Μια φιλότιμη προσπάθεια να κρατήσει την ανοδική του κίνηση έκανε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αν και απορρόφησε τις πιέσεις που δέχτηκαν επιλεγμένοι τίτλοι του, όπως ο ΟΤΕ, δεν κατάφερε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 1.435,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,03 μονάδων (-0,25%) και 1.435,81 μονάδων (+0,86%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,4 εκατ. τεμάχια αξίας 3,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,97% στις 3.502,26 μονάδες, ενώ στο +0,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.280,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,97% στις 1.267,40 μονάδες.
«Βαρίδι» ο ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να κινηθεί προς τις 1.430 μονάδες, αλλά αφενός ο τζίρος δεν έδειξε ότι η κίνηση είχε γερές βάσεις, ενώ είχε και το βαρίδι του ΟΤΕ που συγκράτησε την άνοδο. Ο τίτλος προσγειώθηκε άτσαλα κάτω από τα επίπεδα των 13,50 ευρώ, καθώς από σήμερα οι μετοχές του διαπραγματεύτηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,68552 ευρώ ανά μετοχή καθαρό.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική αργία, αλλά και η βρετανική επιφυλακτικότητα, επηρέασαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται σε ένα «κανάλι» διακύμανσης σχεδόν 10 μονάδων. Ο τζίρος δεν κατάφερε να περάσει καν τα 50 εκατ. ευρώ.
Στη μεγάλη εικόνα όμως, όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, η δυναμική εταιρική κερδοφορία, το μειωμένο πολιτικό και δημοσιονομικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιμήσεις στη λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, στέλνοντας στο «ταμείο» όσους πίστεψαν έμπρακτα σε επιλεγμένες μετοχές. Το μέσο P/E δωδεκαμήνου της ελληνικής Αγοράς είναι για το σύνολό της μονοψήφιο, κάτι που ενισχύει τη σχολή σκέψης του «όχι ακριβού», σε discount συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή Χρηματιστήρια και άρα με περαιτέρω προοπτικές ανατίμησης του ελληνικού Χ.Α.
Ζητούμενα παραμένουν η έγκαιρη υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα τονώσουν τους ρυθμούς της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης και θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές στην ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς και η επιβεβαίωση των προβλέψεων περί διατηρήσιμης αυξημένης εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων στη φετινή χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή μακροοικονομική αστοχία ή καθοδική αναθεώρηση των κλαδικών και εταιρικών outlook, θα σημάνει συναγερμό για τους μετόχους, θεσμικούς, insiders και «μικρούς».
Σα να μην έφταναν τα εγχώρια ζητήματα, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον – έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε – χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ», ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική καμπή. Σήμερα λαμβάνουν χώρα οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όποια και να είναι τα αποτελέσματα, οι επενδυτές θα… «μιλήσουν» με τις μετεκλογικές τους αγοραπωλησίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα, τις «ρηχές» Αγορές και τους «αδύναμους κρίκους», καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Aegean και Eurobank ηγήθηκαν στο τέλος της ανόδου, αφού σημείωσαν κέρδη 3,30% και 3,07% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Εθνικη και Βιοχάλκο. Τα κέρδη σε Autohellas, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Jumbo, ΔΑΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil και Τιτάν. Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy, ενώ ο ΟΤΕ μάζεψε στο -2,32% τις απώλειες του.
Latest News
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό
Προσγειώθηκε και πάλι πλησίον των 1.400 μονάδων το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Συνεχίζεται η διολίσθηση στο ΧΑ, ορατές και οι 1.400 μονάδες
Οι επενδυτές δείχνουν να περιμένουν την αγορά και πάλι στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Στους πωλητές τα ηνία του ΧΑ, συνεχίζονται τα πακέτα
Το ΧΑ δείχνει να έχει χάσει το momentum του
ΧΑ: Άμυνες έβγαλε ο Τιτάν στην πτώση των τραπεζών και του ΟΤΕ
Μόλις πριν από δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζει την οπισθοδρόμηση το ΧΑ - Προσπαθεί να βάλει πλάτη ο Τιτάνας
Εκεί που ο γενικός δείκτης δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζουν οι πωλητές στο ΧΑ - Υπό πίεση η Jumbo
Δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Αυξάνονται οι πιέσεις και… τα πακέτα στις τράπεζες
Τα πακέτα που έχει διακινήσει ο τραπεζικός κλάδος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Αύξηση 22% της κεφαλαιοποίησης του Small Cap σε 3 χρόνια
Οι τοπ εισηγμένες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο και της JP Morgan στην Νέα Υόρκη