Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα εκατομμύρια πολίτες στη Βρετανία, με το αποτέλεσμα να θεωρείται εν πολλοίς  βέβαιο: μια σαρωτική νίκη των Εργατικών, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν ένα προβάδισμα 15-25 μονάδων έναντι των Συντηρητικών, το οποίο μεταφράζεται σε μια πλειοψηφία 100 και πλέον εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, οι Εργατικοί θα έχουν την ελευθερία κινήσεων που χρειάζονται για να προωθήσουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουν υποσχεθεί.

Βρετανικές εκλογές: Τι σημαίνει μια νίκη των Εργατικών για τις αγορές

Η οικονομική ατζέντα στη Βρετανία

Οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν προεκλογικά για ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα περιορίζει τις δαπάνες και παράλληλα θα στηρίζει τις επενδύσεις και τις πολιτικές για τη βιομηχανία.

Το μανιφέστο του κόμματος περιστρέφεται γύρω από πέντε πυλώνες:

  1. Αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης
  2. Μετατροπή της Βρετανίας σε «υπερδύναμη» καθαρής ενέργειας
  3. Περιορισμό της εγκληματικότητας
  4. Μεταρρύθμιση των συστημάτων παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης
  5. Δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), κατάλληλου για το μέλλον.

Εθνικό Ταμείο Πλούτου στη Βρετανία

Οι Εργατικοί προτείνουν τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Πλούτου με κεφάλαιο 7,3 δισεκατομμυρίων στερλινών για την ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια, καθώς και τη δημιουργία της δημόσιας εταιρείας «Great British Energy» για την προμήθεια καθαρής ενέργειας.

Ψήφος εμπιστοσύνης από το City

Η προοπτική μιας συντριπτικής νίκης του Κιρ Στάρμερ στις γενικές εκλογές της Πέμπτης, φαίνεται ότι ικανοποιεί ιδιαίτερα την αγορά, με επενδυτές του City να τονίζουν ότι θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία ένα premium σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη λίρα, τις μετοχές και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής σε άλλες περιοχές.

Σε έντονη αντίθεση με τις προειδοποιήσεις του Συντηρητικού Κόμματος, αναλυτές στο City του Λονδίνου αναφέρουν ότι η προοπτική μιας ηχηρής εντολής για το κόμμα του Στάρμερ θα μπορούσε να εξασφαλίσει το καθεστώς «ασφαλούς καταφυγίου» της Βρετανίας μεταξύ των επενδυτών σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο.

Όπως γράφει ο Guardian, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επικράτηση των Εργατικών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για παγκόσμιες επενδύσεις στη Βρετανία μετά από χρόνια πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit υπό τους Τόρις, το οποίο κατάφερε να θολώσει τις προοπτικές για τους διεθνείς επενδυτές.

Επιστροφή σε σταθερή βάση

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό της Λιζ Τρας – όταν οι επενδυτές μίλησαν για ένα « ανόητο premium » για τη Βρετανία – ειδικοί του City είπαν ότι ένα σαφές αποτέλεσμα την Πέμπτη θα μπορούσε να επαναφέρει τη Βρετανία σε πιο σταθερή βάση.

Ο Nuwan Goonetilleke, επικεφαλής του Ομίλου Phoenix, ο οποίος διαχειρίζεται επενδύσεις άνω των 280 δισεκατομμυρίων στερλινών, υπογραμμίζει ότι ήδη χρήματα εισρέουν σε περιουσιακά στοιχεία που είναι εισηγμένα στο Λονδίνο εν αναμονή μιας νίκης των Εργατικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζεται πραγματικά όχι μόνο ως ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά το πιο ασφαλές καταφύγιο – ειδικά στην Ευρώπη», είπε.

«Δεδομένων των προηγούμενων περιστροφών που παρατηρήθηκαν στις αγορές, είτε πρόκειται για τη Λιζ Τρας είτε για τις αριστερές πολιτικές από τους Εργατικούς του Jeremy Corbyn το 2019, δεν βλέπουμε πραγματικά καμία από αυτές τις άγριες ταλαντεύσεις τώρα […] Με την πλειοψηφία των Εργατικών, συνεχίζει να διπλασιάζει πραγματικά αυτή την υπόσχεση οικονομικής σταθερότητας, ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου».

Ο Joshua Mahony, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Scope Markets, δήλωσε ότι «δεδομένων των πολιτικών αναταράξεων που γίνονται αισθητές σε όλη την Ευρώπη, η προοπτική ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να γίνει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου καταφύγιο για τα επόμενα χρόνια».

Το φλερτ με τις επιχειρήσεις στη Βρετανία

Παράλληλα, ο Στάρμερ φλερτάρει με τις μεγάλες επιχειρήσεις, προκαλώντας κριτική από την αριστερά ότι η ατζέντα του διαφέρει ελάχιστα από αυτή των Τόρις και θα ενισχύσει την επιρροή των πλούσιων συμφερόντων.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι η εγκατάλειψη των πολιτικών της εποχής του Κόρμπιν είναι σημαντική για την προσέλκυση ψηφοφόρων και την αντιμετώπιση των κατηγοριών για δημοσιονομική ανικανότητα που έχουν αποδοθεί στο κόμμα από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι σχέσεις με την ΕΕ και η «απαγορευμένη λέξη»

Μια κυβέρνηση των Εργατικών αναμένεται, παράλληλα να καταβάλλει προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας την αναβάθμιση των εμπορικών διευθετήσεων μετά το Brexit. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας τελωνειακής ένωσης και μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά μέσα στην πρώτη θητεία τους.

Πριν από πέντε χρόνια, οι τελευταίες γενικές εκλογές αφορούσαν το Brexit.  Ο Μπόρις Τζόνσον μιλούσε τότε για «έτοιμο Brexit» και έλαβε την πλειοψηφία που απαιτείτο για να το προωθήσει.

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας εμπορικής εταιρικής σχέσης δεν είχαν ακόμη καθοριστεί.

Το τίμημα που πλήρωσαν οι Βρετανοί για να επιτύχουν μια συμφωνία ήταν ένα δυσάρεστο σοκ σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως αγρότες, των οποίων το καθεστώς επιδοτήσεων μετά την ΕΕ παραμένει αβέβαιο. Το εμπόριο τροφίμων παραμένει πιο δύσκολο.

Το τίμημα που πλήρωσε η οικονομία είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα και πέντε χρόνια μετά τις εκλογές για το Brexit, η λέξη αυτή φαίνεται «απαγορευμένη» στις προεκλογικές εξαγγελίες,

Τόσο το Συντηρητικό όσο και το Εργατικό Κόμμα έκριναν ότι είναι καλό να αποφεύγουν τις αναφορές στο Brexit.

Οι Εργατικοί λένε ότι δεν θα επιχειρήσουν να επανέλθουν στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, αλλά θέλουν να μειώσουν τους εμπορικούς περιορισμούς και να χαλαρώσουν τους ελέγχους στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Η επιφυλακτικότητα των Εργατικών να προβάλουν το πιθανό μετεκλογικό τους σχέδιο έναντι της ΕΕ οφείλεται στην προθυμία τους να στοχεύσουν στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Ενώ οι Εργατικοί θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την ΕΕ, οι αναλυτές λένε ότι το μπλοκ δύσκολα θα κάνει τη ζωή πιο ευχάριστη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ έχει τα δικά της προβλήματα, όπως η άνοδος των ακροδεξιών κυβερνήσεων, οι τεταμένες σχέσεις εντός της Ένωσης και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αλλαγές στην ΕΕ

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το BBC, η ΕΕ αλλάζει. Υπάρχει νέα δυναμική σε οποιεσδήποτε τέτοιες συνομιλίες. Η Ιταλία έχει ένα λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα στην εξουσία. Η Γαλλία μπορεί να έχει το ίδιο εντός τριών ημερών μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι αδύναμη και έτσι ο γαλλογερμανικός άξονας για το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι επίσης αποδυναμωμένος.

Η σκεπτικιστική προς τις Βρυξέλλες ουγγρική κυβέρνηση μόλις ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε στενότερη συνεργασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την διαφαινόμενη απειλή για τα ανατολικά μέλη της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα, επομένως οι μικρότερες χώρες είναι πιο πρόθυμες να ακούσουν όταν έρχεται το Λονδίνο.

Πώς θα μπορούσε η «ανεξαρτησία στην Ευρώπη» να είναι η απάντηση;

Είναι απίθανο το Ηνωμένο Βασίλειο να ζητήσει να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Και ακόμα κι αν το έκανε, η διαδικασία για να γίνει αυτό δεν είναι πολύ σαφής.

Κανένα κράτος μέλος δεν είχε εγκαταλείψει την ΕΕ πριν από το Brexit, επομένως κανένα κράτος δεν ζήτησε να επανενταχθεί.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη αναμένεται να ζητήσουν ένα βαρύ τίμημα και μια σαφή δέσμευση για να διασφαλίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ομαδικός παίκτης στο μέλλον…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή