Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο εκτινάχθηκαν οι τιμές στο πετρέλαιο Brent την Πέμπτη, οι οποίες «βλέπουν» πλέον τα 88 δολάρια ανά βαρέλι.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 0,24%, στα 87,55 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 3 σεντς στα 83,91 δολάρια εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών εξαιτίας της αργίας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Brent κέρδισε 1,3% στα 87,34 δολάρια, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 30 Απριλίου.

Πετρέλαιο: Aύξηση 50% στα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης από τον μαύρο χρυσό

Τι οδηγεί στις αυξήσεις στο πετρέλαιο

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί καθώς η καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδος επιταχύνεται με τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας αυτή την εβδομάδα. Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων έχει προβλέψει ότι οι μετακινήσεις κατά την περίοδο των διακοπών θα είναι 5,2% υψηλότερες από ό,τι το 2023, με τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο να αυξάνονται κατά 4,8%.

Επίσης, η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτείται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες που συνδέονται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Στο μάτι του κυκλώνα το πετρέλαιο

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την πιθανή διακοπή της διύλισης και της υπεράκτιας παραγωγής στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Beryl που έπληξε την Καραϊβική ως καταιγίδα κατηγορίας 4 τη Δευτέρα.

«Ένας επικίνδυνος τυφώνας στην Καραϊβική αναμένεται να πλήξει το Μεξικό, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης» εξηγεί στο Reuters ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ υποστηρίζουν την άποψη της αγοράς ότι η Federal Reserve είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων κατά δύο τρίμηνο φέτος.

Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος ενισχύει επίσης τις ανοδικές τάσεις της αγοράς, σημειώνει ο ανεξάρτητος αναλυτής ενέργειας Tim Evans, αν και τα σημάδια της χαμηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης έχουν περιορίσει τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο στην Ασία, τη μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ήταν χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Ρωσία

Την Πέμπτη, το Reuters ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικοί παραγωγοί πετρελαίου Rosneft και Lukoil θα περιορίσουν σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου από το λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν ένα σχέδιο φόρτωσης.

Επίσης την Πέμπτη, η Saudi Aramco της Σαουδικής Αραβίας μείωσε την τιμή του εμβληματικού αραβικού ελαφρού αργού που θα πουλήσει στην Ασία τον Αύγουστο στα 1,80 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι.

Η ελβετική τράπεζα UBS αναμένει ότι το αργό Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες, επικαλούμενη περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + και προβλεπόμενες μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities