Με ανοδικούς ρυθμούς τρέχει το 2024 για τον ξενοδοχειακό όμιλο Διβάνη, ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Επενδύσεις που αφορούσαν την ανακαίνιση του ξενοδοχείου στην Κέρκυρα και παρεμβάσεις στα υπόλοιπα ξενοδοχεία της αλυσίδας που μετρά πάνω από 65 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό τουρισμό.

Τουρισμός: Σε νέα υψηλά οι πληρότητες στην Αθήνα

Ο Όμιλος Διβάνη αναμένεται να κλείσει το 2024 με άνοδο 10%-12% στον κύκλο εργασιών σύμφωνα με μία συγκρατημένη εκτίμηση της διοίκησης.

Στόχος του ομίλου Διβάνη η ανάπτυξη 10% με 12% των πωλήσεων

«Το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι η άνοδος του τζίρου της αλυσίδας είναι υψηλότερη ωστόσο θέλουμε να είμαστε συγκρατημένοι, γιατί ο τουρισμός επηρεάζεται από απρόβλεπτα γεγονότα και γι αυτό έχουμε θέσει στόχο μια άνοδο του τζίρου μας στο 10-12%», αναφέρει στον ΟΤ ο κ. Σπύρος Διβάνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου που ελέγχει επτά ξενοδοχειακές μονάδες.

Το 2023 ήταν για τον όμιλο Διβάνη μια πολύ καλή χρονιά καθώς ο τζίρος πλησίασε τα 70 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα έκλεισε στα 69,485 εκατ. ευρώ έναντι 59,269 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας μια άνοδο της τάξης του 17,23% ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 34,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 23,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Η αύξηση των κερδών κατά 10,7 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 45% για τον Όμιλο οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έκτακτα κέρδη της εταιρείας «ΚΑΡΑΒΕΛ» από την είσπραξη τόκων και αποζημίωσης μετά από δικαστική διεκδίκηση αλλά και στην αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17% και στην ποσοστιαία μείωση του κόστους και των λειτουργικών εξόδων ως προς τον κύκλο εργασιών.

Μέρισμα 8,3 εκατ. ευρώ

Τα κέρδη μετά φόρων του Ομίλου ανήλθαν στα 27,1 εκατ. ευρώ έναντι 19,750 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, ενώ εντός του 2023 η εταιρία προέβη σε διανομή μερίσματος ύψους 8,3 εκατ. ευρώ στους μετόχους της προερχόμενο από κέρδη της χρήσης του 2022. Μέρισμα θα δοθεί και για την χρήση 2023.

Ο όμιλος Διβάνη που ιδρύθηκε το 1958 και μέσω της μητρικής «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΙΒΑΝΗ Α.Τ.Ξ.Τ.Ε.», ελέγχει τα εμβληματικά ξενοδοχεία  «DIVANI CARAVEL» «DIVANI APOLLON PALACE & THALASSO» «DIVANI APOLLON SUITES»,  «DIVANI PALACE ACROPOLIS» «DIVANI ESCAPE», «DIVANI PALACE LARISSA» και «DIVANI CORFU PALACE».

Μηδενικός δανεισμός και νέες ευκαιρίες

Όπως αναφέρει ο κ. Διβάνης, ο όμιλος συνεχίζει την υγιή ανάπτυξη του με μηδενικό δανεισμό και είναι πάντα έτοιμος να εξετάσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. «Για εμας», τονίζει, «το σημαντικό είναι μια νέα μονάδα να μπορεί να προσαρμοστεί στην πλατφόρμα του Ομίλου».

Τα ξενοδοχεία τρέχουν αυτήν την περίοδο με πληρότητες από 85% και φτάνουν μέχρι το 91% («DIVANI APOLLON SUITES»). Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο όπως παρατηρεί δεν «τρέχουν» όλες οι περιοχές της χώρας με την ίδια ταχύτητα. Επίσης, η οικονομική στενότητα στην Ευρώπη, οι Ολυμπιακοί Αγώνας στο Παρίσι είναι ορισμένοι από τους λόγους που ενδεχομένως θα επηρεάσουν την καλοκαιρινή ζήτηση.

Το «αγκάθι» του Airbnb

Πρόβλημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο προκύπτει και από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία μπορεί να υπονομεύσει το μέλλον των ξενοδοχειακών επενδύσεων στον τουρισμό. Γίνονται, όπως εξηγεί, σημαντικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα οι οποίες όμως σε μία ενδεχόμενη στασιμότητα στην τουριστική ανάπτυξη στο μέλλον -που κάποια στιγμή θα έρθει-, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω και της πληθώρας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα και φέρνει το παράδειγμα της Βαρκελώνης η οποία παρότι διαθέτει 16.000 μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης και πολλαπλάσιο τουρισμό από ότι η Αθήνα, πήρε μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας αυτής, απαγορεύοντας την ενοικίαση των διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028, σε αντίθεση με την Αθήνα που μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης διαθέτει 12.500 μονάδες Airbnb.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός