
Η νορβηγική κυβέρνηση ακύρωσε τη Δευτέρα ένα σχέδιο πώλησης του τελευταίου ιδιόκτητου τεμαχίου γης στο στρατηγικό αρκτικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, προκειμένου να αποτρέψει την απόκτησή του από την Κίνα.
Το απομακρυσμένο ακίνητο Sore Fagerfjord στο νοτιοδυτικό Svalbard — 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα (23 τετραγωνικά μίλια) βουνών, πεδιάδων και παγετώνα — ήταν προς πώληση για 300 εκατομμύρια ευρώ .
Νορβηγία: Ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη
Το αρχιπέλαγος βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της ηπειρωτικής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, σε μια περιοχή της Αρκτικής που έχει γίνει γεωπολιτικό και οικονομικό hotspot καθώς οι πάγοι λιώνουν και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης γίνονται όλο και πιο παγερές.
Δικαιώματα για Ρωσία και Κίνα
Το Σβάλμπαρντ διέπεται από ένα ασυνήθιστο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει σε ξένες οντότητες να αποκτήσουν ερείσματα στην περιοχή.
Μια συνθήκη που υπογράφηκε το 1920 αναγνωρίζει τη νορβηγική κυριαρχία στην επικράτεια, αλλά παρέχει επίσης στους πολίτες των υπογραφόντων δυνάμεων — μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα — τα ίδια δικαιώματα για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, διατηρεί μια κοινότητα εξόρυξης άνθρακα στο Σβάλμπαρντ, μέσω της κρατικής εταιρείας Trust Arktikugol, για δεκαετίες.

Περιφορά εικόνας στη ρωσική πόλη «Πυραμίδα» στο Σβαλμπαρντ
Ωστόσο, η Νορβηγία, που επιθυμεί να προστατεύσει την κυριαρχία της, δεν θα κοιτάξει ευγενικά την περιουσία που πέφτει σε ξένα χέρια, και η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πιθανή πώληση θα απαιτήσει την έγκριση του κράτους βάσει της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.
«Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Sore Fagerfjord… είναι ανοιχτοί να πουλήσουν σε ηθοποιούς που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τη νορβηγική νομοθεσία στο Svalbard”, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Cecilie Myrseth.
«Θα μπορούσε να διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή και ενδεχομένως να απειλήσει τα νορβηγικά συμφέροντα», πρόσθεσε.
Κινέζικο ενδιαφέρον
Ο δικηγόρος Per Kyllingstad, ο οποίος εκπροσωπεί τους πωλητές, είπε στο παρελθόν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε λάβει «συγκεκριμένα σημάδια ενδιαφέροντος» από πιθανούς Κινέζους αγοραστές που «έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για την Αρκτική και το Σβάλμπαρντ εδώ και πολύ καιρό».
Το κομμάτι γης είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αρπάξουμε την «τελευταία ιδιωτική γη στο Σβάλμπαρντ και, από όσο γνωρίζουμε, την τελευταία ιδιωτική γη στην Υψηλή Αρκτική του κόσμου», είπε.
Ο P. Kyllingstad δεν απάντησε αμέσως στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο πωλητής του ακινήτου είναι μια εταιρεία που ελέγχεται από έναν Ρωσικής καταγωγής Νορβηγό, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι επικριτές είναι δύσπιστοι σχετικά με την τιμή και τη σκοπιμότητα της πώλησης. Το ακίνητο, στα νοτιοδυτικά του αρχιπελάγους, όπου δεν υπάρχει υποδομή, καλύπτει προστατευόμενες περιοχές όπου απαγορεύονται οι κατασκευές και οι μηχανοκίνητες μεταφορές, απογυμνώνοντάς το από εμπορική αξία.
Το 2016, η κυβέρνηση πλήρωσε 33,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το δεύτερο τελευταίο κομμάτι ιδιωτικής γης στο Σβάλμπαρντ, κοντά στο Λονγκγιάρμπιεν, το οποίο φέρεται να παρακολουθούσαν επίσης Κινέζοι επενδυτές.


Latest News

Αντισταθείτε στους δασμούς, λέει ο πρόεδρος της Κίνας περιοδεύοντας σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας
Μηνύματα κατα των δασμών και του προστατευτισμού απο τον προέδρο της Κίνας, στη διάρκεια της περιοδείας του σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας

Οι παραγγελίες της Rheinmetall μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 300 δισ. ευρώ στο τέλος της δεκαετίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall είπε ότι είναι σε επαφή με τη Volkswagen για εργοστάσιό της το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού

Eli Lilly: Το νέο χάπι αδυνατίσματος μειώνει το σάκχαρο και ανεβάζει τη… μετοχή της
Το Orforglipron της Eli Lilly χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό GLP-1 με άλλα ενέσιμα φάρμακα που αποκοπούν στην απώλεια βάρους

Έκανε την έκπληξη η τράπεζα της Τουρκίας - Αύξηση των επιτοκίων κατά 350 μ.β.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 38,1% τον Μάρτιο

Η Ρωσία βάζει εμπόδια στην επιστροφή δυτικών επιχειρησεων
Η επιστροφή των εταιριεών στη Ρωσία δεν θα είναι απλή, καθώς η κυβέρνηση κινείται για να διατηρήσει τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων

Ο Πάουελ είναι φίλος μου - Η Λαγκάρντ απαντά στον Τραμπ
Η Κριστίν Λαγκάρντ εκλήθη να σχολιάσει τη νέα επίθεση Τραμπ στον επικεφαλής της Fed

Τριπλό καμπανάκι ΔΝΤ για τους δασμούς - Τι προτείνει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα
Οι τρεις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο δασμών - Τι είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ για την μεταβλητότητα στις αγορές

«Είμαστε σε ένα σύννεφο αβεβαιότητας» - Σφίγγα η Λαγκάρντ για τις επόμενες κινήσεις
Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. - Τι είπε για ανάπτυξη, δασμούς και πληθωρισμό

«Τσιμπούν» οι τιμές σε Shein - Temu - Αναταραχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω Τραμπ
Τι ανακοίνωσαν Shein και Temu - Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις λόγω των δασμών Τραμπ

Ξεπέρασε τους δισταγμούς της η ΕΚΤ, αλλά η Λαγκάρντ κινήθηκε εκ του ασφαλούς - Οι εκτιμήσεις της ING
Τι σηματοδοτεί η σημερινή μείωση επιτοκίων - Γιατί χαρακτηρίζεται ως ένα είδος «ασφαλούς μείωσης» - Η τακτική της Λαγκάρντ