
Μνημόνιο συνεργασίας ορίζοντα πέντε ετών υπέγραψαν η ΕΥ Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με στόχο τον συντονισμό δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η συνεργασία επισημοποιήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη. Το Πανεπιστήμιο εκπροσώπησε ο Πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, και την ΕΥ Ελλάδος, ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Γιώργος Παπαδημητρίου.
ΕΥ Ελλάδος: Γεφυρώνοντας το χάσµα µεταξύ Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας
Οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν, μέσω του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου συνεργασίας, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να επιδιώξουν κοινές πρωτοβουλίες σε μια σειρά από τομείς, που αφορούν τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας, τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε φοιτήτριες και φοιτητές, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, το πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Ø Την υλοποίηση κοινών δράσεων για την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για τους νέους επιστήμονες.
Ø Την παροχή καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης από την ΕΥ, για την ορθή υλοποίηση επιχειρηματικών μοντέλων.
Ø Τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης των φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου στην EY Ελλάδος, με σκοπό τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Σήμερα, η EY Ελλάδος διατηρεί γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, απασχολώντας περισσότερους από 2.500 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας “work from anywhere”. Συγκεκριμένα, το γραφείο της EY στη Θεσσαλονίκη, κατά τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, έχει πετύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, αυξάνοντας το δυναμικό του περισσότερο από 400%, προσφέροντας το πλήρες εύρος των υπηρεσιών του οργανισμού σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.
Ø Τη δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητριών και φοιτητών σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα της EY, προάγοντας την επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Ø Την παροχή υποτροφιών σε φοιτήτριες και φοιτητές ή μέλη του Πανεπιστημίου για την εκπόνηση μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών εργασιών ή οποιωνδήποτε άλλων εργασιών συναφών με τα αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος των δύο μερών.
Όπως επισημαίνει η EY Ελλάδος, το μνημόνιο αποτελεί εφαλτήριο για τη διαμόρφωση ενός εποικοδομητικού κύκλου συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων, ενισχύοντας τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο οργανισμών, θα προωθήσει την περαιτέρω σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, επιτρέποντας στις φοιτήτριες και τους φοιτητές να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Ταυτόχρονα, θα ενδυναμωθεί η παραγωγή ερευνητικού έργου που είναι συναφές με τα ενδιαφέροντα και των δύο μερών. Αντίστοιχα, η συνεργασία αναμένεται να προωθήσει και την επιστημονική κατάρτιση των ανθρώπων της EY, παρέχοντας την απαιτούμενη ακαδημαϊκή τεχνογνωσία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
Δηλώσεις
Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, σημείωσε: «Στην EY, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη στενότερης συνεργασίας της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την αποτελεσματικότερη κάλυψη των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας. Την πεποίθησή μας αυτή, υλοποιούμε στην πράξη μέσα από γόνιμες συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας, παράλληλα, και στην ανάδειξη του κατά τόπους αξιόλογου ανθρώπινου κεφαλαίου και την τόνωση των τοπικών οικονομιών και κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που αναμένουμε να δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες από τη Βόρεια Ελλάδα – και όχι μόνο – να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις στο αντικείμενο των σπουδών τους και να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους, δίνοντάς τους, έτσι, τα εφόδια να πραγματώσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στο απαιτητικό σημερινό περιβάλλον».
Με τη σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, δήλωσε σχετικά: «Με τη σημερινή συμφωνία, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συνεχίζει την πολιτική εξωστρέφειας και ανάπτυξης ισχυρών δεσμών με την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Η υπογραφή του συμφώνου συντελεί σε αυτούς ακριβώς τους στόχους, καθώς επισημοποιεί την έναρξη κοινών πρωτοβουλιών με την ΕΥ, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διεθνώς. Το μνημόνιο πιστεύω ότι θα βελτιώσει τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής μας κοινότητας με την αγορά εργασίας, θα διευρύνει σημαντικά τη δυνατότητα των φοιτητών και των φοιτητριών μας να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση, θα συμβάλλει στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Είμαι βέβαιος ότι πέρα από το αμοιβαίο όφελος το οποίο θα προκύψει για τους δύο φορείς, θα υπάρξει και ουσιαστική συνεισφορά τόσο στην επιστημονική έρευνα στους κλάδους κοινού ενδιαφέροντος όσο και την ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της».


Latest News

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών