Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να διευρύνει την ανισότητα.

Η έρευνά μας έχει ήδη δείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 33% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 24% στις αναδυόμενες οικονομίες και το 18% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, για τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι συμπληρωματικό εργαλείο, και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ακόμη και νέων βιομηχανιών.

Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες αγοράς και χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα μερίδια θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης από τις προηγμένες οικονομίες και έτσι πιθανότατα θα επηρεαστούν λιγότερο και θα αντιμετωπίσουν λιγότερες άμεσες διακοπές από την τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών.

Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εργαστούν για να αποτρέψουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να συμπληρώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες. Στις προηγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, περίπου το 30% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία μπορεί να δουν μισθολογικά κέρδη ή μεγαλύτερη παραγωγικότητα – ενώ όσοι δεν μπορούν μπορεί να μείνουν πίσω. Οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όσοι βρίσκονται στις προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων και να δώσουν προτεραιότητα στην καινοτομία και την ολοκλήρωση της τεχνητής νοημοσύνης. Με παγκόσμιο συντονισμό, αυτές οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη νομοθεσία για να προστατεύουν τους ανθρώπους από πιθανούς κινδύνους και καταχρήσεις και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η πολιτική προτεραιότητα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι να τεθούν ισχυρά θεμέλια επενδύοντας σε ψηφιακές υποδομές και ψηφιακή κατάρτιση για τους εργαζομένους.

Ο Melina Giovanni  είναι οικονομολόγος στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύται  στο Blog του ΔΝΤ

Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts