Η αμερικανική αργία, αλλά και η επιφυλακτικότητα των Βρετανών traders λόγω των εκλογών στη χώρα τους, έχουν επιδράσει και στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εν μέσω καθίζησης του τζίρου ισορροπεί σε μια λεπτή γραμμή ολίγων μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,13% στις 1.425,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο επίσης 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.473,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,56% στις 1.249,80 μονάδες.

Η ελληνική… 4η Ιουλίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εν τέλει η αμερικανική αργία, αλλά και η βρετανική επιφυλακτικότητα, επηρεάζουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται σε ένα «κανάλι» διακύμανσης σχεδόν 10 μονάδων. Ο τζίρος δεν έχει καταφέρει να περάσει καν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η Πειραιώς έχει φτάσει το 1 εκατ. τεμάχια στον όγκο της.

Στη μεγάλη εικόνα όμως, όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, η δυναμική εταιρική κερδοφορία, το μειωμένο πολιτικό και δημοσιονομικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιμήσεις στη λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, στέλνοντας στο «ταμείο» όσους πίστεψαν έμπρακτα σε επιλεγμένες μετοχές. Το μέσο P/E δωδεκαμήνου της ελληνικής Αγοράς είναι για το σύνολό της μονοψήφιο, κάτι που ενισχύει τη σχολή σκέψης του «όχι ακριβού», σε discount συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή Χρηματιστήρια και άρα με περαιτέρω προοπτικές ανατίμησης του ελληνικού Χ.Α.

Ζητούμενα παραμένουν η έγκαιρη υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών και φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα τονώσουν τους ρυθμούς της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης και θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές στην ελληνική Κεφαλαιαγορά, καθώς και η επιβεβαίωση των προβλέψεων περί διατηρήσιμης αυξημένης εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων στη φετινή χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή μακροοικονομική αστοχία ή καθοδική αναθεώρηση των κλαδικών και εταιρικών outlook, θα σημάνει συναγερμό για τους μετόχους, θεσμικούς, insiders και «μικρούς».

Σα να μην έφταναν τα εγχώρια ζητήματα, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον – έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε – χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ», ενώ η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε κρίσιμη πολιτική καμπή. Σήμερα λαμβάνουν χώρα οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όποια και να είναι τα αποτελέσματα, οι επενδυτές θα… «μιλήσουν» με τις μετεκλογικές τους αγοραπωλησίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα, τις «ρηχές» Αγορές και τους «αδύναμους κρίκους», καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, Autohellas, Aegean, Λάμδα και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΔΑΑ.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ χάνει 3,48% λόγω αποκοπής μερίσματος, ενώ Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή Cenergy, Τιτάν, Μυτιληναίος και Coca Cola κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα και η Motor Oil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών