Οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές κατέγραψαν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο του 2024 παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με τα επιτόκια, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις περιφερειακές πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, κατά τον CΙΟ της UBS, Mark Haefele, υπάρχουν τρία διδάγματα από τα οποία μπορούν να βοηθηθούν οι επενδυτές για να περιηγηθούν στο εξελισσόμενο τοπίο της αγοράς για το υπόλοιπο του έτους.

«Καθώς άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υποστηρίζουμε την προετοιμασία για χαμηλότερα επιτόκια και ένα εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε σταθερό εισόδημα, μετοχές και εναλλακτικές επενδύσεις. Βλέπουμε επίσης τον χρυσό ως ελκυστικό γεωπολιτικό αντιστάθμισμα και διαφοροποιητή χαρτοφυλακίου και αξιολογούμε το μέταλλο ως το πιο προτιμώμενο», ανέφερε ο Haefele.

Barron’s: Ήδη «αναβοσβήνουν» σημάδια ότι έρχεται δύσκολο καλοκαίρι στη Wall Street

Τα τρία βασικά μαθήματα σύμφωνα με τη UBS

Παρόλα αυτά, τα τρία βασικά μαθήματα μπορεί να αντλήσει κανείς από το πρώτο εξάμηνο είναι τα εξής:

1. Η κατανομή σε παγκόσμιες μετοχές —ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας— είναι γενικά αυξητική για τον πλούτο.

Όπως τονίζει η UBS, το πρώτο εξάμηνο του 2024 επιφύλαξε ισχυρές επιδόσεις στις παγκόσμιες μετοχές. Ο MSCI All Country World Index σημείωσε άνοδο 13,5%, λόγω του ισχυρού Ιουνίου. Ο αμερικανικός S&P 500 ηγήθηκε της ώθησης με άνοδο 15,3% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 3,6% μόνο τον Ιούνιο.

Αυτή η άνοδος τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αισιοδοξία γύρω από τον μετριασμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τις πιθανότητες για μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve αργότερα μέσα στο έτος. Πράγματι, ο Ιούνιος έκλεισε με το αγαπημένο μέτρο του πληθωρισμού της Fed – τον βασικό δείκτη δαπανών προσωπικής κατανάλωσης – να αυξάνεται κατά 0,08% τον Μάιο, τη μικρότερη άνοδο από το 2020.

2. Η τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε ο κυρίαρχος μοχλός των επιχειρηματικών επενδύσεων και των επιδόσεων της αγοράς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) παρέμεινε σημαντικός καταλύτης τόσο της εταιρικής δραστηριότητας όσο και της απόδοσης του χρηματιστηρίου. Η NVIDIA έγινε για λίγο η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση, υπογραμμίζοντας τη συνεχή και ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου.

Το ράλι του 12,7% της NVIDIA τον Ιούνιο (και σχεδόν 150% άνοδος από την αρχή του έτους έως σήμερα) δείχνει την ευρύτερη σημασία της έκθεσης χαρτοφυλακίου στην τεχνητή νοημοσύνη και στους πιο επιτυχημένους φορείς ενσωμάτωσής της, αν και με τρόπους που ταιριάζουν με το προφίλ της ανάληψη κινδύνου και συνολική στρατηγική χαρτοφυλακίου.

3. Η πολιτική αβεβαιότητα επιβάλει τη διαφοροποίηση μεταξύ κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, περιοχών και τομέων.

Το πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα debate μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έλαβε χώρα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, δηλαδή πέριξ του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου. Το χρονοδιάγραμμα -σύμφωνα πάντα με την UBS- μετατόπισε την εστίαση των επενδυτών στο αποτέλεσμα νωρίτερα από το συνηθισμένο, με πιθανότητα αυξημένης αστάθειας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ινδία, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μια μικρότερη θητεία για τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, οδήγησε σε πτώση 5,9% μέσα σε μία ημέρα στο Nifty 500 στις 4 Ιουνίου, αν και ο δείκτης ανέκτησε το χαμένο έδαφος στο τέλος Ιουνίου.

Και ο MSCI EMU της Ευρωζώνης έχασε 2,4% τον μήνα (η χειρότερη επίδοση από μια μεγάλη περιφερειακή αγορά) εξαιτίας των πολιτικές αναταράξεις στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά από μια ισχυρή επίδοση του δεξιού κόμματος Rassemblement National στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου να αποτυγχάνουν να διαλύσουν την αβεβαιότητα χάρη στις ισχυρές εμφανίσεις για εναλλακτικά κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα που εγκυμονούν τον κίνδυνο μη απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Οι 3 συστάσεις

Για το μέλλον, ο CIO της UBS προσδιορίζει τρία βασικά θέματα για το υπόλοιπο του έτους, τα οποία αντικατοπτρίζουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους:

1. Προετοιμαστείτε για χαμηλότερα επιτόκια

Με τη νομισματική χαλάρωση ήδη σε εξέλιξη, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για σταδιακά χαμηλότερες αποδόσεις από τα μετρητά. Η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο.

2. Αδράξτε την Επενδυτική Ευκαιρία AI

Η UBS τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ιστορία. Οι επενδυτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους είναι “συνδεδεμένα με την τεχνητή νοημοσύνη”, εστιάζοντας σε εταιρείες ημιαγωγών και κάθετα ολοκληρωμένα megacaps που βρίσκονται σε καλή θέση σε όλη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος υπερεπένδυσης να οδηγήσει σε διόρθωση, επομένως συνιστώνται στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου.

3. Προετοιμάστε τα χαρτοφυλάκια για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είναι πιθανό να πυροδοτήσουν αστάθεια της αγοράς. Οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειρίζονται τους κινδύνους αναλόγως, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η διακριτική ευχέρεια των καταναλωτών στις ΗΠΑ και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε ένα σενάριο σάρωση των Ρεπουμπλικανών.

Τα οικονομικά μπορεί να ωφεληθούν σε ένα τέτοιο σενάριο. Επιπλέον, ο χρυσός συνιστάται ως αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών ανησυχιών, του πληθωρισμού ή του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές