Η εταιρεία Desserta Hellas, θυγατρική του αυστριακού ομίλου Berglandmilch, θα είναι ο τέταρτος ιδιοκτήτης του εργοστασίου τυροκομικών της Μινέρβα στο Επισκοπικό στα Ιωάννινα (θα παράγει φέτα), ενώ στο deal περιλαμβάνεται και ο σταθμός συλλογής γάλακτος στην Ανδραβίδα.

Χρήστος Αποστολόπουλος (ΣΕΒΓΑΠ) στον ΟΤ: Πώς φθάσαμε στη νίκη για τη φέτα – Το σχέδιο θωράκισης από απομιμήσεις

O σταθμός συλλογής στην Ανδραβίδα

Η Desserta, που διαθέτει μεταξύ άλλων τα προϊόντα Alpiland στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας τη Δωρική Α.Ε. ιδιοκτήτρια του εργοστασίου θα παράγει φασόν τη φέτα «Χωριό», με το brand να παραμένει στην ιδιοκτησία της Μινέρβα.

Φέτα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αυστριακών και του fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, βασικού μετόχου της Μινέρβα διήρκησαν περισσότερο από ένα εξάμηνο, με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών να ανακοινώνεται επίσημα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, όπου συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρείες.

Όπως έγινε γνωστό, στρατηγικός στόχος της Desserta Hellas για τη Δωρική, αποτελεί η εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού και η ανάπτυξη της γκάμας των Ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, προσφέροντας υψηλή ποιότητα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η Desserta με έδρα την Αθήνα έχει στην ευθύνη της για λογαριασμό της Berglandmilch εκτός από την Ελλάδας και τις αγορές της Κύπρου, καθώς και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο σφυρί το εργοστάσιο

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία τροφίμων «Μινέρβα» είχε ξεκινήσει διαδικασία αποεπένδυσης από το εργοστάσιο παραγωγής φέτας στο Επισκοπικό Ιωαννίνων από το τέλος του 2022.

Τη σχετική διαδικασία που αφορούσε στην κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών είχε αναλάβει ως σύμβουλος η Alpha Bank.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο περιήλθε στην κατοχή της Μινέρβα το 2008, ωστόσο στη συνέχεια αποφασίστηκε ότι δεν αποτελούσε πλέον μέρος της βασικού παραγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Desserta κάποια στιγμή είχε κάνει φασόν και για τη ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου, η οποία ήταν η δεύτερη ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, ποντάροντας –τότε- στην παραγωγή φέτας χωρίς όμως επιτυχία.

Για την ιστορία να πούμε ότι η ίδρυση της εταιρείας «Τυροκομεία Δωρική ΑΕ», έγινε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την έγκριση της μερικής διάσπασης της Μινέρβα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της.

Νέο κεφάλαιο

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Desserta Hellas, Αθανάσιος Πλατανιάς σχολιάζοντας τη συμφωνία δήλωσε τα εξής: «Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία μας με τον καλύτερο τρόπο. Ένα κεφάλαιο δυναμικής εξωστρέφειας σε επίπεδο παραγωγής και διείσδυσης σε νέες αγορές εκτός Ελλάδος. Είμαστε περήφανοι και μαζί με τον στρατηγικό μας εταίρο, Berglandmilch e-Gen, θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να δικαιωθεί η πολιτική ανάπτυξης που έχουμε σχεδιάσει».

Τι δήλωσε ο CEO της Berglandmilch

Στην τεχνογνωσία, αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο των τυροκομικών και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berglandmilch και μετόχου εταιρείας στη Desserta Hellas, Josef Braunshofer: «Στην Berglandmilch είχαμε μία ευρεία γκάμα τυροκομικών, αλλά όχι φέτα. Σήμερα, έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα. Πετύχαμε να προσθέσουμε ένα εργοστάσιο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας φέτα. Είμαστε εδώ μαζί με το στρατηγικό μας εταίρο Desserta Hellas προσφέροντας το ισχυρό δίκτυο πωλήσεων μας σε όλη την Ευρώπη και τις καλές πρακτικές που θα βοηθήσουν το μετασχηματισμό του εργοστασίου, αλλά και τους παραγωγούς γάλακτος. Είμαστε παραγωγοί, όπως εσείς. Πιστεύουμε, επενδύουμε, στηρίζουμε τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές μας».

Η συνεργασία με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μινέρβα Α.Ε., Κατερίνα Βλάχου, αναφέρει: «Ευχαριστούμε τους συναδέλφους στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων για την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο κεφάλαιο που ξεκινάει και είμαστε σίγουροι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι ανάπτυξης μέσω του δικτύου και της εμπειρίας της Desserta Hellas και της Bergalndmilch στον κλάδο των τυροκομικών».

Ο αυστριακός κολοσσός με τις 11.000 οικογένειες κτηνοτρόφων

Η Berglandmilch eGen είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της Αυστρίας και αποτελεί τον συνεταιρισμό 11.000 οικογενειών, κτηνοτρόφων.

Με κύκλο εργασιών 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και 1.500 εργαζόμενους, η Berglandmilch επεξεργάζεται ετησίως 1,3 δισ. κιλά γάλακτος για να παράγει και να προσφέρει προϊόντα σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.