
Σε χώρα των αλύτρωτων γάμων κινδυνεύει να μετατρέψει τη χώρα του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η νέα ιδέα του Ρώσου προέδρου για να χρηματοδοτήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς που μόνο τις βιομηχανίες όπλων εξυπηρετεί, είναι όντως πρωτότυπη: οκταπλασιάζει το κόστος των ήδη πολύ δαπανηρών διαδικασιών έκδοσης διαζυγίων.
Πούτιν – Σι: Συμφώνησαν να προχωρήσουν στον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2»
«Για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, κάθε ρούβλι μετράει. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει ρύθμιση με στόχο τον οκταπλασιασμό των τελών διαζυγίου», αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τον ρωσικό Τύπο. Η διάταξη εντάσσεται στο πλαίσιο της τροποποίησης του φορολογικού νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και προβλέπει την αύξηση του κόστους διαζυγίου από 650 στα 5.000 ρούβλια.
Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του βασικού μηνιαίου μισθού στη Ρωσία. Εξυπακούεται ότι σ’ αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν η αμοιβή του δικηγόρου, πιθανά δικαστικά έξοδα, όπως και άλλες πάγιες δαπάνες διατροφής που ενδεχομένως θα επιδικαστούν.
Πολεμική οικονομία
«Το Κρεμλίνο πρέπει να καλύψει το ρωσικό δημοσιονομικό έλλειμμα που φθάνει στα 32 δισ. δολάρια και αναζητά το παραμικρό περιθώριο χρηματοδότησης για να ελαφρύνει την τεράστια επιβάρυνση στα δημόσια οικονομία της χώρας που προκαλεί ο πόλεμος», εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Διότι «το ρωσικό κράτος ξοδεύει αφειδώς». Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Μόσχας εκτινάχθηκε, σύμφωνα με υπολογισμούς, στα 140 δισ. δολάρια από 60 δισ. που ήταν το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του AFP, για να μείνουν ελκυστικοί οι μισθοί των στρατιωτικών μαζί με τα επιδόματα πολέμου μπορούν να φτάσουν έως το δωδεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού.
Με τη φορολόγηση όσων θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά του γάμου η ρωσική κυβέρνηση θέλει επίσης να εξασφαλίσει κεφάλαια για να αντεπεξέλθει στις κυρώσεις της Δύσης. «Τον Ιούνιο οι ΗΠΑ ενέτειναν την προσπάθεια να περιορίσουν τις πηγές χρηματοδότησης της Ρωσίας στοχοποιώντας σχεδόν όλες τις ξένες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να διατηρούν σχέσεις με τη Μόσχα», γράφει η Κλαρά Γκατιέ στη «Le Figaro».
Διαζύγια για ολιγάρχες
«Καλά, δεν εξεγείρονται με όλα αυτά οι Ρώσοι;», θα αναρωτιόταν ευλόγως κάποιος. Σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία, όπως είναι η ρωσική, η σχεδόν απαγόρευση του διαζυγίου για λόγους αντικειμενικούς εκλαμβάνεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως προστασία του γάμου. «Μπράβο στον πρόεδρο που βοηθάει για να μη διαλύονται οι οικογένειες», θα πουν πολλοί.
«Μ’ ένα σμπάρο ο Πούτιν πετυχαίνει δυο τρυγόνια», σχολιάζει η ρεπόρτερ του «Figaro», καθώς ο Ρώσος πρόεδρος και χρήματα μαζεύει και ενισχύει το προφίλ του στα τμήματα εκείνα του λαού στα οποία είναι πολύ δημοφιλής. Εξάλλου το ποσοστό διαζυγίων στη χώρα είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Στη χώρα των 146,2 εκατ. κατοίκων (συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας αλλά όχι των νέων κατεχόμενων εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία) κατατέθηκαν 683.700 αιτήσεις για την έκδοση διαζυγίων.
Η νέα νομοθεσία που οκταπλασιάζει τα έξοδα διαζυγίου θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025 και όλα δείχνουν ότι τους μήνες που απομένουν μέχρι να εκπνεύσει το τρέχον έτος θα προκληθεί ένας πανικός στη Ρωσία από τους εκαντοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα σπεύσουν να προλάβουν για να λυτρωθούν από τα οικογενειακά δεσμά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέλη για την αλλαγή ονόματος στα επίσημα έγγραφα του κράτους θα υπερτριπλασιαστούν από την απόμενη χρονιά και θα φθάσουν στα 5.000 ρούβλια από 1.500 που είναι εφέτος. Από του χρόνου μόνο οι ολιγάρχες θα μπορούν να γλιτώσουν από έναν τελματωμένο γάμο.
«Υπέροχες παραδόσεις»
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πόλεμος ενίσχυσε το αίσθημα φυγής των Ρώσων από την οικογενειακή στέγη. Τα διαζύγια αυξήθηκαν κατά 5% μετά την εισβολή στην Ουκρανία συγκριτικά με τα προπολεμικά επίπεδα.
Η βαριά φορολόγηση της διάλυσης των γάμων εξάλλου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ενθάρρυνσης των γεννήσεων που έχει εγκαινιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποιος βλέπει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα του να οξύνεται ιδιαίτερα μετά την επιβολή κυρώσεων και εν γένει την απομόνωση της χώρας από τη Δύση.
Η έλλειψη εργατών από τις γύρω χώρες σε συνδυασμό με τις επιστρατεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις εργατικών χεριών σε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται κατά κύριο λόγο άνδρες.
Σε μια ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο ο Πούτιν κάλεσε τις Ρωσίδες να κάνουν τόσα παιδιά όσα είχαν κάποτε οι γιαγιάδες τους. «Ας αναβιώσουμε τις υπέροχες παραδόσεις του λαού μας, όταν οι Ρώσοι αποκτούσαν επτά και οκτώ απογόνους», είχε πει ο πρόεδρος.
Φοροκαταιγίδα
Η μεταρρύθμιση του φορολογικού προβλέπει πάντως και άλλες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όπως μεταδίδει το AFP, στόχος του Κρεμλίνου και της ρωσικής κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα με επιπλέον έμμεσους φόρους αλλά να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων.
Ειδικότερα για τις εταιρείες που υποβάλλουν καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της χώρας η δαπάνη θα εκτιναχθεί από τα 35.000 στα 400.000 ρούβλια. Η Μόσχα θα συμπεριλάβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στον Προϋπολογισμό για το 2025 που θα συντάξει.


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές