
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να διευρύνει την ανισότητα.
Η έρευνά μας έχει ήδη δείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 33% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 24% στις αναδυόμενες οικονομίες και το 18% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, για τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι συμπληρωματικό εργαλείο, και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ακόμη και νέων βιομηχανιών.
Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες αγοράς και χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα μερίδια θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης από τις προηγμένες οικονομίες και έτσι πιθανότατα θα επηρεαστούν λιγότερο και θα αντιμετωπίσουν λιγότερες άμεσες διακοπές από την τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών.
Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εργαστούν για να αποτρέψουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να συμπληρώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες. Στις προηγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, περίπου το 30% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία μπορεί να δουν μισθολογικά κέρδη ή μεγαλύτερη παραγωγικότητα – ενώ όσοι δεν μπορούν μπορεί να μείνουν πίσω. Οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όσοι βρίσκονται στις προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων και να δώσουν προτεραιότητα στην καινοτομία και την ολοκλήρωση της τεχνητής νοημοσύνης. Με παγκόσμιο συντονισμό, αυτές οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη νομοθεσία για να προστατεύουν τους ανθρώπους από πιθανούς κινδύνους και καταχρήσεις και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η πολιτική προτεραιότητα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι να τεθούν ισχυρά θεμέλια επενδύοντας σε ψηφιακές υποδομές και ψηφιακή κατάρτιση για τους εργαζομένους.
Ο Melina Giovanni είναι οικονομολόγος στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύται στο Blog του ΔΝΤ


Latest News

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων

Στη μάχη της ανάπτυξης τράπεζες και κεφαλαιαγορές
Ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας στηρίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη

Μεταπτυχιακές σπουδές και επιστροφή διδάκτρων – Ποια δικαστήρια είναι αρμόδια;
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016