«Παγωμένο» και ανεκμετάλλευτο παραμένει το εμβληματικό κτίριο του ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου, που κάποτε στεγαζόταν τα πολυκαταστήματα «Fokas». Το κεντρικό αυτό κτίριο προοριζόταν να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο αλλά τελικά τα σχέδια των «πολλά υποσχόμενων» νέων ιδιοκτητών άλλαξαν.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη, η οποία συνεργάζεται με την επίσης ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων Βrown Hotels, είχε εκμισθώσει το εμβληματικό ακίνητο από τον ΕΦΚΑ το 2022 με το σχεδιασμό να προβλέπει πως το εν λόγω κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο όπως αναφέρουν στον «ΟΤ» πηγές του ΕΦΚΑ δεν τήρησε ποτέ τους συμβατικούς όρους της σύμβασης μίσθωσης και δεν θα προχωρήσει στην επένδυση.

Η εμπορική «αναγέννηση» της οδού Σταδίου – Τα project που μεταμορφώνουν την περιοχή

Ο ΕΦΚΑ από πέρυσι έχει προχωρήσει την καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης και ήδη έχει καταθέσει αίτηση έξωσης αλλά χωρίς ακόμη κανένα αποτέλεσμα, αφού υπήρξε αναβολή της δίκης.

Το αποτέλεσμα; Η υπόθεση να μένει κολλημένη, οι νέοι εκμισθωτές να συνεχίζουν να μην πληρώνουν το μίσθωμα και το ακίνητο να παραμένει ανεκμετάλλευτο καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει νέος διαγωνισμός εάν δεν τελεσφορήσει η υπόθεση της έξωσης.

«Φέσι» 704 χιλ. ευρώ

Οι ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι σχεδίαζαν να μεταμορφώσουν το εγκαταλελειμμένο ακίνητο σε πολυτελές ξενοδοχείο από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει ούτε έναν ενοίκιο για το πενταώροφο κτίριο των 8.453 τ.μ. στη Σταδίου 41, όπως προκύπτει και από την καταγγελία της σύμβασης.

Σύμφωνα με κύκλους του ΕΦΚΑ, η συνολική οφειλή των ισραηλινών προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται στο ποσό των 704 χιλ. Ευρώ και το ποσό της οφειλής έχει μεταβιβαστεί ήδη στο ΚΕΑΟ.

Το περίεργο είναι γιατί η ισραηλινή εταιρεία εγκατέλειψε ξαφνικά το project του ξενοδοχείου.

Πληροφορίες από μεσιτικούς κύκλους θέλουν την απόφαση των ισραηλινών συνδέεται με τις τεχνικές δυσκολίες που διαπίστωσαν πως υπάρχουν για την μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχειακή μονάδα. Αλλά και τα τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται, καθιστώντας ασύμφορη την απόδοση της επένδυσης.

Μίσθωση για 15 χρόνια

Οι ισραηλινοί επενδυτές είχαν μισθώσει το ακίνητο για 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε έτη μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Η σύμβαση μίσθωσης καταγγέλθηκε από τον ΕΦΚΑ τον Μάρτιο του 2023 καθώς οι ισραηλινοί δεν ξεκίνησαν ποτέ την επένδυση.

Επιπλέον, προχώρησε στην παρακράτηση του ποσού των 220.000 ευρώ που κατέθεσε η Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί ο eΕΦΚΑ στην Εθνική Τράπεζα, ως εγγύηση για την ακριβή εκπλήρωση των όρων της σύμβασης λόγω οφειλόμενων μισθωμάτων ύψους 300.047 ευρώ (μέχρι τον Μάρτιο του 2023).

Παράλληλα, κατέπεσε υπέρ του e-ΕΦΚΑ γραμμάτιο ποσού 250.000 ευρώ γιατί οι ισραηλινοί δεν προσκόμισαν έκθεση προόδου των εργασιών ανακαίνιση του ακινήτου, όπως προβλέπονταν στη σύμβαση μίσθωσης (είχε υπογραφεί στις 15/03/2022)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις