Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσαν εντολή στις εθνικές εταιρείες να συμφωνήσουν τους όρους παράδοσης για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2», «το συντομότερο δυνατό», μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ.

«Οι εργασίες για τη συμφωνία των όρων και των παραμέτρων θα συνεχιστούν. Έχουν δοθεί οδηγίες να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Πούτιν και ο Σι είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις με την Κίνα, λέγοντας ότι ήταν «στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του.

Να σημειωθεί ότι η ευρασιατική λέσχη ασφάλειας και άμυνας θεωρείται από τη Μόσχα και το Πεκίνο ως μέσο για την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις διεθνείς υποθέσεις.

Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, η Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν είναι μέλη της SCO.

Αναμενόταν να εμφανιστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς τους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τι είπαν οι δύο ηγέτες

Ο Πούτιν χαιρέτισε την SCO τονίζοντας ότι «ενισχύει τον ρόλο της ως έναν από τους βασικούς πυλώνες μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης» σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σι.

«Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις, η συνολική μας εταιρική σχέση και η στρατηγική συνεργασία, βιώνουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους», είπε ο Πούτιν. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός, δεν δημιουργούμε μπλοκ ή συμμαχίες, απλώς ενεργούμε προς το συμφέρον των λαών μας».

Από την πλευρά του, ο Σι αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιό του φίλο» και είπε ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται σε «υψηλό επίπεδο».

«Μπροστά στην ταραχώδη διεθνή κατάσταση και στο εξωτερικό περιβάλλον, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αρχική φιλοδοξία της φιλίας για τις επόμενες γενιές», είπε ο Σι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή