Δεν έχει αυξηθεί από την πανδημία το ουδέτερο επιτόκιο, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος έχει ερευνήσει σε βάθος το r-star.

Μιλώντας στο πάνελ στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες εκτιμήσεις που τοποθετούν το r-star ( ουδέτερο επιτόκιο)  στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια

«Αν και τα δύο σύνολα εκτιμήσεων εμφανίζουν κάποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις, το κυρίαρχο κοινό χαρακτηριστικό είναι η παρατεταμένη πτώση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο r-star τα τελευταία 30 χρόνια», είπε. «Το ίδιο μοτίβο ισχύει και για τις εκτιμήσεις μας για τον Καναδά. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το καθεστώς χαμηλού r-star αντέχει».

Ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε τον Μάιο ότι δεν υπήρχε «καμία ένδειξη» ότι το ουδέτερο επιτόκιο είχε αυξηθεί σε δεδομένα μέχρι στιγμής φέτος.

Η ιδέα ενός μακροπρόθεσμου ουδέτερου επιτοκίου, το οποίο επικρατεί όταν η οικονομία δεν ανταποκρίνεται σε κραδασμούς και αναπτύσσεται με τις δυνατότητές της, είναι κεντρικής σημασίας για τη νομισματική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο για να επιβραδύνουν την οικονομία και να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει προκαλέσει συζητήσεις για το εάν το ουδέτερο επιτόκιο έχει αυξηθεί μετά την πανδημία και εάν η νομισματική πολιτική δεν είναι τόσο περιοριστική όσο πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι αξιωματούχοι τον Ιούνιο αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για το πού θα σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα στο 2,8%, από 2,6% που προέβλεπαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη.

Στη συζήτηση ο Γουίλιαμς είπε ότι οι αξιωματούχοι θα γνωρίζουν με την πάροδο του χρόνου εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην παραγωγικότητα ή εάν το αποτέλεσμα θα είναι πιο υποτονικό. Η ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο εν μέσω αυξημένης ζήτησης κεφαλαίων.

Ο αξιωματούχος της Fed είπε ότι δεδομένων των προκλήσεων με τη μέτρηση του ουδέτερου επιτοκίου, οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να βασίζονται στις εκτιμήσεις τους για το r-star κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

«Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το r-star σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς υπερβολικά στις εκτιμήσεις του r-star για τον καθορισμό του κατάλληλου καθορισμού της νομισματικής πολιτικής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή