Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι πλήρως πεπεισμένη ότι οι πιέσεις στις τιμές που δημιουργούνται στη ζώνη του ευρώ συγκρατούνται επαρκώς, σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει πηγή ανησυχίας.

«Αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο είναι ο εγχώριος πληθωρισμός», επειδή «η ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές εξαρτάται από τις νομισματικές συνθήκες», ανέφερε ο Λέιν, μιλώντας σε διάλεξη στη Νάπολη της Ιταλίας. «Αυτό επιστρέφει στο γιατί εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο εγχώριος πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμα πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%», υπογράμμισε.

Οι επισημάνσεις του Λέιν, έρχονται αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ έχουν αρχίσει να εκτιμούν ότι είναι  πολύ νωρίς για να αποφασιστεί μία δεύτερη μείωση των επιτοκίων, καθώς απαιτούνται περισσότερα στοιχεία, που θα επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί  προς τον στόχο του 2%. Έντονο προβληματισμό προκαλούν τόσο οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών όσο και το κόστος των υπηρεσιών ειδικότερα.

Ευρωζώνη: Σήμα ανησυχίας από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες – Ποιους κινδύνους βλέπουν

Πηγή ανησυχίας, ο πληθωρισμός

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο Λέιν είχε πει στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα δώσουν απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα της ΕΚΤ σχετικά με τις υποκείμενες πιέσεις τιμών. Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του μήνα θα επικεντρωθεί στην «οικονομική πλευρά», αποκάλυψε.

Στη Νάπολη, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αύξηση των μισθών θα ομαλοποιηθεί το 2025, επικαλούμενος διάφορες έρευνες.

«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος είναι ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά με υψηλούς μισθούς», είπε ο Λέιν. «Οι αυξήσεις στους μισθούς θα φαίνονται πιο φυσιολογικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή