Τη βούληση της Hines, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων στον κόσμο, να συνεχίσει τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά υπογράμμισε ο Πολ Γομόπουλος στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης στο Capital Link, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης του εγχώριου real estate.

Κατοικίες: Ράλι χωρίς τέλος με αυξήσεις έως 28,9% – Τα ρεκόρ του Πειραιά [πίνακες]

Ευκαιρία στα ελληνικά ακίνητα

O επικεφαλής της Hines Greece του ελληνικού βραχίονα του αμερικάνικου fund Hines θεωρεί ευκαιρία για αγορές τη χρονική συγκυρία, προτού ο ανταγωνισμός όπως είπε ανεβάσει τις τιμές στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τον κ. Γομόπουλο, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία σήμερα αισθητή καλύτερη και εντελώς διαφορετική απ’ ότι δέκα χρόνια πριν όταν πρωτοήρθαν στην χώρα μας. «Είναι η μέρα με την νύχτα», σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει μεταμορφωθεί σε σύγκριση με το 2015.

«Η μέρα με την νύχτα σε σχέση με το 2015»

«Μιλάμε για μια διαφορετική χώρα», ανέφερε και τόνισε πως κανείς δεν πίστευε δέκα χρόνια πριν ότι η Ελλάδα θα ήταν για δυο διαδοχικές χρονιές στην κορυφή της λίστας του economist με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία.

Η Ελλάδα πλέον, σημείωσε, δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, το ΑΕΠ αναπτύσσεται και οι δείκτες βελτιώνονται.

Ο κ. Γομόπουλος ερωτώμενος για την απόφαση να επενδύσει η Hines στην Ελλάδα και πόσο εύκολη ήταν ξεκαθάρισε πως «σίγουρα δεν ήταν εύκολη», υπενθυμίζοντας πως όταν ήρθαν το 2014, «τα πράγματα ήταν πραγματικά δύσκολα» και τα δημοσιονομικά δεδομένα εντελώς διαφορετικά.

Από τουρισμό έως logistics

Ανέφερε ωστόσο ότι ως μια παγκόσμια εταιρεία με παρουσία σε 30 χώρες που επεκτείνεται από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι την Βραζιλία αλλά και την ευελιξία να επενδύει σε διάφορους τομείς του real estate από τον τουρισμό έως τα logistics έχει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και τα «εργαλεία» να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις.

Η επενδυτική παλέτα της Hines στην Ελλάδα περιλαμβάνει από τον τουρισμό μέχρι τα logistics και τα γραφεία

Έσπευσε πάντως να πει ότι το real estate δεν είναι εύκολη υπόθεση πουθενά στον κόσμο και πως παντού υπάρχουν προκλήσεις. «Η ελληνική αγορά», σημείωσε, «έχει τις ίδιες προκλήσεις όπως σε όλο τον κόσμο».

Η Ελλάδα σε διαφορετικό κύκλο από την Ευρώπη

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση περί «φούσκας» και πόσο έχουν επηρεαστεί οι αποτιμήσεις των εταιρειών δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη, λέγοντας πως η ελληνική αγορά είναι σε διαφορετικό κύκλο απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών λόγω των επιτοκίων και υπάρχει περιθώριο σε όλους τους τομείς του real estate.

Έτσι, όπως είπε, εξηγείται και η ελαφρά κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για τα ελληνικά asset γιατί βλέπουν καλές ευκαιρίες σε άλλες αγορές. Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο έως ότου προσελκύσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα(institutional investors).

Χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. στην Ελλάδα

Η Hines διαχειρίζονται σήμερα παγκοσμίως χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα σήμερα απασχολεί 30 άτομα ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τομέας της φιλοξενίας ενώ έχει τοποθετηθεί σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και logistics.

To «Project Voula» στα Κτήματα Κόνιαρη στη Βούλα αφορά επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών

Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά είναι το «Project Voula», στα Κτήματα Κόνιαρη, στη Βούλα που αγόρασε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει μαζί με τον ευρωπαϊκό επενδυτικό όμιλο ακινήτων Henderson Park και προβλέπει τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών.

Επένδυση-ναυαρχίδα για την αμερικανική επενδυτική εταιρεία αποτελεί και το ξενοδοχείο «Grand Hyatt» στη Λεωφόρο Συγγρού ύψους 150 εκατ. ευρώ ενώ έχει αποκτήσει και έξι ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα