Ουδέτερο αποτύπωμα για τον επιβάτη θα έχει η απόφαση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να αναπροσαρμόσει το τέλος Χρέωσης Εξυπηρέτησης Επιβατών (Passenger Terminal Facility charge – PTF), από 1ης Νοεμβρίου 2024, λόγω μείωσης του Τέλους Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), πιο γνωστό ως «σπατόσημο».
Στην απόφαση αυτή του ΔΑΑ αντέδρασε η Ryanair, η οποία έχει ένα μερίδιο περί το 5% στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ζητώντας ουσιαστικά τη μη αναπροσαρμογή του τέλους μετά την μείωση του «σπατόσημου». Ο ΔΑΑ απαντά ότι η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή στους επενδυτές και τις αεροπορικές εταιρείες από το Άρθρο 14 της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ) καθώς τα έσοδα που χάνονταν από τη μείωση του θα πρέπει να αντισταθμίζονται από μία ισόποση αναπροσαρμογή της χρέωσης PTF, έτσι ώστε να ανακτώνται τα σχετικά έξοδα Αεροπορικών Δραστηριοτήτων.
Ελευθέριος Βενιζέλος: Αμετάβλητα τα τέλη για το 2024 – Ποια χρέωση εξαιρείται
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και η διαβούλευση
Ο ΔΑΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους χρήστες του αεροδρομίου παρουσίασε την αιτιολογημένη πρότασή του για τροποποίηση του τιμοκαταλόγου των Τελών Αεροδρομίου κατά το μέρος που απαιτείται για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων από την επερχόμενη μείωση στο Τέλος Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), με την προτεινόμενη αναπροσαρμογή στη Χρέωση Εξυπηρέτησης Επιβατών (Passenger Terminal Facility charge – PTF),
Στο ενημερωτικό του σημείωμα για την διαβούλευση προσθέτει ότι στοχεύει ώστε «τα απωλεσθέντα λόγω της μείωσης του ΤΕΑΑ, και για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες του αεροδρομίου και να διατηρεί παράλληλα το συνολικό ύψος των χρεώσεων που επιβάλλονται στους Χρήστες Αεροδρομίου (όπως ο εν λόγω όρος ορίζεται στο ΠΔ 52/2012) σε σταθερό επίπεδο και με ουδέτερο αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες και στους επιβάτες τους, όπως επεξηγήθηκε λεπτομερώς και αναλύθηκε στις προαναφερθείσες συνεδρίες διαβούλευσης».
Η απάντηση
Απαντώντας στην Ryanair σημειώνει ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης αξιολόγησε τα επιχειρήματα της Ryanair, «όπως αυτά εκφράστηκαν κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, αλλά και εγγράφως (με επιστολές της Ryanair της 1ης.05.2024 και της 25ης.06.2024), με τα οποία διατυπώθηκαν αντιρρήσεις αναφορικά με την προτεινόμενη μεταβολή, καθώς και για το επίπεδο της παρεχόμενης πληροφόρησης, και τα θεωρεί «αβάσιμα και μη επαρκώς αιτιολογημένα» για τους ακόλουθους λόγους:
α. Πληροφορίες που παρέχονται στους Χρήστες του Αεροδρομίου: όλο το υλικό σχετικά με τις διαβουλεύσεις έχει παρασχεθεί στους Χρήστες Αεροδρομίου μέσω της Επιτροπής Χρηστών Αερολιμένα σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Π.Δ. 52/2012.
Όλες οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις συνεδριάσεις διαβούλευσης, έχουν απαντηθεί διεξοδικά κατά τις συνεδριάσεις, όπως προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά , αλλά και με την από 03.06.2024 απαντητική επιστολή του ΔΑΑ προς την Ryanair. Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός ανάλυσης των πληροφοριών που παρασχέθηκαν στους Χρήστες Αεροδρομίου είναι επαρκής και σε συμφωνία με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 52/2012 και της Οδηγίας 2009/12.
Ειδικότερα, πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των Τελών Αεροδρομίου, καθώς και σχετικά με τα έσοδα από τα διάφορα τέλη συμπεριλαμβανόμενου του συνολικού κόστους και της διάρθρωσής του σε σχέση με τις υπηρεσίες που καλύπτονται από αυτά δόθηκαν στους Χρήστες Αεροδρομίου πριν από την πρώτη συνεδρίαση διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2024 και τους παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης.
Περαιτέρω, το Άρθρο 7.1.γ. της Οδηγίας ΕΚ 2009/12 και το άρθρο 5.1.γ. του Π.Δ. 52/2012 προβλέπουν την υποχρέωση του Φορέα Λειτουργίας Αερολιμένα να παρέχει στους Χρήστες του Αεροδρομίου, πληροφορίες για «το εισόδημα από τα διάφορα τέλη και το συνολικό κόστος των υπηρεσιών που καλύπτονται από αυτά», καθώς και για τη «γενική διάρθρωση του κόστους του αερολιμένος, σε σχέση με τις καλυπτόμενες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που σχετίζονται με τα αερολιμενικά τέλη», χωρίς να απαιτούν την παροχή εξαντλητικής ανάλυσης των επιμέρους δαπανών για κάθε τμήμα της σχετικής αεροπορικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών που παρέχονται στους Χρήστες του Αεροδρομίου.
Η προτεινόμενη χρέωση
Για τη μόνη προτεινόμενη μεταβολή του επιπέδου των Χρεώσεων Αεροδρομίου (μεταβολή του PTF) ο ΔΑΑ αναφέρει ότι «όλες οι σχετικές αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τις συνεδριάσεις διαβούλευσης, απαντήθηκαν διεξοδικά κατά τις συνεδριάσεις, όπως προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά και με την από 03.06.2024 απαντητική επιστολή μας προς την Ryanair. Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη αύξηση της Χρέωσης PTF συνάδει με το Άρθρο 14 της ΣΑΑ, την Οδηγία 2009/12 και το Π.Δ. 52/2012. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί στους Χρήστες Αεροδρομίου, τα έσοδα από τις Αεροπορικές Δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των Τελών Αεροδρομίου και του ΤΕΑΑ, είναι αρκετά κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο που προβλέπεται στη ΣΑΑ, δηλαδή αυτό δια του οποίου καλύπτονται οι δαπάνες των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, καθώς και η απόδοση των Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, όπως τα ανωτέρα προβλέπονται στο άρθρο 14.8 της ΣΑΑ».
Στο πλαίσιο αυτό, η επίμαχη αύξηση της χρέωσης PTF είναι ισόποση με τη μείωση του ΤΕΑΑ και το πλέον σημαντικό είναι ότι η σχετική επίπτωση στους χρήστες αεροδρομίου (αεροπορικές εταιρίες και επιβάτες) θα είναι ουδέτερη, ενώ οι εν λόγω χρεώσεις θα καλύπτουν τα κόστη των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων και την επιτρεπόμενη απόδοση κεφαλαίου, άνευ οιασδήποτε αλλαγής στην ισορροπία μεταξύ των χρεώσεων.
Συνολικά, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η Ryanair, τα έσοδα που θα προκύψουν από την χρέωση PTF θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη υπηρεσιών και διευκολύνσεων που παρέχονται στους χρήστες και αντιστοιχούν στο κόστος αυτών και οι Χρήστες Αεροδρομίου θα συνεχίσουν να πληρώνουν μόνο για υπηρεσίες και διευκολύνσεις που τους παρέχονται , σύμφωνα με το άρθρο 14 της ΣΑΑ.
Latest News
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Airbnb - Τι αλλαγές έρχονται
Το νομοσχέδιο του υπουργειου Τουρισμού, θεσπίζει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb) με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις μέσω πλατφορμών στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Και οι 3 μήνες του τρίτου τριμήνου του 2024 κατέγραψαν αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών
Νέο deal: Τι φέρνει η συνεργασία της Ferryscanner με τη hoper στον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δημιουργούνται «νέες δυνατότητες και απεριόριστη ευελιξία με τους ταξιδιώτες να μπορούν πλέον να συνδυάσουν ταξίδια με πλοίο και ελικόπτερο»
Αυξημένη κατά 13,1% η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 2024 - Άγγιξαν τα 31,85 εκατ. οι επιβάτες [πίνακες]
Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατά τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά 14,5% και οι επιβάτες έφτασαν τα 2,13 εκατ.