
Η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα αυτήν τη στιγμή είναι τέτοια ώστε με ένα τηλεφώνημά του ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επιτύχει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό υποστήριξε ο φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε χαρακτηριστικά ότι «αν έλεγε [ο Σι] “ώρα να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη”, η Ρωσία θα αναγκαζόταν να το κάνει. Δεν θα είχε άλλη επιλογή».
Στο συγκεκριμένο σχόλιο αποτυπώνεται η γενικευμένη δυσαρέσκεια των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για την υποστήριξη που εξ αρχής όλα δείχνουν ότι παρέχει η Κίνα στη Ρωσία για τον πόλεμο, με τεχνολογίες και εξαρτήματα για εξοπλισμό και βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς του διεθνούς εμπορίου που απορρέουν από τις δυτικές κυρώσεις.
Ουκρανία: 1,4 δισ. ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά assets θα πάνε στην στρατιωτική ενίσχυση
Η στάση της Κίνας
Ο Σι επεδίωξε να παρουσιάσει την Κίνα ως ουδέτερο παράγοντα στις συζητήσεις για τον πόλεμο, με την κυβέρνησή του να επικρίνει τη Ρωσία για επιθέσεις σε αμάχους και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.
Την ίδια στιγμή, αντιτίθεται επί της αρχής στις διεθνείς κυρώσεις, λέγοντας ότι δέχεται μόνο τις κυρώσεις που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ και έχει κατηγορήσει τη δυτική συμμαχία ότι τροφοδοτεί με όπλα την Ουκρανία.
Η Κίνα κατείχε περίπου το 28% του συνολικού εμπορίου της Ρωσίας πέρυσι, από 19% το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Η ΕE, αντίθετα, είδε το μερίδιό της στο ρωσικό εμπόριο να μειώνεται στο 17% από 36%.
Ο Σι φιλοξένησε τον Πούτιν στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου και κάλεσε σε διεθνή σύσκεψη με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να επιλυθεί αυτό το «ζήτημα της Ουκρανίας», όπως χαρακτήρισε τον πόλεμο.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα», υποστήριξε ο Σι.
Σι και Πούτιν αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Καζακστάν, όπου συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που ξεκινά την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Αστάνα.
Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο, ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας υποστήριξε ότι η Κίνα θα επωφεληθεί από τον τερματισμό του «επιθετικού και αποικιακού πολέμου» του Πούτιν στην Ουκρανία.
«Πρέπει να προστατεύσει τους διεθνείς κανόνες που συνδέονται με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό είναι το σωστό. Και αυτό θα έδειχνε επίσης ηγεσία από την Κίνα».
Η ευρωπαϊκή άμυνα
Σχολιάζοντας τη στάση του φιλορώσου ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ζελένσκι να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία και να επιδιώξει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός, ο Αλεξάντερ Στουμπ εμφανίστηκε διαμετρικά αντίθετος: «Αποκλείεται να πιέσουμε για κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται να υπάρξει μια γνήσια ειρηνευτική διαπραγμάτευση», είπε. «Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει η Ρωσία είναι η ισχύς. Και επομένως όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε τον πόλεμο».
Ο Στουμπ προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα χτίζει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες στον παραδοσιακό στρατό καθώς και ενάντια στον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας. Η Ουκρανία χρειάζεται τόσο υλική και οικονομική όσο και πολιτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του δρόμου προς ένταξη και στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Όσον αφορά, δε, την ευρωπαϊκή άμυνα, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε μια «πολεμική οικονομία», με παραγγελίες για εξοπλισμό, για να δώσει στην αμυντική βιομηχανία της μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Ταυτόχρονα, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, ο Στουμπ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – στην οποία έχει διατελέσει αντιπρόεδρος- να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της και να αρχίσει να ενθαρρύνει περισσότερο τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης με κοινή γραμμή από την ΕΕ των υβριδικών επιθέσεων παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Κρεμλίνο.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ρωσία με τις υβριδικές επιθέσεις είναι να μας κάνει να αντιδράσουμε υπερβολικά ή να αντιδράσουμε διαφορετικά», είπε ο Στουμπ.
«Αν το αρνηθούμε ή το κρατήσουμε κάτω από το ραντάρ, τότε νομίζω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να το κάνει» σημείωσε.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, με περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα συνόρων, η Φινλανδία προστατεύει τα μισά σύνορα του ΝΑΤΟ απέναντι στον κύριο αντίπαλό του.
Η Φινλανδία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της από την τσαρική Ρωσία το 1917 και από τότε παραμένει αδιάλειπτα σε επιφυλακή, είναι σε θέση να αναπτύξει 280.000 στρατιώτες σε καιρό πολέμου και διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά στην Ευρώπη. Επισημαίνοντας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του, ο Αλεξάντερ Στουμπ σημείωσε ότι «πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε εμάς».


Latest News

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων

Κοινά διόδια για Ελλάδα και Σερβία
Ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων χωρίς στάσεις και ουρές – Πώς η Σερβία ενοποιεί τα συστήματά της με Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και άμεσα με την Ελλάδα