Για τα αίτια που αυξάνονται οι τιμές ρεύματος το καλοκαίρι, τις εκτιμήσεις του για το επόμενο εξάμηνο, αλλά και για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην ελεύθερη εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας αλλά με όρους αγοράς, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο ένθετο του ΟΤ στο One Channel.

Σκυλακάκης στο Economist: Έρχεται νομοσχέδιο για τις μπαταρίες – Ψαλίδι 70% στις εγγυήσεις των επενδυτών

Ο κ. Σκυλακάκης, συστήνει επίσης στους καταναλωτές με ποιο κριτήριο να επιλέγουν τα χρωματιστά τιμολόγια, ενώ αναφέρεται και στο θέμα της πιθανότητας επαναφοράς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε στον ΟΤ πως η αυξημένη ζήτηση είναι αύτη που δημιουργεί πίεση στις τιμές: «Το καλοκαίρι έχουμε τιμές ρεύματος που επηρεάζονται από τη διπλάσια ζήτηση, υπερδιπλάσια για να είμαστε ακριβείς: Η ζήτηση ανεβαίνει από τα 4 GW στα 8-10 GW. Έτσι προκαλείται πίεση στις τιμές. Ένα κομμάτι αυτής της πίεσης απορροφάται από τους παρόχους αυτή τη στιγμή. Δηλαδή εάν δείτε πως ενώ κάποιοι προέβλεπαν αυξήσεις 20-25% έχουμε μεσοσταθμική αύξηση πιο μικρή από 10%», σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης

Οι τιμές το καλοκαίρι

Στην ερώτηση εάν και τον επόμενο μήνα οι πάροχοι βάλουν πλάτη ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές στη λιανική, ο κύριος Σκυλακάκης απάντησε πως θα δούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά: «Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως στο καινούριο ηλεκτρικό σύστημα ,τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουμε πιο υψηλές τιμές από το φθινόπωρο και την άνοιξη καθώς έχουμε διπλάσια ζήτηση».

Στο επόμενο εξάμηνο

Ο κ. Σκυλακάκης προχώρησε και σε εκτίμηση για το ύψος των τιμών ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου: «Η εικόνα που έχω μέχρι τώρα είναι πως μεσοσταθμικά δεν θα έχουμε μέσα στη χρονιά τιμές υψηλότερες από αυτές του προηγούμενου Ιανουαρίου αλλά κατάτι μικρότερες»

Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Στην ερώτηση ποιο τιμολόγιο θα πρέπει να επιλέξουν οι καταναλωτές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο υπουργός απάντησε πως κάθε ενεργειακό προφίλ έχει διαφορετική συμπεριφορά: «Εάν δεν έχεις το χρόνο να πολυασχολείσαι με τις τιμές του ρεύματος, επιλέγεις ένα πάροχο που έχει συστηματικά χαμηλότερες τιμές και μένεις σε αυτόν στο πράσινο ή στο κίτρινο. Θέλεις να μην ασχολείσαι και έχεις και μικρή κατανάλωση διαλέγεις ένα μπλε και δεν ασχολείσαι για το επόμενο εξάμηνο ή χρόνο. Υπάρχει επιλογή.»

Οι επιδοτήσεις

Για το ενδεχόμενο επιστροφής των επιδοτήσεων ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Επιδοτήσεις υπάρχουν σε περιόδους ενεργειακής κρίσης. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε τέτοιο ενδεχόμενο. Όταν υπήρξε το κάναμε, εάν πυροδοτηθεί μία ενεργειακή κρίση ξανά προφανώς θα επιδοτήσουμε ξανά τους λογαριασμούς ρεύματος. Η έμφαση που δίνουμε τώρα είναι πως θα βελτιωθεί δομικά η αγορά. Γιατί τελικώς οι επιδοτήσεις είναι λεφτά που εισπράττουμε από φορολογούμενο και τα επιστρέφουμε πίσω στον καταναλωτή που είναι πάλι φορολογούμενος .Αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή είναι να παράγουμε φθηνότερα και να γίνει αυτό πρέπει να βάλουμε περισσότερες ΑΠΕ», εξηγεί.

Η αποθήκευση ενέργειας

Στο ένθετο του ΟΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε και για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο και θα τερματίζει τις επιδοτήσεις στις μπαταρίες.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την αποθήκευση. Θα ανοίξουμε την αγορά των μπαταριών σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μέχρι το 2030 και θα πούμε, όσοι θέλετε βάλτε μόνοι σας μπαταρίες stand alone και όσοι έχετε μεγάλες περικοπές και έχετε φωτοβολταϊκά μπορείτε να βάλετε στο πλαίσιο του πάρκου σας και μπαταρία χωρίς επιδοτήσεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα θα δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά. Εάν η αγορά αντιδράσει θετικά και μπουν πολλές μπαταρίες, αυτό θα σημαίνει πως θα έχουμε μικρότερα κόστη στα επόμενα χρόνια ,καλύτερο σύστημα πιο ευσταθές σύστημα , χωρίς να έχει βάλει το χέρι στη τσέπη ο φορολογούμενος. Επίσης θα κάνουμε και σε κάποιες περιοχές ένα διαγωνισμο με κάποια υπόλοιπα κονδυλίων από το ΤΑΑ. Έτσι κλείνει το κεφάλαιο αποθήκευση όσον αναφορά τις μπαταρίες καθώς υπάρχουν και τα μεγάλα έργα αντλιοσιοταμίευσης(όπως Αμφιλοχία) τα οποία τα προωθούμε και θα συνεχίσουμε να τα προωθούμε», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια