Η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα αυτήν τη στιγμή είναι τέτοια ώστε με ένα τηλεφώνημά του ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επιτύχει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό υποστήριξε ο φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε χαρακτηριστικά ότι «αν έλεγε [ο Σι] “ώρα να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη”, η Ρωσία θα αναγκαζόταν να το κάνει. Δεν θα είχε άλλη επιλογή».

Στο συγκεκριμένο σχόλιο αποτυπώνεται η γενικευμένη δυσαρέσκεια των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για την υποστήριξη που εξ αρχής όλα δείχνουν ότι παρέχει η Κίνα στη Ρωσία για τον πόλεμο, με τεχνολογίες και εξαρτήματα για εξοπλισμό και βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς του διεθνούς εμπορίου που απορρέουν από τις δυτικές κυρώσεις.

Ουκρανία: 1,4 δισ. ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά assets θα πάνε στην στρατιωτική ενίσχυση

Η στάση της Κίνας

Ο Σι επεδίωξε να παρουσιάσει την Κίνα ως ουδέτερο παράγοντα στις συζητήσεις για τον πόλεμο, με την κυβέρνησή του να επικρίνει τη Ρωσία για επιθέσεις σε αμάχους και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, αντιτίθεται επί της αρχής στις διεθνείς κυρώσεις, λέγοντας ότι δέχεται μόνο τις κυρώσεις που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ και έχει κατηγορήσει τη δυτική συμμαχία ότι τροφοδοτεί με όπλα την Ουκρανία.

Η Κίνα κατείχε περίπου το 28% του συνολικού εμπορίου της Ρωσίας πέρυσι, από 19% το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Η ΕE, αντίθετα, είδε το μερίδιό της στο ρωσικό εμπόριο να μειώνεται στο 17% από 36%.

Ο Σι φιλοξένησε τον Πούτιν στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου και κάλεσε σε διεθνή σύσκεψη με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να επιλυθεί αυτό το «ζήτημα της Ουκρανίας», όπως χαρακτήρισε τον πόλεμο.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα», υποστήριξε ο Σι.

Σι και Πούτιν αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Καζακστάν, όπου συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που ξεκινά την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Αστάνα.

Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο, ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας υποστήριξε ότι η Κίνα θα επωφεληθεί από τον τερματισμό του «επιθετικού και αποικιακού πολέμου» του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Πρέπει να προστατεύσει τους διεθνείς κανόνες που συνδέονται με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό είναι το σωστό. Και αυτό θα έδειχνε επίσης ηγεσία από την Κίνα».

Η ευρωπαϊκή άμυνα

Σχολιάζοντας τη στάση του φιλορώσου ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ζελένσκι να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία και να επιδιώξει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός, ο Αλεξάντερ Στουμπ εμφανίστηκε διαμετρικά αντίθετος: «Αποκλείεται να πιέσουμε για κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται να υπάρξει μια γνήσια ειρηνευτική διαπραγμάτευση», είπε. «Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει η Ρωσία είναι η ισχύς. Και επομένως όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε τον πόλεμο».

Ο Στουμπ προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα χτίζει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες στον παραδοσιακό στρατό καθώς και ενάντια στον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας. Η Ουκρανία χρειάζεται τόσο υλική και οικονομική όσο και πολιτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του δρόμου  προς ένταξη και στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσον αφορά, δε, την ευρωπαϊκή άμυνα, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε μια «πολεμική οικονομία», με παραγγελίες για εξοπλισμό, για να δώσει στην αμυντική βιομηχανία της μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Ταυτόχρονα, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, ο Στουμπ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – στην οποία έχει διατελέσει αντιπρόεδρος- να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της και να αρχίσει να ενθαρρύνει περισσότερο τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης με κοινή γραμμή από την ΕΕ των υβριδικών επιθέσεων παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Κρεμλίνο.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ρωσία με τις υβριδικές επιθέσεις είναι να μας κάνει να αντιδράσουμε υπερβολικά ή να αντιδράσουμε διαφορετικά», είπε ο Στουμπ.

«Αν το αρνηθούμε ή το κρατήσουμε κάτω από το ραντάρ, τότε νομίζω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να το κάνει» σημείωσε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, με περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα συνόρων, η Φινλανδία προστατεύει τα μισά σύνορα του ΝΑΤΟ απέναντι στον κύριο αντίπαλό του.

Η Φινλανδία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της από την τσαρική Ρωσία το 1917 και από τότε παραμένει αδιάλειπτα σε επιφυλακή, είναι σε θέση να αναπτύξει 280.000 στρατιώτες σε καιρό πολέμου και διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά στην Ευρώπη. Επισημαίνοντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του, ο Αλεξάντερ Στουμπ σημείωσε ότι «πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε εμάς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα