Στα χρόνια της κρίσης πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έστρεψαν το βλέμμα τους στο εξωτερικό αναζητώντας διέξοδο διαφυγής. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτέλεσε όρο επιβίωσης.Οι επιδόσεις πολλών εξ αυτών ξεπέρασαν τις προσδοκίες και εξελίχθηκαν σε πραγματικά success stories.
Η πρόοδος που πέτυχε έκτοτε η ελληνική οικονομία στο κομμάτι της εξωστρέφειας είναι αξιοσημείωτη.
Οι εξαγωγές εξελίχθηκαν σε εργαλείο πραγματικής ανάπτυξης για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πιστοποιούν.
Το 2023, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2010, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019, ενώ ο δείκτης του βαθμού ανοίγματος της οικονομίας στο διεθνές εμπόριο ανέρχεται πλέον σε 94% έναντι 50% το 2010 και 80% το 2019.
Παρ’ όλα αυτά, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πάνω από το 50% των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από τρεις πηγές: τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα καύσιμα.
Οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2017-22 σχεδόν διπλασιάστηκαν, αποτελούν ακόμη μικρό μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών.
Επιπλέον, χώρες όπως η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε κρίση παρόμοια με την ελληνική, έχουν καταφέρει να πετύχουν πολύ καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ ο βαθμός συγκέντρωσης παραμένει πολύ υψηλός: Οι 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διενεργούν το 50% περίπου της αξίας των συνολικών εμπορευματικών εξαγωγών.
Η συνταγή για περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι γνωστή. Περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών με έμφαση σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας. Μένει να την εφαρμόσουμε.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.