Να παραγγείλουν εξοπλισμό αξίας 33 δισ. δολαρίων ζήτησε η Ινδία από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να επιταχύνουν τις προσθήκες δυναμικότητας ενέργειας με καύση άνθρακα τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η άνευ προηγουμένου κίνηση της κυβέρνησης, η οποία θα καταλήξει σε διαγωνισμό ρεκόρ σε ένα χρόνο για τον εξοπλισμό μεγάλων εταιρειών ενέργειας όπως η κρατική NTPC  και SJVN οι ιδιωτικές εταιρείες Adani Power και Essar Power, θα προσθέσει 31 γιγαβάτ (GW) στα επόμενα 5-6 χρόνια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν στο ειδησιογραφικό πρακτορείο και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ινδία: Εξετάζει νέες συμφωνίες για εισαγωγές πετρέλαιου

Σε κανονικές συνθήκες  η κυβέρνηση θα άφηνε το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών στις ίδιες τις εταιρείες.

Υψηλή ζήτηση ενέργειας στην Ινδία

Η επίσπευση παραγγελιών εξοπλισμού για νέα εργοστάσια με καύση άνθρακα συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Ενέργειας Manohar Lal, αμέσως μετά τον σχηματισμό του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Narendra Modi στις αρχές του περασμένου μήνα, ανέφεραν οι πηγές.

Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι δεδομένου ότι η χώρα έχει παραγγείλει εξοπλισμό για την παραγωγή περίπου 2-3 ​​GW ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, αποκλείοντας τις περσινές παραγγελίες για 10 GW.

Η Ινδία σπεύδει να προσθέσει καινούρια εργοστάσια καύσης άνθρακα, καθώς μόλις και μετά βίας είναι σε θέση να καλύψει την υψηλή ζήτηση ενέργειας με τον υπάρχοντα στόλο σε μη ηλιακές ώρες.

Μετά την πανδημία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σημείωσε νέα ρεκόρ λόγω του ταχύτερου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των αυξημένων περιπτώσεων καύσωνα.

Η Ινδία παρουσίασε τον Ιούνιο το μεγαλύτερο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 14 χρόνια  και προσπαθεί να αποφύγει τις νυχτερινές διακοπές αναβάλλοντας την προγραμματισμένη συντήρηση των εγκαταστάσεων και επικαλούμενη την ρήτρα έκτακτης ανάγκης για να αναθέσει στις εταιρείες να λειτουργούν εργοστάσια με εισαγόμενο άνθρακα και ηλεκτρική ενέργεια.

Η κρατική Bharat Heavy Electricals Ltd, η οποία περιείχε όλα τα συμβόλαια εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας σε δημοπρασίες το περασμένο έτος, είναι πιθανό να λάβει τα περισσότερα από τα συμβόλαια για τον νέο εξοπλισμό, ανέφεραν οι πηγές.

«Οι τελευταίες μεγάλες παραγγελίες για εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν για περίπου 20 GW περίπου το 2009-10, όταν οι κινεζικές εταιρείες παρήγαγαν μια μεγάλη πίτα», είπε μια από τις πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή