Τη νομοθετική πρωτοβουλία για ύπαρξη μπαταριών χωρίς επιδοτήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας παράλληλα ότι «διευκολύνουμε τη ζωή των επενδυτών» και για αυτό θα «κόψουμε την εγγύηση που πρέπει να δίνουν σήμερα κατά 70%. Ο ίδιος είπε ότι η στόχευση είναι να υπάρχουν πλέον μακροχρόνιοι παίχτες στην αγορά και να περάσουμε από την εποχή των επιδοτήσεων στην εποχή λειτουργίας της αγοράς.
Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση των μακροχρόνιων επενδυτών, προβλέποντας ότι θα αυξηθεί η ζήτηση τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι «πρέπει να αυξήσουμε τις διασυνδέσεις», φέροντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας.
Ακόμη αναφέρθηκε και στο terminal της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό. Χαρακτηριστικά είπε: «Ως κράτος έχομε επενδύσει πολλά στο FSRU».
Από εκεί αι πέρα, ο υπουργός τόνισε ότι «Οι διασυνδέσεις που χτίζουμε για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό είναι τα δομικά στοιχεία για μια πιο ενοποιημένη ενεργειακή αγορά», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «αναγκαιότητα», καθώς χωρίς αυτές θα δημιουργηθεί κενό.
Η αδυναμία
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «Και όντως αυτό αποτέλεσε μια αδυναμία για την Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «Η δεύτερη δυσκολία με τις διασυνδέσεις, είναι ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ένα καλώδιο μπορεί να διαρκεί για 50 χρόνια ενώ η αποπληρωμή για 20-25 χρόνια. Να είμαστε παρόντες για διασυνδέσεις για υλοποίηση. Αυτά είναι τα οικονομικά επιχειρήματα»
Ας δούμε τα γεωπολιτικά, πρόσθεσε. Μάλιστα, σημείωσε « Αυτά που θεωρήσαμε αυταπόδεικτα δεν ισχύουν. Το Διεθνές εμπόριο, δεν είναι αυταπόδεικτο, η ασφάλεια των θαλασσών δεν είναι, είδατε τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, τι έγινε στην Ουκρανία και στους δύο μεγάλους παίχτες του εμπορίου (σ.σ ΗΠΑ-Κίνα)»
Ακόμη, πρόσθεσε ότι ακόμη πιο σημαντική είναι η ενεργειακή ασφάλεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αυτές σου ανήκουν. Κανείς δε μπορεί να σου τις πάρει και είναι Ακόμη πιο στιβαρές, ακόμη κι όταν κάπoιος θέλεις να τις καταστρέψει».
Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΕΣΦΑ): Η Ελλάδα είναι σε πιο ισχυρή θέση
Από την πλευρά της η CEO του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι είπε ότι είναι επιτυχημένη η σύνδεση μεταξύ ΑΠΕ και φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι «κάποιες μέρες πάνω από 60% παράγεται από ΑΠΕ και όταν δε συμβαίνει παράγεται από αυτό, αυτή η ποσότητα καλύπτεται από το φυσικό αέριο.
Η ίδια σημείωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι φορέας που διευκολύνει αυτή τη διαδικασία και ως μέσο αποθήκευσης, τονίζοντας: «Υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση».
Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «Πολύ γρήγορα εγκρίθηκαν σημαντικές επενδύσεις και υπήρξε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», τονίζοντας ωστόσο ότι «Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Να έχουμε υπόψη ότι ο τρόπος είναι ευμετάβλητος. Το ρωσικό φυσικό αέριο που πωλείται φθηνά και δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές», για να σημειώσει με νόημα ότι «πρέπει να προσπεράσουμε τη βραχυχρόνια μεταβλητότητα. Η Ελλάδα σε πιο ισχυρή θέση από ό,τι στο παρελθόν».
Και κατέληξε: Να βρούμε τρόπο να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές και να υπάρξει διαφάνεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πάιατ: Κόμβος ενεργειακής διασυνδεσιμότητας η Ελλάδα
Από την πλευρά του ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ενεργειακής ασφάλειας, αναφερόμενος και στον «κάθετο διάδρομο που προωθεί τη διασυνδεσιμότητα». Παράλληλα, εξήρε την προσπάθεια της χώρας μας για την άνοδο των ΑΠΕ, ένα μοντέλο που ακολουθούν και στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις «Τρομερές δυνατότητες που δημιουργούνται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα», κάτι που δημιουργεί όρους για μελλοντική συνεργασία. Ακόμη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας «κόμβος ενεργειακής διασυνδεσιμότητας», όντας και μέλος της ομάδας 3+1 μαζί με Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ.
Ακόμη, ανέφερε: «Όταν ήμουν στην Ελλάδα δούλεψα σκληρά και σήμερα το κάνω», αναφερόμενο και στην προσπάθεια που κάνει ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Τσούνης και κατέληξε: Δεν έχω αμφιβολία ότι η αφθονία της ενέργειας θα λύσει το πρόβλημα σε όλη την περιοχή ΝΑ Ευρώπη.
Το πρόβλημα της Μολδαβίας λόγω Ρωσίας
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov, σημείωσε πως «Η Μολδαβία είναι μία χώρα που βρίσκεται σε ταχεία μετάβαση και μετασχηματισμό», προσθέτοντας ότι «Πριν από λίγα χρόνια είχαμε 100% εξάρτηση από τη Gazprom στην παροχή φυσικού αερίου. Ο ηλεκτρισμός ήταν το κλειδί της απεξάρτησής μας».
Ακόμη, σημείωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν για εμάς η πρώτη δύσκολη δοκιμασία, ο μετασχηματισμός ήταν αποτέλεσμα και της κρίσης και της αλληλεγγύης στην περιοχή. Πλέον λόγω του κάθετου Διαδρόμου συμβάλλουμε στον ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης και δεν είμαστε απλά παρατηρητές».
Ο ρόλος του αερίου
Ο Osama Mobarez, Γενικός Γραμματέας του EMGF, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε πως το φυσικό αέριο διαδραματίζει και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Είναι μεν ορυκτό καύσιμο, αλλά είναι το καθαρότερο που μπορούμε να έχουμε. Είναι το καύσιμο της μετάβασης. «Εμείς θέλουμε να προάγουμε την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, μέσω του αερίου. Υπάρχουν οι συνεργατικές πλατφόρμες για να επιτευχθεί αυτό αλλά η χρηματοδότηση είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο.
Πλέον,η ρητορική για τα ορυκτά καύσιμα έχει αλλάξει άρα η δυσκολία έγκειται στην εύρεση κονδυλίων. Χρειαζόμαστε υποδομές και διασυνδεσιμότητα», ανέφερε. Η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες και επιτάχυναν την ανάπτυξη συνεργασιών σε πολλά επίπεδα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας τώρα είναι επενδύσεις σε υποδομές, συνδεσιμότητα και χρηματοδότηση είπε ο κ. Mobarez.
Η συνεργασία και το μέλλον
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon ΑΕ, κ. Fabrizio Mattana ανέφερε ότι η συνεργασία είναι το μέλλον αυτής της Μεσογειακής συνύπαρξης. «Μιλάμε για τη πράσινη μετάβαση, αλλά δεν υπογραμμίσαμε τον ρόλο του φυσικού αερίου. Αυτό έχει αλλάξει γιατί πλέον το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως καύσιμο γέφυρα. Όλες οι εταιρείες κινούνται προς μία νέα κατεύθυνση, αλλά πρέπει όλα να τίθενται σε μία βάση ρεαλισμού»
Ακόμη ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Διευθύνων Σύμβουλος, Principia, και πρόεδρος της SolarPower Europe σημείωσε πως η ενέργεια από τρίτους δεν είναι μία έξυπνη κίνηση. Πρέπει να προωθήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ. «Είμαστε σε μια συγκυρία που μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, προωθώντας την αποθήκευση. Ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης, επέκτασης και ψηφιοποίησης των δικτύων, τα οποία χαρακτήρισε ως τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος, ώστε να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ». Ακόμη, ζήτησε άμεση διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις στην αποθήκευση, κυρίως από εταιρείες που διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τις υλοποιήσουν
Latest News
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Η Fed αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της Βασιλείας για το κλίμα - Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες
Ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» να περιμένουμε από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών «να ηγηθούν του αγώνα για την κλιματική αλλαγή»
Σκυλακάκης στην COP29: Ξένοι παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για την ενέργεια στην Ελλάδα
Ο κ. Σκυλακάκης, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε σε μία σειρά εκδηλώσεων και διμερών συναντήσεων στο Μπακού
«Δασμοί» στα crypto υπέρ του κλίματος; - Η ανατρεπτική πρόταση στην COP29
Τα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της COP29
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκινούν οι εργασίες για τον σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη
Η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Κοζάνη έως το 2028 - ΔΕΠΑ Εμπορίας και B&T Composites αναπτύσσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα tube-trailer
Η Αργεντινή απέσυρε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Μίλεϊ όπως... Τραμπ
Η Αργεντινή φέρεται να ανακάλεσε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Ο ακροδεξιός Μίλεϊ, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα