
Η παγκοσμιοποίηση όπως την γνωρίσαμε φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, καθώς όλο και περισσότεροι δασμοί επιβάλλονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των δυτικών οικονομιών να θωρακιστούν απέναντι στον κινεζικό εμπορικό οδοστρωτήρα.
Έτσι μετά τα διάφορα άλλα δασμολογικά μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ κατά της Κίνας, όπως η επιβολή δασμών έως και 48% στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, το μπλοκ καταρτίζει σχέδια για την επιβολή τελωνειακού δασμού σε φθηνά αγαθά που πωλούνται από κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Temu, Shein και AliExpress, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Amazon: Νέο εκπτωτικό διαδικτυακό κατάστημα για να αντιμετωπίσει Temu και Shein
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα θα προτείνει την κατάργηση του τρέχοντος ορίου των 150 ευρώ μέχρι του οποίου μπορούν να αγοραστούν προϊόντα χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες, αναφέρει η έκθεση.
Ο όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τις αντοχές των ευρωπαϊκών τελωνείων
Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωμένη αξία κάτω των 150 ευρώ έφθασαν στην ΕΕ από εξωτερικές χώρες το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία λέει ότι «ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα τελωνειακά όρια».
Η ΕΕ συζητούσε την κατάργηση του ορίου ως μέρος ενός σχεδίου τελωνειακής μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο του 2023, αλλά θα μπορούσε τώρα να επιδιώξει την επιτάχυνση της έγκρισης αυτού του σχεδίου για να αντιμετωπίσει την έκρηξη των φθηνών εισαγωγών, γράφουν οι FT.
Οι διατάξεις θα ισχύουν για οποιονδήποτε διαδικτυακό λιανοπωλητή αποστέλλει σε πελάτες στην ΕΕ απευθείας από τρίτες χώρες. Η Amazon με έδρα τις ΗΠΑ χρησιμοποιεί συνήθως πωλητές με έδρα την Ευρώπη.
Πιθανή επιβολή ΦΠΑ και σε αγορές ιδιωτών
Ένα άλλο πιθανό μέτρο θα ήταν να καταστεί υποχρεωτική για τις μεγάλες πλατφόρμες η ηλεκτρονική εγγραφή για πληρωμές ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την αξία τους.
Από το 2021, τα δέματα που αποστέλλονται σε εταιρείες της ΕΕ ήδη πληρώνουν ΦΠΑ ανεξάρτητα από την αξία τους, αλλά είναι αφορολόγητα.
Οι επικριτές της Shein και της Temu στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταγγείλει ότι οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν απαλλαγή από τον φόρο εισαγωγών εκεί για να υποσκελίσουν τους ανταγωνιστές τους και να αποφύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους.
Η πρακτική αυτή τις βοηθάει να πωλούν φορέματα για μόλις 8 δολάρια και έξυπνα ρολόγια για 25 δολάρια σε αγοραστές σε όλον τον κόσμο.


Latest News
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg