυχίες για τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Μετά από ενδελεχή έρευνα, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι τα δρομολόγια των δύο αεροπορικών εταιρειών είναι «σε σημαντικό βαθμό συμπληρωματικά» και ότι το μέλλον της ITA θα ήταν «πολύ αβέβαιο» εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί.

Από την άλλη, απώλειες 0,85% σημείωσε και η μετοχή της Vodafone, αφού η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και η Virgin Media O2 κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία κοινής χρήσης δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία περιλαμβάνει και ένα σχέδιο αλλαγής φάσματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Vodafone να κερδίσει ρυθμιστική έγκριση για τη σύνδεσή της με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Three.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για δύο εθνικές εκλογές στην Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κατευθύνεται στις κάλπες την Πέμπτη και να ακολουθεί η Γαλλία την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν μια νίκη για το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα αποτέλεσμα που σύμφωνα με τους αναλυτές θα θεωρηθεί ευνοϊκό από τις αγορές, ενώ για το αποτέλεσμα στη Γαλλία επικρατεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) υποχώρησε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 4,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,0% στην ΕΕ.

Επίσης, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης, που μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,3 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε χαμηλό τριών μηνών, σύμφωνα με την S&P Global. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI διαμορφώθηκε στο 52,8 τον Ιούνιο, σημειώνοντας χαμηλό 3 μηνών και υποχωρώντας κατά 0,4 μονάδες δείκτη από 53,2 του Μαΐου.

Τέλος, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την S&P Global και το Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). Ο σύνθετος PMI, ο οποίος συνοψίζει τα αποτελέσματα που υπήρξαν στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, έφτασε στο 52,3, το χαμηλότερο και ασθενέστερο επίπεδό του από την αρχή του 2024.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με Βιοχάλκο και Alpha Bank πάνω από τις 1.420 μονάδες

Δίχως να αποκλίνει από την κίνηση του τελευταίου 20ημέρου, το χρηματιστήριο Αθηνών ξανάπιασε τον μίτο της ανόδου, φτάνοντας και πάλι στη ζώνη των 1.420 μονάδων, χωρίς όμως να κάνει την υπέρβαση της συσσώρευσης, αλλά ούτε και να ανεβάζει συναλλακτικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 1.423,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.410,41 μονάδων (+0,24%) και 1.423,57 μονάδων (+1,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 9,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,35% στις 3.468,49 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.259,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 1.242,86 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές