Τους τελευταίους μήνες τα διεθνή μέσα φιλοξενούν διθυράμβους για τα πάλαι ποτέ «κακά παιδιά» του ευρωπαϊκού νότου, στα οποία δόθηκε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο PIGS (αγγλικά γουρούνια). Το PIGS αποτελεί επί της ουσίας ένα υποτιμητικό αρκτικόλεξο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να προσδιορίσει τις οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης, της Πορτογαλίας , της Ιταλίας , της Ελλάδας και της Ισπανίας (Portugal,  Italy, Greece, Spain).

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2009–14, η παραλλαγή PIIGS ή GIPSI (ακούγεται όπως η λέξη αθίγγανος στα αγγλικά) επινοήθηκε για να συμπεριλάβει την Ιρλανδία.

Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, σε ένα συλλογικό χάος οι χώρες των PIGS βουτηγμένες στο υπερβολικό δημόσιο χρέος και τα επισφαλή δάνεια στα τραπεζικά τους συστήματα απείλησαν τότε το μέλλον του ευρώ.

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες ο S&P – Πού βάζει τον πήχη

Τώρα, μετά από μια μακρά εκκαθάριση, τα πράγματα έχουν αλλάξει: τουλάχιστον στον τραπεζικό τομέα, η περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον πυρήνα της. Τράπεζες που κάποτε θεωρούνταν τα μαύρα πρόβατα των επενδύσεων, ξαφνικά επιστρέφουν στη μόδα.

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, σε άρθρο-γνώμης τους υπό τον τίτλο «Στην ευρωπαϊκή τραπεζική, οι Piigs μπορούν ακόμα να πετάξουν» (In European banking, Piigs can still fly).

Ελκυστικές οι τράπεζες

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η επενδυτική ελκυστικότητα των τραπεζών του Νότου αποτελεί έναν συνδυασμό χαμηλών αποτιμήσεων, καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια. Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε υπεραπόδοση. Ο συντάκτης μάλιστα, επισημαίνει ότι οι συνολικές αποδόσεις για τους δείκτες του τραπεζικού τομέα και στις πέντε χώρες είναι τουλάχιστον 100%.

Τα συγκρίσιμα κέρδη για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι μόλις 60%.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να διασκεδάζουν το άλλοτε αδιανόητο, ότι οι μέρες των χαμηλών μονοψήφιων αποδόσεων των ιδίων κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τραπεζικές συναλλαγές ανήκουν κυρίως στο παρελθόν» προσθέτει το άρθρο.

Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες της περιφέρειας τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση όταν τα επιτόκια αυξάνονται χάρη στο υψηλότερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Για παράδειγμα οι μέσες αποδόσεις των ενσώματων μετοχών ήταν 13% στην Ιταλία και την Ισπανία το 2022 και το 2023 σε σύγκριση με 9% στη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι τράπεζες της περιφέρειας έχουν επίσης μεταβιβάσει τα επιτόκια στους αποταμιευτές πιο αργά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους.

Η εικόνα στις μετοχές

Ωστόσο, δεν έχουν μεγάλη πίστωση στις αποτιμήσεις τους. Οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να υστερούν αρκετά σε σχέση με την αύξηση των κερδών. Τα πολλαπλάσια κέρδη προθεσμιακών κερδών μεταξύ έξι και επτά φορές παραμένουν κοντά στα επίπεδα της εποχής της κρίσης. Αυτό συμβαίνει παρά τις αποδόσεις των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του 2026 τουλάχιστον.

Καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται, οι αποδόσεις στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να αυξηθούν: τα περιθώρια επιτοκίου συνήθως επωφελούνται σε εκείνο το σημείο του κύκλου από δάνεια με υψηλότερο σταθερό επιτόκιο που έχουν ήδη στα βιβλία και πτώση των επιτοκίων καταθέσεων.

Αναδύεται η περιφέρεια

Σύμφωνα με τους FT αυτό μπορεί επίσης να είναι το σημείο καμπής, όπου αναδύονται τα πιο υγιή δανειακά χαρτοφυλάκια της  περιφέρειας.

Η κρατική στήριξη βοήθησε να διατηρηθούν χαμηλές οι απώλειες δανείων σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2020. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρηγορότερα στη βόρεια Ευρώπη εν μέσω ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερων επιπέδων χρέους του ιδιωτικού τομέα και αναταραχών στις αγορές εμπορικών ακινήτων.

Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για να έχουμε μια αντίθετη άποψη: ακόμη και όταν τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν, οι τράπεζες χαμηλής αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να συνεχίσουν να πετούν…, καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή