Μετά τις ριζοσπαστικές αλλαγές στον ΣΕΒ –έστω και σε επίπεδο εκλογικής διαδικασίας- και ενώ έχει προηγηθεί η ίδρυση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες «σιωπής», ήρθε η σειρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) για το δικό το disruption.

Κωνσταντίνος Γεράρδος: Νέος πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ ο επικεφαλής της Πλαίσιο – Όλα τα μέλη του ΔΣ

Νέος πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ εξελέγη ο Κώστας Γεράρδος, αντιπρόεδρος και CEO της αλυσίδας Πλαίσιο, ενώ στις κορυφαίες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, για πρώτη φορά ο κλάδος της τεχνολογίας κυριαρχεί, αφού τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο Παναγιώτης Βρετός από τα καταστήματα Public και εκείνη του γενικού γραμματέα ο Γιάννης Βασιλάκος από την Κωτσόβολος (μέλος του ομίλου ΔΕΗ). Ταμίας, όπως και τις δύο προηγούμενες τριετίες, εκλέχτηκε ο Δημήτρης Κολέττας της εταιρείας AXF (Attrattivo), με το fashion retail να έχει σχεδόν μόνιμη θέση στο Δ.Σ.

Πού στοχεύει ο Κώστας Γεράρδος

Με υψηλές φιλοδοξίες ο Κώστας Γεράρδος από τη θέση του προέδρου στοχεύει στην ενίσχυση και ανάπτυξη του Συνδέσμου και όπως λέει στον ΟΤ το πρώτο στρατηγικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να βελτιωθεί το «προϊόν», γιατί «αν δεν είναι καλό το προϊόν όσο marketing και να κάνεις δεν έχεις αποτελέσματα».

«Πρέπει ο Σύνδεσμος να δίνει αξία στα μέλη» τονίζει ο νέος πρόεδρος εξηγώντας πως το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει θέσει τρεις προτεραιότητες: σωστό και αποτελεσματικό net working, ανταλλαγή γνώσης μέσω θεματικών συνεδρίων σε κρίσιμους τομείς της λιανικής, προγραμμάτων εκπαίδευσης και κλαδικών ερευνών, καθώς και ενδυνάμωση του branding του retail, με προβολή της αξίας του κλάδου στην ευρύτερη οικονομία.

Όσον αφορά την χρόνια αντιπαράθεση «μικρομεσαίοι και μεγάλοι λιανέμποροι» ο Κώστας Γεράρδος, που πήρε 60 ψήφους από τα 80 μέλη του ΣΕΛΠΕ, είναι ξεκάθαρος: «Θα πρέπει ένας φορέας να ενώσει τη λιανική, όλα τα καταστήματα, μικρά, μεσαία και μεγάλα, για να μπορεί να ανταλλάσει καλές πρακτικές, μακάρι να είναι ο δικός μας Σύνδεσμος».

Ας σημειωθεί ότι αν και ολιγομελής ο ΣΕΛΠΕ η «δύναμη πυρός» που διαθέτει σε επίπεδο συνολικού τζίρου ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που τον απαρτίζουν, ελληνικές και πολυεθνικές, να απασχολούν περισσότερους από 125.000 εργαζόμενους.

Παρουσίες και απουσίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κώστας Γεράρδος είχε πάρει ήδη το βάπτισμα του πυρός όσον αφορά την εκπροσώπηση των «μεγάλων» του retail, καθώς είχε εκλεγεί στη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. του ΣΕΛΠΕ την τριετία 2018-2021 με πρόεδρο τον Αντώνη Μακρή. Ωστόσο θεωρώντας ότι δεν υπήρχε πρόοδος στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του Συνδέσμου παραιτήθηκε.

Πάντως το νέο διοικητικό σχήμα αναφορικά με τη σύνθεσή του έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο του 2018, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η Lamda Development, ιδιοκτήτρια των μεγαλύτερων εμπορικών κέντρων στην ελληνική αγορά δεν εκπροσωπείται στο Δ.Σ. από το 2021 και μετά.

Το αντίθετο συμβαίνει με τους Βασίλη Φουρλή (ΙΚΕΑ), τον Ηλία Μάλαμα (ITX Ελλάς – Zara) και τον Γιώργο Παπαντώνη (S/M Αστέρας), οι οποίοι επανειλημμένα εκλέγονται ως μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΛΠΕ.

Το νέο ΔΣ συμπληρώνεται με τον Αντώνη Μακρή (Άννα Μαρία Μαζαράκη), ο οποίος μετά από 4 φορές πρόεδρος τα τελευταία 12 χρόνια αποχώρησε από τη θέση του επικεφαλής και τον Νίκο Μουστάκα (Μουστάκας).

Παράλληλα, εξελέγησαν αναπληρωματικά μέλη οι Νικόλαος-Παναγιώτης Κωνσταντίνου (Athens Metro Mall), Παναγιώτης Συκαράς (Συκαράς Π.Ι & ΣΙΑ) & Γιώργος Μπιθαράς (B&F Group), ενώ ο Αντώνης Ζαΐρης παραμένει στη θέση του γενικού διευθυντή και αναπληρωτή αντιπροέδρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.