Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας μπλόκαρε την προγραμματισμένη πώληση της επιχείρησης αεριοστροβίλων της μονάδας Volkswagen MAN Energy Solutions σε κινεζική εταιρεία την Τετάρτη, με τους υπουργούς να επικαλούνται λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας σε μια κατάσταση που αρκετες φορές εχει χαρκτηριστει ως νέος εμπορικός πόλεμος.

Δασμοί: Ποιους κολοσσούς απειλεί η ΕΕ με έκτακτο χαράτσι

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας μπορεί να επανεξετάσει και να σταματήσει συναλλαγές που θεωρείται ότι έχουν επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, και το Βερολίνο και η ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους από τους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Η προγραμματισμένη πώληση της γερμανικής επιχείρησης στην κινεζική κρατική εταιρεία CSIC Longjiang GH Gas Turbine Co (GHGT) ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023 σε άγνωστη τιμή, αλλά η MAN Energy Solutions είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά την υπόθεση.

Το GHGT ανήκει στην China State Shipbuilding Corporation (CSSC), η οποία κυριαρχεί στην κινεζική ναυπηγική βιομηχανία.

Πολεμικά αντί εμπορικών πλοίων

Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους αεριοστρόβιλους όχι για πολιτικούς σκοπούς αλλά για την τροφοδοσία πολεμικών πλοίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης την Πέμπτη ότι αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της κανονικής επιχειρηματικής συνεργασίας και στη δημιουργία «τεχνητών εμποδίων».
«Θα πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική και εμπορική συνεργασία με βάση τα κοινά συμφέροντα και τους κανόνες της αγοράς στο πνεύμα του αμοιβαίου οφέλους », δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάο Νινγκ.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα ελπίζει ότι η Γερμανία θα προσφέρει ένα δίκαιο, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον για όλους, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών εταιρειών.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία γενικά χαιρετίζει τις επενδύσεις, αλλά ότι οι τεχνολογίες που είναι σημαντικές για τη «δημόσια τάξη» πρέπει να προστατευθούν και γι’ αυτό η συμφωνία σταμάτησε.

Η MAN Energy Solutions δήλωσε ότι σεβάστηκε την απόφαση της κυβέρνησης και θα ξεκινήσει μια δομημένη διαδικασία για να τερματίσει τη νέα ανάπτυξη αεριοστροβίλων.

«Κινεζικές επιδοτήσεις»

Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη φάση με τη μέγιστη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών μας», είπε ένας εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Η επιχείρηση έχει περίπου 14.000 υπαλλήλους.

Μια πηγή είπε στο Reuters την Τρίτη ότι ο όμιλος θα διατηρήσει την κερδοφόρα δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών τουρμπίνας.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τις εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα – τον ​​σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας – και πιέζει για ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες.

Η ΕΕ λαμβάνει επίσης μέτρα κατά των, όπως πιστεύει, άδικων κινεζικών επιδοτήσεων στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, αν και η γερμανική ένωση αυτοκινήτων VDA προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει τους προγραμματισμένους δασμούς της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή