Στη διαπίστωση ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά γρήγορα, προκειμένου να μειώσουν τα επιτόκια, κατέληξαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

«Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι απαιτούνταν πρόσθετα ευνοϊκά στοιχεία για να τους δοθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2% », ανέφεραν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed στη συνεδρίασή της της 12ης Ιουνίου, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,5% για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Aγορές και οικονομολόγοι ανέμεναν ευρέως την διατήρηση του κόστους δανεισμού, εστιάζοντας στις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια,  το λεγόμενο «dot plot». Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν δύο ή τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Στην τελευταία συνεδρίαση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν μια μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Τζερόμ Πάουελ – Fed: Δεν είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε επιτόκια

Μάλιστα στην καθιερωμένη συνέντευξή του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά φειδωλός σε κάθε πρόβλεψη για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που αποτυπώνεται και στα πρακτικά.

Αυτό που κυριάρχησε στις δηλώσεις του Πάουελ ήταν η επιφύλαξη για τις επόμενες κινήσεις, αλλά και η ικανοποίηση για τα σημερινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες αναμένουν κι άλλα τέτοια στοιχεία προκειμένου να ανοίξουν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η διαφωνία στη Federal Reserve για τα επιτόκια

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι στα πρακτικά καταγράφηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των 19 κεντρικών τραπεζιτών που συμμετείχαν στη συζήτηση, με ορισμένους μάλιστα να δείχνουν τάση για αύξηση των επιτοκίων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ειδικότερα, στις συζητήσεις για το πώς θα προσέγγιζαν τη νομισματική πολιτική, τα πρακτικά κατέγραψαν διαφορετικές απόψεις: μερικά μέλη επεσήμαναν την ανάγκη να σφίξουν τα ηνία εάν συνεχιστεί ο πληθωρισμός, ενώ άλλα υποστήριξαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε περίπτωση που η οικονομία υποχωρήσει ή αποδυναμωθεί η αγορά εργασίας.

«Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή αυξηθεί περαιτέρω, το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί», αναφέρουν τα πρακτικά. «Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε απροσδόκητη οικονομική αδυναμία».

Ωστόσο, καταγράφεται επίσης ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» είδε την οικονομική ανάπτυξη να «ψύχεται σταδιακά» και ότι η τρέχουσα πολιτική παραμένει «περιοριστική».

Οι στόχοι της Federal Reserve

Η Fed στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 2%, επίπεδο που ήταν υψηλότερο από τις αρχές του 2021. Αξιωματούχοι στη συνεδρίαση δήλωσαν ότι τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, αν και θέλουν περισσότερα στοιχεία ότι θα συνεχιστεί.

Οι συμμετέχοντες «τόνισαν ότι δεν περίμεναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έως ότου προκύψουν πρόσθετες πληροφορίες για να τους δώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%».

Από τη συνάντηση, οι αξιωματούχοι έχουν κολλήσει σε μεγάλο βαθμό σε ένα προσεκτικό σενάριο που τονίζει την εξάρτηση από τα δεδομένα και όχι τις προβλέψεις. Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις από πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ότι οι συνεχιζόμενες ενθαρρυντικές αναγνώσεις για τον πληθωρισμό θα έδιναν εμπιστοσύνη ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν.

Ανασκόπηση της Οικονομικής Κατάστασης

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες τη στιγμή της συνάντησης υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ είχε επεκταθεί με σταθερό ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν σταθερές. Τα κέρδη θέσεων εργασίας συνέχισαν να είναι ισχυρά, ενώ το ποσοστό ανεργίας είχε αυξηθεί αλλά ήταν ακόμα χαμηλό. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ήταν πολύ χαμηλότερος από ό,τι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά η περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο πληθωρισμού 2% ήταν μέτρια τους τελευταίους μήνες.

Στη συζήτησή τους για τις εξελίξεις του πληθωρισμού, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι μετά από σημαντική μείωση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2%.

Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι αν και ο πληθωρισμός παρέμεινε αυξημένος, σημειώθηκε μέτρια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% τους τελευταίους μήνες.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επίσης βελτιώσεις σε μια σειρά από κατηγορίες τιμών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που βασίζονται στην αγορά. Ορισμένοι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η διαρκής επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό 2% από τον χαμηλότερο συνολικό πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών, και ορισμένοι σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών στέγασης καθυστερεί να υποχωρήσει.

Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης τις ισχυρές αυξήσεις που καταγράφηκαν φέτος στις βασικές τιμές εισαγωγής. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι μια σειρά από εξελίξεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας επιβεβαιώνουν τη θέση ότι οι πιέσεις στις τιμές εκτονώνονται.

Ειδικότερα, ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει τους ρυθμούς που συνάδουν με τη σταθερότητα των τιμών, είχε υποχωρήσει, ιδίως σε τομείς έντασης εργασίας.

Νομισματική πολιτική

Κατά την εξέταση της νομισματικής πολιτικής σε αυτή τη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι τα εισερχόμενα στοιχεία υποδεικνύουν συνεχή σταθερή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ επίσης υποδεικνύουν μέτρια περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2% τους τελευταίους μήνες. Οι συμμετέχοντες παρέμειναν ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού. Όλοι έκριναν ότι, υπό το φως των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεών τους στις προοπτικές για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, καθώς και την ισορροπία των κινδύνων, ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Οι συμμετέχοντες έκριναν επιπλέον ότι ήταν σκόπιμο να συνεχιστεί η διαδικασία μείωσης των τίτλων της Federal Reserve.

Κατά τη συζήτηση των προοπτικών για τη νομισματική πολιτική, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού ήταν πιο αργή φέτος από ό,τι περίμεναν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή